Egyedülálló, fából készült planetárium nyílt egy mesés francia kisvárosban

A Snøhetta építészeti stúdió zseniális, elliptikus planetáriumot tervezett, amihez az inspirációt a csillagok mozgásából merítették.

A Franciaországban, Douai-ban épült planetárium, az Orionist két kupolával rendelkezik, melyet hatalmas falak vesznek körül. A lokális alapanyagokból készült épületegyüttes elliptikus formát kapott. Falai nyárfából, üvegből és acélból készültek. A kétezer négyzetméteres planetárium kialakításánál az volt a cél, hogy egy olyan rendkívüli találkozóhelyet alakítsanak ki a helyi lakosság számára, amelyben

különleges élmény az éjszakai égbolt felfedezése.

Az épület elliptikus formáját a csillagok mozgásából merítették, így testesíti meg a folytonosságot, a gördülékenységet és az örökkévalóságot is.

A májusban megnyílt planetáriumban fogadótér, kiállítóterek és színházterem is található, a két kupolában pedig a vetítőtermek kaptak helyet. Az épület egyes részeit rámpa köti össze, közepén pedig egy szintén elliptikus formájú parkosított kert található.

A Snøhetta az épületet fenntartható üzemelésre tervezte. Fűtése geotermikus energiából származik, szenzorai természetes szellőzést biztosítanak, az alsó szinten pedig zöldtető található.

(Forrás: Dezeen, fotók: Jad Sylla)

épület | fa | planetárium | Snøhetta | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom