Close
Hivatalosan kormányzati pozícióvá vált a sörkóstolás ebben a városban

Hivatalosan kormányzati pozícióvá vált a sörkóstolás ebben a városban

Az „ale kóstoló” munkakörét már a városi charta is rögzítette 1272-ben, most ismét hivatalossá tették.

Idén ünnepli alapításának hétszázötvenedik évfordulóját Congleton, ahol a sörgyártást már évszázadokkal ezelőtt olyan komolyan vették, hogy az 1272-es városi chartájukban is rögzítették az azzal kapcsolatos szabályokat. Ekkor hirdették meg a sörkóstoló munkakörét is, amelyet

most, a jubileum alkalmából ismét kormányzati pozíciónak ismertek el ideiglenesen.

A város alapító okirata szerint négy tisztségviselőt kell kinevezniük, akik a települést irányítják. Ide tartozik a polgármester mellett a városi kiáltó, az adósságbehajtó és a sörkóstoló.

Az ünnepi évforduló tiszteletére a pozíció betöltésére egy igazi söripari veteránt kértek fel.

Évszázadokkal ezelőtt a sörkóstoló munkája rendkívül fontos volt. Mivel a víz nem volt biztonságos, így a város lakosai,

még a gyerekek is alacsony alkoholtartalmú sört fogyasztottak.

A sörkóstoló egyfajta minőségellenőrként ügyelt arra, hogy az előállított italok megfeleljenek a kereskedelmi szabványoknak, megfelelő mennyiségű és minőségű összetevőket tartalmazzanak és ne árulják azokat túlságosan drágán.

Ha valaki ezeket a szabályokat megszegte, pénzbüntetésre számíthatott.

2022-ben azonban a sörkóstoló szerepe sokkal korlátozottabb lesz, bírságot nem oszthat ki és természetesen senkit sem küldhet börtönbe. A söriparban eltöltött harmincöt éves pályafutását arra fogja felhasználni, hogy népszerűsítse Congleton kiváló kocsmáit és sörházait. A nyugalmazott sörgyáros egy évig tölti be a pozícióját, munkaidejében pedig tradicionális viseletet fog hordani.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty Images)

Anglia | munkakör | sörkóstolás | sör | sörgyártás

FOLYTASD EZZEL

Letarolta Spanyolország és Portugália a Michelin-t

Ennek a konyhai trükknek hála soha többé nem kell hámoznunk a burgonyát

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram