Ezért ne sózd meg soha az ételedet, mielőtt a mikróba teszed

Bár látszólag a mikró egy igazán egyszerűen használható konyhai eszköz, használata során érdemes néhány aranyszabályt betartanunk. Ebből kifolyóan pedig könnyen elképzelhető, hogy helytelenül használjuk.

A mikróban való ételmelegítés egyik kulcsa az egyenletes hőelosztás, melyet a só jelentősen befolyásolhat. Emögött egy kémiai reakció húzódik meg. A mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre azáltal, hogy az élelmiszerben lévő molekulákat mozgásra és gyors ütközésre kényszeríti.

A só esetében annak két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban

ebben az esetben a reakció jóval hamarabb történik meg.

Ennek eredményeként a sózott ételek kívülről melegebbek lesznek, az étel belsejében esetlegesen jelen lévő kórokozók a hő hatására nem tudnak elpusztulni,  így akár emésztési megbetegedéseket is okozhatnak.

Természetesen vannak ételek, amiket egyáltalán nem szabad mikrózni. Ilyen például a kenyér, ami kiszárad, de a változó víztartalmú fogásokat, így a töltött paprikát sem szerencsés mikrohullámú sütőben felmelegíteni.

A mikró okosan használva zseniális találmány. Segítségével pillanatok alatt meghámozhatóvá válik a paradicsom és elkészíthetjük vele életünk krumplipüréjét is.

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)

tipp | mikró | trükk | mikrohullámú sütő | konyhai trükk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom