James Martin brit sztárszakács receptjével bebizonyítja, hogy a T-bone steak elkészítése nem is olyan nagy ördöngösség, mint ahogyan azt gondoljuk, hiszen néhány egyszerű alapanyaggal és tudatos konyhatechnológiai megoldásokkal bárki elkészítheti. Érdemes chutney-t főzni hozzá, mely tökéletes kísérője lehet a húsnak.
Hozzávalók:
- 4 darab T-csont steak, szobahőmérsékleten
- 2 evőkanál olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A steakek elkészítéséhez hevítsünk fel egy serpenyőt! Dörzsöljük be a steakeket egy kevés olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk, tegyük a serpenyőbe, és süssük két percig, utána fordítsuk el a steaket kilencven fokkal! Fontos, hogy mind a négy oldalát két-két percig, egyenletesen süssük, így tökéletes kérget fog kapni, de a hús belül szaftos lesz. Ne szúrjuk meg a húst, csak óvatosan fordítsuk át, hogy a szaft ne folyjék ki belőle! Vegyük ki a steakeket a serpenyőből, és pihentessük tálalás előtt!
Hozzávalók a chutney-hoz:
- 275 ml malátaecet
- 225 g barna cukor
- 1,5 kg érett paradicsom, nagyon durván apróra vágva
- 200 g hagyma, durván apróra vágva
- 4 chili apróra vágva
- 2 fokhagymagerezd, apróra vágva
- 1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt koriander
- tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
A chutney elkészítéséhez tegyük az ecetet és a cukrot egy nagy lábasba, forraljuk fel, és főzzük három-négy percig, amíg a cukor megolvad! Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, forraljuk fel, és főzzük húsz-harminc percig! Gyakran keverjük meg, és hagyjuk, hogy a chutney besűrűsödjön! Hagyjuk kihűlni, tálaljuk a hús mellé!
A chutney a tűzről frissen levéve sterilizált üvegekbe tölthető, így hosszan eláll a kamra polcán.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
FOLYTASD EZZEL
