Close
Így párosíts sört ételekkel!

Így párosíts sört ételekkel!

Az elmúlt években a kézművessör-kultúra elképesztő mértékben fejlődött. Párosítása az ételekkel azonban igazi kihívást jelent.

Az étel és a sör párosítása nem új keletű szokás. Gazdag ízviláguk miatt rendkívül jól kiegészíthetik a fogásokat, és bár a párosításra nincs szigorú szabály, van néhány irányelv, amely segíthet a tökéletes ízkombinációk megtalálásában.

Kontrasztos ízek

Alapvetés, hogy a határozott ízvilágú sörökhöz enyhébb ételeket párosítunk és fordítva. Az IPA-hoz például kifejezetten olyan fogások illenek, amelyek kiegyensúlyozzák a robusztus ízeket.

A másik oldalról nézve, ha olyan ételeket szolgálunk fel, amelyek ízvilága domináns, érdemes hozzá lágyabb sört, például pilsnert társítani.

Az ízek harmóniája

A sörök és az ételek összekapcsolásának másik módja, ha megtaláljuk a harmóniát az ízek között. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha rátalálunk az azonos aromákra és összetevőkre. A stoutok például gyakran rendelkeznek étcsokoládés, kakaós vagy kávés aromával, így jól kiegészíthetik a csokoládétortát vagy a libamájat is.

A malátás és édes sörökben gyakran fellelhetők a karamell és a dió jegyei, amelyek jól párosíthatók a steakekhez. A gyümölcsös és fűszeres sörök jól párosulnak kagylókkal és a homárral. A fanyar ízvilágúak pedig tökéletesek lehetnek a sajtokhoz, grillezett vagy sült vadakhoz és gyümölcsös süteményekhez.

Erő az erővel

Kiváló megoldás az is, ha domináns étel mellé szintén határozott ízvilágú sört társítunk, a lágy saláták és halételek mellé pedig enyhe sört kínáljunk!

A lager kiváló választás fűszeres ételekhez, salátákhoz és a tenger gyümölcseihez.

Sörfajták szerint rendezve

A világos lagerek szárnyas és tésztaételekhez javasoltak, de jól passzolnak a spárgához is, szemben a sötét lagerekkel, amelyek a grillezett húsok és zöldségek ízvilágát egészítik ki. A barna ale tipikus kísérőitala a sült sertéshúsoknak, a kolbászoknak és a kacsacombnak, az IPA-k pedig az enyhe curryhez is passzolnak. A sourok az erős sajtokhoz, tejszínes desszertekhez is jó társak lehetnek, de a sütőtök ízvilágát is remekül kiegészítik.

A búzasörök általánosságban véve könnyedebb ételekkel párosulnak; így salátákhoz és halételekhez ideálisak. A stoutok a csokoládéjegyeik miatt jól társíshatók desszertekkel, bonbonokkal.

 

Márciusban ünnepli ötödik születésnapját a Mad Scientist kézműves sörfőzde, mely hatalmas utat járt be az elmúlt időszakban. Szeretnének a teraszukon, vendégek gyűrűjében ünnepelni, de hogy ez megvalósulhat-e, az a jövő zenéje. Ami azonban biztos, a Mad háza táján minden kihívás és akadály ellenére zajlik az élet. Sefcsik Mártonnal, a Mad Scientist sörfőzde üzletfejlesztési menedzserével és Kollár Bálinttal, a Madhouse marketingmenedzserével beszélgettünk. A Horizont Brewing egy igazán innovatív, kisüzemi sörfőzde, amely célul tűzte ki maga elé, hogy úttörője legyen a hazai prémium sörgyártásnak. Erről pedig abban az időszakban sem tesznek le, amikor a vendéglátás a legnehezebb időszakát éli. Sőt, még szintet is tudtak lépni, hogy újdonságaikkal elkápráztassák rajongóikat. Méhn Marcell vezető sörfőzővel interjúztunk.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ez a csodás lasagne az ételérzékenyek kedvenc tavaszi fogása
Magyar borok debütáltak a világ legismertebb borászati szaklapjában
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom