Close
Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, sztrájk döntheti romba a síszezont a francia síterepeken

Ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, sztrájk döntheti romba a síszezont a francia síterepeken

A francia sípályák dolgozóit tömörítő szakszervezetek közül kettő általános sztrájkot szervez január 31-től a nyugdíjak, a fizetések és a munkakörülmények miatt.

A keddtől kezdődő sztrájk káoszt okozhat a síterepeken, ezáltal pedig romba döntheti sokak téli utazását is az év egyik legforgalmasabb időszakában. A síszezon csúcsideje Franciaországban február 4-től március 4-ig tart, ilyenkor

a téli sport szerelmeseinek százezrei siklanak a pályákon.

A két ágazati szakszervezet, a Force Ouvrière (FO) és az idénymunkásokat is képviselő Confédération Générale du Travail (CGT) sztrájkja határozatlan idei tart, így

nem tudni, hogy a munkabeszüntetés január 31-e után is folytatódik-e.

Eric Becker, az FO szakszervezet vezetője közleményében elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint február 1-től a sífelvonók normálisan működnének, hiszen – ahogy fogalmaz – nem akarják tovább gyengíteni a már így is nehéz helyzetben lévő vállalatokat.

Ha azonban követeléseik – amik érintik a nyugdíjreformot, a magasabb béreket és a jobb munkakörülményeket – nem teljesülnek, a sztrájk elhúzódhat.

A CGT „különösen határozott fellépésre” szólított fel a Courchevelben és Méribelben március 16. és 20. között zajló sívilágbajnokság ideje alatt.

Sara Burdon, a Morzine Turisztikai Hivatal munkatársa szerint nagyon aggasztó a sztrájk-fenyegetettség, de bíznak abban, hogy ez nem okoz majd problémát Morzine-ban vagy a Portes du Soleil többi részén.

A Portes du Soleil egy határokon átnyúló síterepcsoport Franciaországban és Svájcban, tartalmazza a francia Abondance, Avoriaz, La Chapelle-d’Abondance, Châtel, Les Gets, Montriond, Morzine és Saint-Jean-d’Aulps, valamint a svájci Champéry, Morgins, Torgon, Val-d’Illiez, Les Crosets és Champoussin síparadicsomokat.

(Forrás: Euronews, fotók: Getty)

franciaország | sípálya | síterep | sztrájk | síparadicsom

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram