Close
Ezért ne sózd meg soha az ételedet, mielőtt a mikróba teszed

Ezért ne sózd meg soha az ételedet, mielőtt a mikróba teszed

Bár látszólag a mikró egy igazán egyszerűen használható konyhai eszköz, használata során érdemes néhány aranyszabályt betartanunk. Ebből kifolyóan pedig könnyen elképzelhető, hogy helytelenül használjuk.

A mikróban való ételmelegítés egyik kulcsa az egyenletes hőelosztás, melyet a só jelentősen befolyásolhat. Emögött egy kémiai reakció húzódik meg. A mikrohullámú sütő elektromágneses energiája hőt hoz létre azáltal, hogy az élelmiszerben lévő molekulákat mozgásra és gyors ütközésre kényszeríti.

A só esetében annak két alkotórésze, a nátrium és a klorid is hőenergiát hoz létre, azonban

ebben az esetben a reakció jóval hamarabb történik meg.

Ennek eredményeként a sózott ételek kívülről melegebbek lesznek, az étel belsejében esetlegesen jelen lévő kórokozók a hő hatására nem tudnak elpusztulni,  így akár emésztési megbetegedéseket is okozhatnak.

Természetesen vannak ételek, amiket egyáltalán nem szabad mikrózni. Ilyen például a kenyér, ami kiszárad, de a változó víztartalmú fogásokat, így a töltött paprikát sem szerencsés mikrohullámú sütőben felmelegíteni.

A mikró okosan használva zseniális találmány. Segítségével pillanatok alatt meghámozhatóvá válik a paradicsom és elkészíthetjük vele életünk krumplipüréjét is.

(Forrás: The daily meal, fotók: Getty Images)

trükk | mikró | tipp | mikrohullámú sütő | praktika

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram