Az álom és ébrenlét varázslatos világába repít az idei S/ALON Budapest lakástrend kiállítás  

A modern dizájn a művészet, az építészet, az életmód és a komfortkultúra szintézise, ezt ünnepli a szeptember 23-25. között huszonnegyedik alkalommal megrendezett S/ALON Budapest lakástrend kiállítás.

Az elmúlt évek új szemléletet hoztak otthonainkba, a modern lakberendezés főként a belsőépítészet és a fizikai világ kapcsolatára reflektál. A 21. század enteriőrtervezői elsődlegesen a természet szépségét szeretnék közelebb hozni otthonainkba különböző természetes anyagok, például a fa, a kő, az üveg és nagyszerű fémfelületek segítségével. A részletek, mint a megvilágítás, a textúrák kreatív használata, a színek egységessége és a fenntarthatóság helyes léptéke több figyelmet kapnak, mint eddig valaha.

A S/ALON Budapest ezúttal 136 ismert szakmai partner, népszerű világmárka és inspiráló tervezői közösség segítségével a modern dizájn izgalmas életérzését hozza közel. 

Inspiráló energia

A belsőépítészet évtizedes tendenciája a minimalizmus töretlen népszerűségnek örvend, ám fókuszában ma már a terek letisztultságán túl a felesleges tárgyak mellőzése mellett az az üzenet áll, hogy csak azokhoz a lakberendezési kiegészítőkhöz ragaszkodjunk tudatosan, amelyek elengedhetetlenek az enteriőr kellemes térérzetének megteremtéséhez.

Hazánk egyetlen lakástrend kiállítása a bútorok, világítástechnikai megoldások, burkolatok, lakástextilek, művészi alkotások, kiegészítők és növénykompozíciók és belsőépítészek, valamint lakberendezők által megálmodott terek bemutatásán túl számtalan egyedi különlegességgel várja a látogatókat.

A S/ALON Budapest kézzelfogható közelségbe hozza a dizájnmagazinok ragyogó világát. Részletesen kidolgozott, harmonikus enteriőrök segítségével saját otthonunk berendezéséhez meríthetünk ihletet.  

Egy mai otthon az egyszerűséget, a funkcionalitást és a kényelmet hangsúlyozza. A leggyakoribb modern belsőépítészeti témák, mint például a minimalizmus, a skandináv és a japán dizájn, olyan tárgyakra összpontosítanak, melyek egy-egy helyiség vagy egész tér átfogó kialakítására helyezik a hangsúlyt. A modernista formatervezés legszembetűnőbb szempontja, hogy bár funkcionális, de vizuálisan is ösztönző. A belsőépítészet ma már nemcsak az esztétikáról szól, üzen arról is, miként élünk, dolgozunk, és hogyan kommunikálunk a világgal. A mai kor embere többet vár el az otthonától – kényelemre vágyik, és olyan térben szeretne élni, amely egyszerre élhető és szép. A S/ALON Budapest  erre jó néhány inspiráló megoldást hoz el.

Álom és ébrenlét határán

A S/ALON Budapest minden évben tervezői pályázatot hirdet, idén a Hipnagógia volt a téma. Hipnagógia, azaz az ébrenlétből az alvásba való átmenet állapota, amikor egyszerre vizionálunk és gondolkodunk.

Az ébrenlét és az alvás határvidéke, ahol különféle érzetek, víziók és hallucinációk jelennek meg az elménkben, azonban még nem szakadtunk el teljesen a racionalitástól, nem merültünk el egészen az álmok tengerében. A zsűri felhívására számtalan pályamű érkezett, igazi kihívás volt a nyertes pályázati koncepciók kiválasztása. Ám bizton állítjuk, a kiállításon megtekinthető funkcionálisan is jól használható kialakított enteriőrök inspiráló, optikai illúziókban és nagyszerű asszociációkban is bővelkedő terek mesebeli már-már pszichedelikus utazásra visznek minden a lakberendezésre nyitott szemet.

