Egy korsó hideg sör semmihez sem hasonlítható, különösen akkor, ha nem túl sok, de nem is kevés krémes hab van a tetején. De vajon mi okozza a habzást és hogyan érhetjük el a tökéletes állagot? Ennek jártunk utána.
A sörhabot az italban lévő, főzési folyamat során keletkező szén-dioxid okozza, amely a sörfőzéshez használt élesztő melléktermékként jön létre a sör erjedése közben. Amikor a sört palackozzák vagy dobozba adagolják, a szén-dioxid felhalmozódik és nyomás alá kerül. A csapolás vagy a pohárba öntés során a gáz megpróbál kiszabadulni a szűk térből, a
felszínre emelkedve pedig sűrű, krémes habot hoz létre.
Így lesz tökéletes a sörhab
A sörhab akkor lesz tökéletes, ha 45 fokos szögben öntjük a pohárba és akkor egyenesítjük csak ki, amikor az már félig megtelt. A megfelelő mennyiségű hab másik kulcsa az, hogy makulátlan pohárba kerüljön a sör, a vegyszerek, az italmaradékok ugyanis túl kevés habot eredményezhetnek. Mindemellett a pohárfajta is befolyásolja, vannak olyanok, amelyek megkönnyítik a habképződést és vannak olyanok is, amelyek megnehezítik.
Természetesen arra is ügyelni kell, hogy a pohárba öntés előtt a sör megfelelően hideg legyen.
A meleg ital extra habot képez, így könnyedén előfordulhat az, hogy a korsóba több hab kerül, mint sör.
Hogyan befolyásolja a hab a sör ízét?
A szén-dioxidon kívül a sörhab élesztőt, komlót és fehérjét is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kellően illatosnak, aromásnak kell lennie. Az esszenciája tulajdonképpen az adott sör összetevőinek. A sörhab sűrű, krémes vagy vizes érzetet kelthet, ez pedig végső soron a teljes sörről alkotott képünket is befolyásolja.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
sör | praktika | trükk | tipp | sörhab
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!