Close
Brutális ízbombára vágysz? Készíts chutney-t!

Brutális ízbombára vágysz? Készíts chutney-t!

A pikáns, fűszeres szószok a lekvárhoz hasonlítanak, azonban ezeket leginkább húsokhoz és halakhoz társítjuk. Az Indiából eredő finomságot otthon is könnyen elkészíthetjük, ráadásul nagyobb adag előállítása esetén a kamrában is eláll hosszú hónapokig.

A chutney gluténmentes, fűszeres vagy sós szósz, mely Indiából indult hódító útjára. A chutney gyümölcsökből, zöldségekből és fűszernövényekből készül, hogy aztán ecettel és cukorral egészüljön ki. Gazdag ízvilágot teremt számos étel számára, az indiai konyhákban naan kenyérhez és curry-s ételekhez is gyakran kínálják.

A hagymás változata sült húsok, a gyümölcsös almás változata pedig a brie- és a kecskesajtok tökéletes társa lehet.

A chutney készítésének lényege, hogy rászánjuk az időt, ugyanis a szósz akkor lesz igazán finom, ha alacsony lángon, hosszú ideig főzzük. Érdemes kísérletezni az alapanyagokkal is, hiszen egészen különleges ízkombinációkat is kaphatunk végeredményként.

Paradicsomos chutney

Hozzávalók:

  • 4 kg paradicsom felkockázva
  • 1 fej zúzott fokhagyma
  • 2 fej apróra vágott vöröshagyma
  • ¾ csésze barnacukor
  • ¾ csésze kristálycukor
  • 1 ½ csésze almaecet
  • 1 evőkanál só
  • 1 lime héja és leve,
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál csilipehely
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ csésze mazsola felaprítva
  • ½ teáskanál őrölt fekete bors

Minden alapanyagot egy nagyobb lábasba teszünk, felforraljuk, majd alacsony lángon legalább két órán át főzzük. Az elkészült szószt steril üvegekbe adagoljuk, légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Hűvös, sötét helyen tároljuk fogyasztásig.

Mangós chutney

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál csilipehely
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanálnyi reszelt gyömbér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 4 kilogramm kimagozott, meghámozott, apróra vágott mangó
  • 1 ½ csésze cukor
  • ¾ csésze ecet
  • 1 teáskanál garam masala
  • ½ teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál só

Az olajat és a csilipelyhet egy lábasban felmelegítjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a gyömbért és a fokhagymát, 30 másodpercig hagyjuk, hogy az illatanyagai felszabaduljanak. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott mangót, a mazsolát a cukrot, az ecetet, a garam masalat, a mustármagot és a sót. Alaposan összekeverjük és felforraljuk. Alacsony lángon egy órán át főzzük. Hidegen, húsok mellé kínáljuk.

A bazsalikomos pesztó egy ikonikus olasz szósz, amelyet tésztára vagy bruschettára is tehetünk, de bátran fűszerezhetjük vele sült húsainkat, halainkat is. Itt van minden, amit az isteni pesztóról és felhasználásáról tudni érdemes.

(Fotók: Getty Images)

recept | chutney | ötlet | gasztronómia | kisokos

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram