Van egy káprázatos partszakasz Európában, ami olyan, mintha a Holdon lenne

Athén műemlékei, Szantorini kék kupolái és Míkonosz strandjai általában "elviszik" a Görögországra irányuló figyelmet, pedig Sarakiniko is megérdemelné.

Az alulértékelt Milosz szigetének északi felén található partszakasz formája geológiai csodának mondható, vakítóan csontfehér sziklaszirtjei évmilliók alatt alakultak ki.

Kőzettani rétegződések, vulkánkitörések, erodáló szelek és kemény hullámok faragták a holdszerű sziklákat, így olyan látvány fogad, mintha nem is ezen a bolygón lennénk.

Sarakiniko az ókori görögök számára fontos helynek számított. A sziget elnevezése a görög sarakeeni (szaracén) szóból származik – a bizánci korszak kalózai a környék barlangjait használták kincseik tárolására.

2003-ban egy Africa nevű kambodzsai tartályhajó a hatalmas viharban szikláknak ütközött, de a legénység tagjai sértetlenül megúszták a balesetet. A hajó nagy részét viszont elnyelte a tenger, ez pedig remek ürügy a strandolók és búvárok számára, hogy felfedezzék Sarakinikót.

Milosz szigete körülbelül két órányi kompútra van Athéntól. Leginkább a májustól októberig tartó időszakban érdemes felfedezni, és mivel a tengerpart északi fekvésű,

ezért ajánlott felkészülni a hírhedt erős, száraz, északi meltemi szelekre, melyek az egész Égei-tengeren előfordulnak, különösen júliusban és augusztusban.

A tengerparton nincs igazi zöld növényzet, ezért a közvetlen napsütés igen intenzív lehet, úgyhogy érdemes kora reggel vagy késő délután bebarangolni. Utóbbi esetben igencsak epikus golden hourt lehet megcsípni naplemente idején, amikor arany és rózsaszín színek tükröződnek a fehér sziklákon.

A holdbéli táj nagyrészt érintetlen, ami több természeti szépséget és kevesebb tavernát jelent. Egyik oldalán csipkézett kanyonokkal találkozhatunk, amelyek alkalmasak túrázásra és fényképezésre, a másikon pedig több lehetőség nyílik úszásra és búvárkodásra, merészebbek szikláról is leugorhatnak (a vízbe).

Hvar, Mallora, Szicília – a legpopulárisabb szigetek minden nyáron kitehetnék a megtelt táblát. De szerencsére akad néhány olyan, kevésbé ismert földdarab is, amely nem mindenkinek az első gondolata, ha nyaralásszervezésről van szó.

(Forrás: Thrillist, fotók: Getty Images)

táj | görögország | part | nagy sztori | Sarakiniko

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom