A nyársak a grillezés egyik legnépszerűbb kiegészítői, hiszen nagyszerű segítséget nyújtanak abban, hogy falatnyi húsokat, tenger gyümölcseit, zöldségeket vagy akár gyümölcsöket is megsüssünk.
A saslikok variációja végtelen, tényleg mindenki a saját ízlésére tudja formálni a tűz fölé kerülő ételeket. Van azonban egy trükk, amivel forradalmasíthatjuk az amúgy pepecselős saslikozást.
Egyszerre kettőt
Amennyiben nagyobb adag saslikokat akarunk sütni, érdemes a kisebb falatok helyett nagyobb darabokat vágni minden alapanyagból, hogy aztán azokat két, egymással párhuzamos nyársra húzzuk fel. Így sokkal egyszerűbb lesz átfordítani a félkész nyársakat és
a megsült étel is kiadósabb lesz.
Ráadásul, ha két nyársat használunk, kisebb az esélye annak, hogy valamelyik összetevő leszakadjon, vagy leessen a parázsba. A két pálcát könnyebb megfogni is, különösen akkor, ha kesztyűt használunk a grillezéskor.
Milyen nyársat érdemes használni?
A bambusz nyárs jó választás lehet akkor, ha viszonylag ritkán készítünk saslikot, hiszen ezeket nem kell elmosogatni. Az egyszer használatos bambusz nyársakat azonban előzetesen be kell áztatni, ellenkező esetben meggyulladhat, megégetve a grillezett zöldségeket és húsokat. Általában harminc percig szokás ezeket vízben tartani használat előtt.
Aztán ott vannak a fém nyársak, amelyeket újra és újra fel lehet használni. Ezek, bár nem igényelnek áztatást, elő kell készíteni őket a grillezés előtt. A fém a tűz fölött átforrósodik, így mindenképpen olyat érdemes vásárolni, aminek hőálló fogantyúja van. Ugyan ezek elviekben nem melegszenek fel, fontos, hogy kellő körültekintéssel használjuk őket.
Ha sok különböző hozzávalót tartalmazó saslikot készítünk, érdemes lehet az alapanyagokat sütési idő szerint szétválogatni. A zöldségeket és a tenger gyümölcseit különítsük el a húsoktól, hiszen ez utóbbiaknak több időre van szükségük ahhoz, hogy átsüljenek.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
konyhai tipp | konyhai praktika | trükk | grill | saslik | nyárs
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!