Az üveg tisztelete

Az esemény idei évi kiemelt szakmai partnere az Üveg Nemzetközi Éve 2022, ahol a S/ALON szervezői a Bohus – Lugossy Alapítvánnyal közösen mutatják be, miként lehetnek a magyar üveg művek valódi ékei egy-egy enteriőrnek. A program keretében külön erre az alkalomra készített művészeti alkotások, köztük nemzetközileg is elismert magyar művészek szobrai lesznek láthatóak, valamint ez alkalommal debütál számtalan üveg alapanyagú dizájnmunka.

Hazai üvegalapokkal ellátott bútorok, vázakollekciók és falburkolatok elsőként jelennek meg a kiállítási enteriőrökben, a látogatókat köszöntő és a kurátori terekben is, valamint a Hello Magyar Design program keretében.

Inspiráló Bauhaus

A Hello Magyar Design program keretein belül a már visszatérő dizájnerek, forma- és bútortervezők mellett idén sok fiatal hazai alkotó és gyártó kapott bemutatkozási lehetőséget.

A magyar kiállítói szelekciót az idei évben Tóth Tímea belsőépítész, enteriőrtervező állította össze. Koncepcióját a Bauhaus stílusjegyei és főként Anni Albers mesés textiljei inspirálták.

– "Albers az anyagok kísérleti megközelítésével, a hullámzó vonalak és geometrikus minták ötletes kezelésével nemcsak a textilművészetet, hanem az absztrakt művészetet is előmozdította a ’20-as években" – meséli Timi, aki négy enteriőrt akár egy-egy kirakatot rendezett be a magyar design szcéna ismert és feltörekvő szereplőinek tárgyaiból. A színekre épülő koncepciót az árnyalatok változatossága tartja egybe, ez amellett, hogy egy könnyed ritmust kölcsönöz a térnek, egyfajta geometriai formát is ad, mely összehangolja a különböző szemléletű alkotásokat és stílusokat. 

Hello Magyar Design

Minden egyes tárgynak mondanivalója van, így Timi igyekezett az alkotók bútorait és lakberendezési kiegészítő tárgyait eggyé formálni.

A S/ALON Budapest kiállításon idén is huszonhat hazai tervező és márka kap megjelenési lehetőséget.

A Hello Magyar Design térben számos kiállító elsőként mutatkozik be. Hevesi Annabella például zöld kanapéjával és fém térelválasztójával képviselteti magát, míg Szenteczki Boldizsár fali tükröt hoz el a S/ALON látogatóinak, Zala Zsófi pedig üveg és olyan újrahasznosított anyagokból, mint a kávézacc vagy a virágszirmok készült tárgyakkal készült. Az ismert nevek közül találkozhatunk Juhos Lehel munkáival, a Hannabi különleges kanapéival, a Dreaming Threads meseszép textiljeivel és Soltész Melinda Glassflow fantázianevet viselő fali paneljével is. A Blum and Wolf tervezői idén fekete-fehér mennyezeti függesztékei mellett a Flying Objects kreatív kandallója és a Paper Up kisbútorai is itt mutatkoznak be. Cserba Anna előszoba bútorral és többek között Nexus fantázianevet viselő karosszékével érkezik, míg Szentgyörgyi Szandra új üveg csillárja kerül kiállításra, valamint többek között láthatóak lesznek az Adamlamp, Kele Sára és a Concrazy termékei is.

A sor, a kiállítók és a művészek névsora közel sem teljes, a S/ALON Budapest mind a nagyközönség, mind a szakmai látogatók számára inspiráló lakberendezési trendkörképet és szakmai kiállítói programot, valamint jó néhány különleges élményt ad! A már megszokott térillatosítás és fényfestés mellett szeptember 23-25. között a budapesti Arénában kellemes zenei aláfestés, pezsgő- és kávébárral igyekeznek a szervezők minden érzékszervünkre hatni és vizuálisan maradandó dizájnélményt adni a látogatóknak.

Kedvezményes jegyelővétel ide kattintva érhető el.

ajánló | lakástrend | magyar | budapest | sportaréna

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom