Végül módosítottak a spanyolok a komoly felháborodást kiváltó maszkviselési szabályokon

Masszív hullámokat kavart a spanyol kormány néhány napja bejelentett maszkviselési rendelete, melynek értelmében a turistáknak és a helyieknek egyaránt kötelező a száj és az orr eltakarása a szabadtéri nyilvános helyeken, beleértve a strandokat is. 

Mint megírtuk, az előírás valamennyi nyitott és zárt nyilvános helyre vonatkozott, tehát érintette a tengerparti napozást, a természetbeli túrázást,

de még a tengerben fürdést is.

A bejelentés komoly felháborodást váltott ki az idegenforgalomban dolgozók körében, mert néhányan attól tartottak, hogy a szigorú szabályok eltántorítják az embereket a Spanyolországba utazástól.

A spanyol egészségügyi hatóságok azóta pontosították a szabályokat. Ennek értelmében a tengerparti napozás vagy a vízben fürdés közben már nem kell maszkot viselni, de ezt feltételhez kötik:

ha az adott személy a strand egy bizonyos pontján marad, és megtartja a nem azonos háztartásbeliektől számított másfél méteres távolságot.

Vízben fürdés vagy úszás közben tehát megfelelő távolságtartás esetén nem kötelező a maszk használata – még a medencében sem –, a parti sétáknál és a vendéglátóhelyeken ellenben továbbra is viselni kell. Étkezéskor azért levehető.

Eközben Szlovénia fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon, így szombattól már nem kötelező a szájmaszk szabadtéri viselése, amennyiben betartható a másfél méter távolság, hétfőtől pedig feloldják az éjszakai kijárási tilalmat is.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

tenger | koronavírus | napozás | rendelet | maszk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom