Ezek az indiai töltött táskák garantáltan meghozzák az étvágyadat

Az autentikus indiai konyhai egyik legfontosabb eleme a samosa, azaz a töltött táskák, amelyek külseje extra ropogós, belseje pedig ízekben gazdag tölteléket rejt. Mielőtt azonban nekilátnánk a fogás elkészítésének, érdemes alapos bevásárlólistát írnunk, és egy indiai üzlet felé vennünk az utunkat.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 nagy burgonya, meghámozva és kockákra vágva
  • 1 evőkanál ghí
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 zöld csili kockára vágva
  • 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál Garam masala
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1/2 teáskanál asafoetida (ördöggyökér)
  • 1/4 teáskanál amchur
  • 1/2 csészényi zöldborsó
  • 1/4 cészényi apróra vágott friss koriander

Hozzávalók a tésztához:

  • 2 csészényi univerzális liszt
  • 1 teáskanál ajovan
  • 4 evőkanál olvasztott ghí
  • 6 evőkanál jeges víz
  • növényi olaj a sütéshez
  • ízlés szerinti chutney a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A töltelék elkészítésével kezdjük! Ehhez meghámozzuk és felkockázzuk a burgonyát, majd egy lábasba tesszük és felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul. Törjük össze villával, és tegyük félre!
  2. Egy serpenyőben felolvasztjuk a ghít. Hozzáadjuk a köményt, a csilit és a gyömbért. Egy percig hagyjuk, hogy az illatanyagok felszabaduljanak, majd mehet hozzá a burgonya és a többi fűszer is. Végül hozzákeverjük a borsót, a koriandert, sózzuk, majd a tűről levéve hagyjuk kihűlni.
  3. Amíg a töltelék kihűl, elkészítjük a tésztát. Ehhez egy nagy tálba tesszük a hozzávalókat, majd összegyúrjuk. A tészta állaga akkor jó, ha könnyen nyújtható, de nem ragacsos. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.
  4. Az idő elteltével a tésztát hat egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis golyót készítünk, majd vékony, ovális formára nyújtjuk. Vágjuk ketté, a vágott felét vízzel kissé nedvesítsük be, majd halmozzuk a közepére a tölteléket! Formázzunk a tésztából kúp alakú táskát, a széleit zárjuk le, majd hasonlóképpen töltsük meg a többi tésztát is!
  5. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, dobjuk bele a töltött tésztákat, és süssük 10-12 perc alatt aranybarnára! Papírtörlőn csepegtessük le, majd tálaljuk ízlésünk szerinti chutney-val!

A chutney, vagy magyarosan csatni, pikáns, fűszeres szósz, mely leginkább a lekvárhoz hasonlít, azonban húsokhoz és halakhoz társítjuk. Az Indiából eredő finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük, ráadásul nagyobb adag előállítása esetén a kamrában is eláll hosszú hónapokig.

(Forrás: Delish, fotó: Getty Images)

töltött tészta | samosa | recept | indiai gasztronómia | indiai konyhai

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom