A valaha volt legmelegebb februárt éljük, Európa síközpontjai sorra zárnak be

Európa nagy síközpontjai tárt karokkal várnák a téli sportok szerelmeseit, akiket azonban a kivételesen enyhe tél és a rendkívül meleg február miatt elképesztően alacsony hószint vár. Franciaország, Ausztria és Bosznia síterepeit a hófödte csúcsok helyett a csupasz hegyek jellemzik.

Mely európai síterepeket érintette leginkább az alacsony hószint?

A népszerű francia üdülőhelyen, az Alpokban található Saint-Colomban-des-Villards-ban teljesen leálltak a sífelvonók. Ez annak köszönhető, hogy a februári átlaghőmérséklet 4 Celsius-fok volt, de a hőmérő higanyszála felkúszott akár 13 Celsius-fokig is.

Amikor még volt hó a francia hegyekben

Délebbre, a Pyrenees Atlantiques-i Artouste síparadicsomban hasonló helyzettel kell szembesülni, a terület ugyanis átmenetileg zárva van. A sífelvonók mellett pályafenntartó gépek sorakoznak, de ezek szintén nem üzemelnek. Ausztriában a tiroli Mutterer Alm is bezárt, az Innsbruckra és a Karwendel-hegységre nyíló kilátásáról híres síterepben is idő előtt ért véget a szezon.

A hőmérséklet-emelkedés különösen fájdalmas Boszniában.

Negyven évvel ezelőtt Szarajevó adott otthont a téli olimpiának, idén pedig a hóhiány miatt a női sí Super G Európa-kupát is kénytelenek voltak törölni.

Miért nem használják a hóágyúkat?

Számos síterepen nemcsak a sífelvonók nem üzemelnek, hanem a hóágyúk sem. Ezek bevetése ugyanis szintén függ a hőmérséklettől.

Mesterségesen előállított hóval sem lehet ugyanis túlságosan magas hőmérséklet esetén feltölteni a pályákat.

Így járt az olasz Terminillo-hegyen működő síterep is, ahol alapvetően a havazás és a hideg hőmérséklet februárban nem szokott problémát okozni 2217 méteres tengerszint feletti magasságon. De Svájcban, a Leysin sípályáin is mozdulatlanok voltak a legmelegebb februári napokon a hóágyúk.

Ennyi volt a síszezonnak Európában?

Soha nem volt még ennyire meleg a február, mint idén, a klímatudósok pedig a bolygó gyorsuló felmelegedésére figyelmeztetnek. A "nagy olvadás" jellemző lesz a sípályákon is. Az El Nino okozta meleg hőhullám után az El Nina-nak kellene jönnie, ami hideg áramlatokat hozna Európába. Abban pedig, hogy hamarosan ez meg is érkezik, a síelők reménykednek a legjobban.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

| síszezon | globális felmelegedés | meleg | olvadás

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom