Close
Így segíthetünk az ausztrál erdőtüzek áldozatain, a természeti pusztításon

Így segíthetünk az ausztrál erdőtüzek áldozatain, a természeti pusztításon

Nem hisztéria és nem is félelemkeltés, vagy összeesküvéselméletek sorozata: a globális felmelegedés és az üvegházhatás magas sebességbe kapcsolt, a tavaly nyári rettenetes amazonasi erdőtüzek után most Ausztrália az áldozat. Emberek, otthonok, millió védtelen állat került veszélybe, sok az áldozat. Egy átlagember mégis hogy tud segíteni a messzi-messzi tragédián? Megosztással és szomorú fejekkel például nem annyira. 

Ahogy a tavalyi amazonasi tragédiánál, most is megpróbálunk néhány valódi lehetőséget kínálni arra, hogy valóban tudjunk segíteni távoli embertársainkon és az élővilágon. A CNN és a CBS nyomán gyűjtöttük össze a biztosan releváns jótékonysági szervezetek, kórházak, álltvédő egyesületek adatait.

Elsősorban magát a gyors evakulást, az otthonaikat elvesztő családokat, a tüzekkel harcoló hivatásos és önkéntes tűzoltókat tudjuk támogatni, illetve a sérült állatok ellátását, a szükséges gyógyszerek beszerzését, az orvosokat tudjuk segíteni a pénzadományokkal.

Hogyan segíthetünk?

Párbeszéd, edukáció: Már az is segít, ha egy kevésbé tájékozott embernek felnyitjuk a szemét a klímakatasztrófával kapcsolatosan. Ha csak egy kis gondolati magvat ültetünk el benne, és a későbbiekben olvas, tájékozódik a témában, már eredményesek vagyunk. Ha minderről ő is beszél majd másokkal, akik szintén nem foglalkoztak idáig a témával, az is előrelépés.

Átlátható, megbízható szervezetek támogatása: a médiazaj miatt az is előfordulhat, hogy önkényes nyerészkedők jutnak támogatáshoz, de jó pár olyan elismert, transzparens civil szervezet létezik, amelyeknél biztosan jó helyre érkezik a támogatás.  A Facebookon már terjednek a gyűjtéseket összefoglaló egyéni akciók, amelyek valójában nem azok, hanem a szervezetek közösségi médiás csatornái, tehát ne féljünk ezektől, Paypal,vagy egyéb biztonságos transzfercsatornán keresztül juttathatjuk el a támogatásunkat. Egy pillanatig se aggódjunk, ha nem tudunk óriási összegeket utalni: ha az egész bolygó összefog, apró adományokból is elképesztő összegek jöhetnek össze.

 • Az ausztrál Vöröskereszt rengeteg segítséget nyújt az evakuálásban és a pillanatnyilag otthon nékül maradt lakók ellátásában. Amellett, hogy a helyiek önkéntes aktivitását kérik, adományokkal is segíthetjük munkájukat, hogy flottul mehessen a mentés ebben a kilátástalan helyzetben.
 • A FoodBankon keresztül élelemadományt biztosíthatunk. A befolyt összeget mind alapvető élelmiszerekre költik.
 • Készültségben áll az Australian Salvation Army is, egyszeri és folyamatos utalással is támogathatjuk őket.
 • Kifejezetten az önkéntes tűzoltók munkáját támogatjuk, ha a Rural Fire Brigades-t választjuk.
 • A St. Vincent de Paul Society teljes körű segítséget nyújt a tűzben elpusztult otthonok családjainak, a ruhaadományoktól egészen a számlák befizetéséig.
 • A Giviten keresztül szintén pénzadományozásra van lehetőségünk, melyből ők az alapvető, élethez szükséges holmikat (tisztálkodószerek, étel, benzinkártya, ruhák stb.) vásárolnak a rászorulóknak. Helyiek minden egyéb tárgyi adománnyal járulhatnak hozzá.
 • Victoria állam tűzoltóit is támogathatjuk, továbbá a hozzájuk befolyt összegekkel az olyan helyi családok támogatását is finanszírozzák, akik az otthon nélkül maradt embertársaikat szállásolják el.
 • Rengeteg szükségük van a támogatásra az önkéntes tűzoltóknak is, hiszen ezek az önfeláldozó emberek saját munkájukat félretéve harcolnak a tüzekkel, jövedelmükkel nem törődve. Igazi hősök!
 • Napjaink egyik legismertebb aussie-ja Celeste Barber komika, aki vicces paródiavideóival vált híressé. Celestet rengetegen szeretik és csodálják humorérzéke miatt, a hölgy pedig a legjobbra használja fel jelenleg népszerűségét: saját gyűjtést indított, aminek a befolyt összege ebben a pillanaban már meghaladta a hatmilliárd forintot.
 • A WIRES a vadon élő állatok mentésével, ellátásával foglalkozik, kiemelten az őshonos, sőt, kihalófélben lévő állatokkal.
 • Természetesen a WWF sem marad ki a világméretű mentőakcióból, őket is támogathatjuk. A növény- és állatvilágban végzett pusztítás után helyreállításból is kiveszik részüket.
 • A  Port Macquarie Koala Hospital az őshonos koalák megsegítésével foglalkozik. Rengeteg kisállat elpusztult, nagyon sokan égtek meg a tüzekben. Az ő ellátásukról ugyanúgy gondoskodnak, mint az itatórendszerek kiépítéséről.
 • Az RSPCA New South Wales feladata az állatvilág gyors és hatékony evakuálása, amely különösen nehéz feladat. Adományainkkal az ő áldozatos munkájukat is támogathatjuk.

Senkit sem szeretnénk befolyásolni, de kár az olyan párbeszédekbe belemenni, miszerint először saját magunkat, illete makrokörnyezetünket segítsük. A segítség bárhol fontos és szükséges, legyen az a szomszéd idős hölgy nehéz bevásárlószatyrának cipelése, vagy pár száz/ezer forint folyósítása a jelenleg pusztító ausztrál tüzek áldozatainak, vagy a hős segítőknek. Ez nem hájp, vagy felesleges hisztéria… a végletekig kihasznált bolygónk haldoklik épp.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

ausztráliai erdőtüzek | erdőtűz | jótékonyság | ausztrália | pusztulás

FOLYTASD EZZEL

Ezért nem szabad értékelést írni egy szállodáról, ha rossz az idő

Ez a bájos spanyol falu hihetetlenül baráti bérleti díjakkal vár

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom