Miért alkalmaznak spanyol belsőépítészeket a kiváló tervezőkkel bőven ellátott Hollandiában? Az amszterdami Nhow Hotel 24. emeletén nyílt Selva étterem extravagáns fotói megadják a választ.
Trópusi hatásokkal tarkított dél-amerikai konyhát visz az amszterdami Nhow Hotel 24. emeletén frissen megnyílt Selva étterem. Ennek megfelelően a beltér természetes anyagai, organikus formái buja, egzotikus atmoszférát teremtenek, az élményt pedig kiegészíti-kiterjeszti az ugyanazon az emeleten lévő, trópusi koktélokat kínáló Sonora koktélbár.
A barcelonai El Equipo Creativo belsőépítész csapatnak teljesen át kellett hangolnia a teret: a világhírű OMA iroda (Rem Koolhaas) tervezte házban a padlótól plafonig nyúló ablakok pompás kilátást nyújtanak Amszterdam külvárosaira, de túlságosan is ez került előtérbe.
Odabent egy rideg, indusztriális tér volt, így a fő cél ennek átalakítása volt, befogadó, dzsungelszerű környezetté, ami ellenpontozza a város keménységét.
Organikus ihletésű padló, dús növényzet és texturált faelemek kerültek be; a padokat és térelválasztókat folyékony formák alkotják. Ebből születik egy barátságos, felfedezésre csábító erdőszerű hangulat.
A mennyezet vegetációja egy „trópusi folyót” rejt, amelyet csillogó üveglámpák vesznek körül, a fémek, üvegek, kerámiák fényvisszaverő felületei fokozzák az esőerdő hangulatot, de az épület üveghomlokzatára is utalnak. Trópusi gyümölcsöket és madarakat idéznek a bútorok élénk színei, míg a színes csempék a latin-amerikai textilekre emlékeztetnek.
Ha nem lenne még elég energia itt, a központi bár mindent áthat: elevenségével, nyitott konyhájával lüktetővé teszi az egész helyiséget.
Az említett padlótól mennyezetig üveghomlokzatot részben eltakarják a fonott kötélből és fából készült panelek, amelyek levelekhez hasonlóan szűrik a napfényt és hangulatos árnyékokat hoznak létre. Hát így jön létre egy trópusi esőerdő Amszterdamban, 24 emelet magasan.
Aztán ha mindez meghozza a hangulatot egy valósi trópusi nyaraláshoz, Amszterdamból közvetlen járattal utazhatunk erre a szigetre, ami mindenképpen szerepel az „egyszer látni kell” listán, azt is leírjuk, hogy miért.
(Forrás: El Equipo Creativo, fotók: Adrià Goula)
nagy sztori | étterem | dizájn | Amszterdam | lista
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!