Kipróbáltuk és működik: a konyhai élet legkínzóbb problémáját képes megoldani a sörnyitó

Mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy a savanyúságos, lekváros vagy éppen befőttes üveget akárhogy is próbálja csavarni, az bizony nem nyílik. Még a legerősebbeken is kifoghat a csavaros üveg, van azonban egy igazán hétköznapi eszköz, ami ezt a feszítő és dühítő gondot is megoldja. Igen, a sörnyitóról van szó, ami nélkül úgy tűnik, tényleg nem lehet létezni.

A sörnyitó-trükk a gyakorlatban is működik, például esetünkben egy üveg cseresznyebefőtt esetében.

Bárhogy forgattuk, ütögettük, nyomkodtuk, a csavarostető meg sem mozdult.

A konyhafiókból elővettük hát a sörnyitót, és a fedő alá nyúlva egyetlen mozdulattal feltörtük vele a vákuumzárat. Nem feszegettük szét, nem szúrtuk ki a fém tetőt, egész egyszerűen úgy tettünk, mintha csak egy üveg kézműves sört pattintanánk fel. És működött.

Amikor meghallottuk a pisszenő hangot, márt tudtuk, nyert ügyünk van.

De vajon miért ilyen pokoli nehéz néha kinyitni egy befőttes üveget? Az okokat a fizikában kell keresünk. A legtöbb gyártó ugyanis akkor zárja le az üvegeket, amikor azok tartalma még meleg. Ahogy hűl, a levegő összehúzódik és egy vákuum és steril környezet jön létre, ahol nem tudnak elszaporodni a baktériumok.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a sörnyitó trükk alkalmazása után a csavaros tető már nem lesz olyan szoros, nem tud létrehozni vákuumot akkor, ha az üveget saját készítésű lekvár vagy befőtt eltevésekor felhasználnánk. A fém tetőt érdemes kidobni és a téli befőzésekre újat vásárolni.

(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)

tipp | befőttesüveg | trükk | konyhai praktika | konyhai trükk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom