Close
Így segíthetünk az ausztrál erdőtüzek áldozatain, a természeti pusztításon

Így segíthetünk az ausztrál erdőtüzek áldozatain, a természeti pusztításon

Nem hisztéria és nem is félelemkeltés, vagy összeesküvéselméletek sorozata: a globális felmelegedés és az üvegházhatás magas sebességbe kapcsolt, a tavaly nyári rettenetes amazonasi erdőtüzek után most Ausztrália az áldozat. Emberek, otthonok, millió védtelen állat került veszélybe, sok az áldozat. Egy átlagember mégis hogy tud segíteni a messzi-messzi tragédián? Megosztással és szomorú fejekkel például nem annyira. 

Ahogy a tavalyi amazonasi tragédiánál, most is megpróbálunk néhány valódi lehetőséget kínálni arra, hogy valóban tudjunk segíteni távoli embertársainkon és az élővilágon. A CNN és a CBS nyomán gyűjtöttük össze a biztosan releváns jótékonysági szervezetek, kórházak, álltvédő egyesületek adatait.

Elsősorban magát a gyors evakulást, az otthonaikat elvesztő családokat, a tüzekkel harcoló hivatásos és önkéntes tűzoltókat tudjuk támogatni, illetve a sérült állatok ellátását, a szükséges gyógyszerek beszerzését, az orvosokat tudjuk segíteni a pénzadományokkal.

Hogyan segíthetünk?

Párbeszéd, edukáció: Már az is segít, ha egy kevésbé tájékozott embernek felnyitjuk a szemét a klímakatasztrófával kapcsolatosan. Ha csak egy kis gondolati magvat ültetünk el benne, és a későbbiekben olvas, tájékozódik a témában, már eredményesek vagyunk. Ha minderről ő is beszél majd másokkal, akik szintén nem foglalkoztak idáig a témával, az is előrelépés.

Átlátható, megbízható szervezetek támogatása: a médiazaj miatt az is előfordulhat, hogy önkényes nyerészkedők jutnak támogatáshoz, de jó pár olyan elismert, transzparens civil szervezet létezik, amelyeknél biztosan jó helyre érkezik a támogatás.  A Facebookon már terjednek a gyűjtéseket összefoglaló egyéni akciók, amelyek valójában nem azok, hanem a szervezetek közösségi médiás csatornái, tehát ne féljünk ezektől, Paypal,vagy egyéb biztonságos transzfercsatornán keresztül juttathatjuk el a támogatásunkat. Egy pillanatig se aggódjunk, ha nem tudunk óriási összegeket utalni: ha az egész bolygó összefog, apró adományokból is elképesztő összegek jöhetnek össze.

 • Az ausztrál Vöröskereszt rengeteg segítséget nyújt az evakuálásban és a pillanatnyilag otthon nékül maradt lakók ellátásában. Amellett, hogy a helyiek önkéntes aktivitását kérik, adományokkal is segíthetjük munkájukat, hogy flottul mehessen a mentés ebben a kilátástalan helyzetben.
 • A FoodBankon keresztül élelemadományt biztosíthatunk. A befolyt összeget mind alapvető élelmiszerekre költik.
 • Készültségben áll az Australian Salvation Army is, egyszeri és folyamatos utalással is támogathatjuk őket.
 • Kifejezetten az önkéntes tűzoltók munkáját támogatjuk, ha a Rural Fire Brigades-t választjuk.
 • A St. Vincent de Paul Society teljes körű segítséget nyújt a tűzben elpusztult otthonok családjainak, a ruhaadományoktól egészen a számlák befizetéséig.
 • A Giviten keresztül szintén pénzadományozásra van lehetőségünk, melyből ők az alapvető, élethez szükséges holmikat (tisztálkodószerek, étel, benzinkártya, ruhák stb.) vásárolnak a rászorulóknak. Helyiek minden egyéb tárgyi adománnyal járulhatnak hozzá.
 • Victoria állam tűzoltóit is támogathatjuk, továbbá a hozzájuk befolyt összegekkel az olyan helyi családok támogatását is finanszírozzák, akik az otthon nélkül maradt embertársaikat szállásolják el.
 • Rengeteg szükségük van a támogatásra az önkéntes tűzoltóknak is, hiszen ezek az önfeláldozó emberek saját munkájukat félretéve harcolnak a tüzekkel, jövedelmükkel nem törődve. Igazi hősök!
 • Napjaink egyik legismertebb aussie-ja Celeste Barber komika, aki vicces paródiavideóival vált híressé. Celestet rengetegen szeretik és csodálják humorérzéke miatt, a hölgy pedig a legjobbra használja fel jelenleg népszerűségét: saját gyűjtést indított, aminek a befolyt összege ebben a pillanaban már meghaladta a hatmilliárd forintot.

 • A WIRES a vadon élő állatok mentésével, ellátásával foglalkozik, kiemelten az őshonos, sőt, kihalófélben lévő állatokkal.
 • Természetesen a WWF sem marad ki a világméretű mentőakcióból, őket is támogathatjuk. A növény- és állatvilágban végzett pusztítás után helyreállításból is kiveszik részüket.
 • A  Port Macquarie Koala Hospital az őshonos koalák megsegítésével foglalkozik. Rengeteg kisállat elpusztult, nagyon sokan égtek meg a tüzekben. Az ő ellátásukról ugyanúgy gondoskodnak, mint az itatórendszerek kiépítéséről.
 • Az RSPCA New South Wales feladata az állatvilág gyors és hatékony evakuálása, amely különösen nehéz feladat. Adományainkkal az ő áldozatos munkájukat is támogathatjuk.

Senkit sem szeretnénk befolyásolni, de kár az olyan párbeszédekbe belemenni, miszerint először saját magunkat, illete makrokörnyezetünket segítsük. A segítség bárhol fontos és szükséges, legyen az a szomszéd idős hölgy nehéz bevásárlószatyrának cipelése, vagy pár száz/ezer forint folyósítása a jelenleg pusztító ausztrál tüzek áldozatainak, vagy a hős segítőknek. Ez nem hájp, vagy felesleges hisztéria… a végletekig kihasznált bolygónk haldoklik épp.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom