Kipróbáltuk és működik: a konyhai élet legkínzóbb problémáját képes megoldani a sörnyitó

Mindenki szembesült már azzal a problémával, hogy a savanyúságos, lekváros vagy éppen befőttes üveget akárhogy is próbálja csavarni, az bizony nem nyílik. Még a legerősebbeken is kifoghat a csavaros üveg, van azonban egy igazán hétköznapi eszköz, ami ezt a feszítő és dühítő gondot is megoldja. Igen, a sörnyitóról van szó, ami nélkül úgy tűnik, tényleg nem lehet létezni.

A sörnyitó-trükk a gyakorlatban is működik, például esetünkben egy üveg cseresznyebefőtt esetében.

Bárhogy forgattuk, ütögettük, nyomkodtuk, a csavarostető meg sem mozdult.

A konyhafiókból elővettük hát a sörnyitót, és a fedő alá nyúlva egyetlen mozdulattal feltörtük vele a vákuumzárat. Nem feszegettük szét, nem szúrtuk ki a fém tetőt, egész egyszerűen úgy tettünk, mintha csak egy üveg kézműves sört pattintanánk fel. És működött.

Amikor meghallottuk a pisszenő hangot, márt tudtuk, nyert ügyünk van.

De vajon miért ilyen pokoli nehéz néha kinyitni egy befőttes üveget? Az okokat a fizikában kell keresünk. A legtöbb gyártó ugyanis akkor zárja le az üvegeket, amikor azok tartalma még meleg. Ahogy hűl, a levegő összehúzódik és egy vákuum és steril környezet jön létre, ahol nem tudnak elszaporodni a baktériumok.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a sörnyitó trükk alkalmazása után a csavaros tető már nem lesz olyan szoros, nem tud létrehozni vákuumot akkor, ha az üveget saját készítésű lekvár vagy befőtt eltevésekor felhasználnánk. A fém tetőt érdemes kidobni és a téli befőzésekre újat vásárolni.

(Forrás: The Daily Meal, fotó: Getty)

praktika | sörnyitó | trükk | befőttesüveg | konyhai praktika | tipp

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Kulisszák mögött: megnéztük hogy készülnek a prémium bútorok
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom