Close
Így készül a tökéletes skót tojás négy lépésben

Így készül a tökéletes skót tojás négy lépésben

A skót tojás sok szempontból hasonlít a Stefánia vagdaltra, aminek a magyar gasztronómiában nagy hagyománya van. A brit változat a nevét nem a skótokról kapta, hanem arról a helyről, ahol elsőként készítették.

Az eredeti recept szerint a tojásokat halpéppel borították, nem pedig darált hússal, mielőtt zsemlemorzsába hempergették és megsütötték. A skót tojás elkészítése nem túlságosan bonyolult, arra azonban nagyon kell ügyelni, hogy az étel akkor finom, ha a tojássárgája kissé még folyós állagú.

Hozzávalók:

  • 6 nagy tojás
  • 1 csésze liszt
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 50 dkg sütni való sertéskolbász
  • olaj
  • mustár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Négy tojást belerakunk egy kis lábasba, és felöntjük vízzel. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és fedő alatt három percig állni hagyjuk. Kivesszük a tojásokat, és jeges vízbe tesszük. Ha kihűlt, óvatosan meghámozzuk.
  2. A kolbászról lehúzzuk a héját, összetörjük, és négy részre osztjuk. Mindegyikből lapos pogácsát formázunk, majd a tenyerünkbe helyezzük, és beburkoljuk vele a tojásokat.
  3. A maradék két tojást felverjük, a lisztet és a zsemlemorzsát egy-egy tálba öntjük. A húsba csomagolt főtt tojásokat a szokásos módon bepanírozzuk.
  4.  Egy serpenyőbe olajat öntünk, felhevítjük, és beletesszük a panírozott tojásokat. Öt-hat perc alatt készre sütjük, papírtörlőre szedjük, és lecsepegtetjük. Sózzuk, pici borssal meghintjük, majd frissen, mustárral kínáljuk.

Ha már a skót tojás jól megy, bátran emeljük a szintet. James Martin brit sztárszakács receptjével bebizonyítja, hogy a T-bone steak elkészítése nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogyan azt gondoljuk, hiszen néhány egyszerű alapanyaggal és tudatos konyhatechnológiai megoldásokkal bárki elkészítheti.

(Fotók: Getty Images)

tojás | egyszerű recept | recept | gyors recept | skót tojás

FOLYTASD EZZEL

Ez a három ital segít elaludni és sokat javíthat az alvásod minőségén is

Lesújtó képet festenek Magyarországról ezek az adatok

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram