Close
Így párosíts sört ételekkel!

Így párosíts sört ételekkel!

Az elmúlt években a kézművessör-kultúra elképesztő mértékben fejlődött. Párosítása az ételekkel azonban igazi kihívást jelent.

Az étel és a sör párosítása nem új keletű szokás. Gazdag ízviláguk miatt rendkívül jól kiegészíthetik a fogásokat, és bár a párosításra nincs szigorú szabály, van néhány irányelv, amely segíthet a tökéletes ízkombinációk megtalálásában.

Kontrasztos ízek

Alapvetés, hogy a határozott ízvilágú sörökhöz enyhébb ételeket párosítunk és fordítva. Az IPA-hoz például kifejezetten olyan fogások illenek, amelyek kiegyensúlyozzák a robusztus ízeket.

A másik oldalról nézve, ha olyan ételeket szolgálunk fel, amelyek ízvilága domináns, érdemes hozzá lágyabb sört, például pilsnert társítani.

Az ízek harmóniája

A sörök és az ételek összekapcsolásának másik módja, ha megtaláljuk a harmóniát az ízek között. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha rátalálunk az azonos aromákra és összetevőkre. A stoutok például gyakran rendelkeznek étcsokoládés, kakaós vagy kávés aromával, így jól kiegészíthetik a csokoládétortát vagy a libamájat is.

A malátás és édes sörökben gyakran fellelhetők a karamell és a dió jegyei, amelyek jól párosíthatók a steakekhez. A gyümölcsös és fűszeres sörök jól párosulnak kagylókkal és a homárral. A fanyar ízvilágúak pedig tökéletesek lehetnek a sajtokhoz, grillezett vagy sült vadakhoz és gyümölcsös süteményekhez.

Erő az erővel

Kiváló megoldás az is, ha domináns étel mellé szintén határozott ízvilágú sört társítunk, a lágy saláták és halételek mellé pedig enyhe sört kínáljunk!

A lager kiváló választás fűszeres ételekhez, salátákhoz és a tenger gyümölcseihez.

Sörfajták szerint rendezve

A világos lagerek szárnyas és tésztaételekhez javasoltak, de jól passzolnak a spárgához is, szemben a sötét lagerekkel, amelyek a grillezett húsok és zöldségek ízvilágát egészítik ki. A barna ale tipikus kísérőitala a sült sertéshúsoknak, a kolbászoknak és a kacsacombnak, az IPA-k pedig az enyhe curryhez is passzolnak. A sourok az erős sajtokhoz, tejszínes desszertekhez is jó társak lehetnek, de a sütőtök ízvilágát is remekül kiegészítik.

A búzasörök általánosságban véve könnyedebb ételekkel párosulnak; így salátákhoz és halételekhez ideálisak. A stoutok a csokoládéjegyeik miatt jól társíshatók desszertekkel, bonbonokkal.

 

Márciusban ünnepli ötödik születésnapját a Mad Scientist kézműves sörfőzde, mely hatalmas utat járt be az elmúlt időszakban. Szeretnének a teraszukon, vendégek gyűrűjében ünnepelni, de hogy ez megvalósulhat-e, az a jövő zenéje. Ami azonban biztos, a Mad háza táján minden kihívás és akadály ellenére zajlik az élet. Sefcsik Mártonnal, a Mad Scientist sörfőzde üzletfejlesztési menedzserével és Kollár Bálinttal, a Madhouse marketingmenedzserével beszélgettünk. A Horizont Brewing egy igazán innovatív, kisüzemi sörfőzde, amely célul tűzte ki maga elé, hogy úttörője legyen a hazai prémium sörgyártásnak. Erről pedig abban az időszakban sem tesznek le, amikor a vendéglátás a legnehezebb időszakát éli. Sőt, még szintet is tudtak lépni, hogy újdonságaikkal elkápráztassák rajongóikat. Méhn Marcell vezető sörfőzővel interjúztunk.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ez történik, ha egy luxusszálloda, egy koktélbár és egy porcelánmanufaktúra közösen alkot
Már ezért a pezsgőért érdemes kilátogatni a 30. Budapest Borfesztiválra
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom