Close
Brutális ízbombára vágysz? Készíts chutney-t!

Brutális ízbombára vágysz? Készíts chutney-t!

A pikáns, fűszeres szószok a lekvárhoz hasonlítanak, azonban ezeket leginkább húsokhoz és halakhoz társítjuk. Az Indiából eredő finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük, ráadásul nagyobb adag előállítása esetén a kamrában is eláll hosszú hónapokig.

A chutney gluténmentes, fűszeres vagy sós szósz, mely Indiából indult hódító útjára. A chutney gyümölcsökből, zöldségekből és fűszernövényekből készül, hogy aztán ecettel és cukorral egészüljön ki. Gazdag ízvilágot teremt számos étel számára, az indiai konyhákban naan kenyérhez és curry-s ételekhez is gyakran kínálják.

A hagymás változata sült húsok, a gyümölcsös almás változata pedig a brie- és a kecskesajtok tökéletes társa lehet.

A chutney készítésének lényege, hogy rászánjuk az időt, ugyanis a szósz akkor lesz igazán finom, ha alacsony lángon, hosszú ideig főzzük. Érdemes kísérletezni az alapanyagokkal is, hiszen egészen különleges ízkombinációkat is kaphatunk végeredményként.

Paradicsomos chutney

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej zúzott fokhagyma
  • 2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • ¾ csésze barnacukor
  • ¾ csésze kristálycukor
  • 1 ½ csésze almaecet
  • 1 evőkanál só
  • 1 lime héja és leve,
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál csilipehely
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ csésze mazsola felaprítva
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors

Minden alapanyagot egy nagyobb lábasba teszünk, felforraljuk, majd alacsony lángon legalább két órán át főzzük. Az elkészült szószt steril üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Hűvös, sötét helyen tároljuk fogyasztásig.

Mangós chutney

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál csilipehely
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanálnyi reszelt gyömbér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 kilogramm kimagozott, meghámozott, apróra vágott mangó
  • 1 ½ csésze cukor
  • ¾ csésze ecet
  • 1 teáskanál garam masala
  • ½ teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál só

Az olajat és a csilipelyhet egy lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a gyömbért és a fokhagymát, 30 másodpercig hagyjuk, hogy az illatanyagai felszabaduljanak. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott mangót, a mazsolát a cukrot, az ecetet, a garam masalat, a mustármagot és a sót. Alaposan összekeverjük és felforraljuk. Alacsony lángon egy órán át főzzük. Hidegen, húsok mellé kínáljuk.

A bazsalikomos pesztó egy ikonikus olasz szósz, amelyet tésztára vagy bruschettára is tehetünk, de bátran fűszerezhetjük vele sült húsainkat, halainkat is. Itt van minden, amit az isteni pesztóról és felhasználásáról tudni érdemes.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Egy fiatal séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét
Nyolc budapesti étterem, ahol a legjobb levesekbe kanalazhatunk
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom