Close
Spanyolországba menekülnek a franciák egy kis éttermi élményért

Spanyolországba menekülnek a franciák egy kis éttermi élményért

„Felszabadító végre étteremben lenni, vagy csak egy teraszon inni egy italt” – mondja egybehangzóan az a sok ezer francia, akik most Spanyolország vendéglátóhelyeit töltik meg a saját országukból menekülve.

Madrid lett az Covid-riviéra a franciáknak, akik a szigorú lezárások elől Spanyolországba menekülnek mostanában. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a múzeumok, mozik és színházak is nyitva vannak a spanyol fővárosban, és a kijárási tilalom is csak este tízkor kezdődik – a franciaországi hat órához képest – franciák ezrei látogatnak jelenleg Madridba.

Itt van élet, itt történnek dolgok!

– mondja a hsuzonkét éves Clara Soudet a Reuters-nek; Clara egy francia egyetemi tanuló, aki épp egy zenés eseményről távozik. “Minden nyitva van. Még a kijárási korlátozás mellett is egy csomó mindent lehet csinálni… annyira üdítő volt végre idén először kiülni egy teraszra!”

Madridban a nyitás mellett betartják az egészségügyi szabályokat: a zárt tereken kötelező a maszkviselés, és a vendéglátóhelyek is ötvenszázalékos kapacitással működnek.

Elsőre kicsit sokkoló volt nyitva lévő éttermeket látni, mert Párizs most annyira szomorú… mindenhol csak lehúzott rolók

– ezt egy Sorbonne-on tanuló fiú, Adrien Durand mondja, aki szintén 2021 legelső, teraszon elfogyasztott ebédjét költötte el Madridban. A spanyol mutatók mellesleg nem annyira térnek el a francia Covid-adatokhoz képest: a vírus harmadik hullámában Spanyolországban 2,95 millió fertőzött és 61 300 halott volt múlt péntekig, míg Franciaországban 3,29 millió a vírussal fertőzöttek száma, és 78 600 a haláleset.

A turizmus nélkül nem lenne betevőnk

– mondja Lucio Burgos-Cespedes, aki egy éttermet vezet a Santa Ana téren. Szintén a téren dolgozik pincérként Edu Luna egy tapasbárban, aki megjegyzi, hogy tízből hat asztalnál biztosan franciák ülnek. A pincér komfortosan érzi magát a biztonsági előírások betartása miatt, és szerinte sem lenne szinte semmi jövedelmük a spanyol vendéglátósoknak a turisták nélkül.

Clemence Berna, szintén tanuló, kiemeli, hogy szerinte sokkal inkább figyelnek a maszkviselésre Spanyolországban, mint például Franciaorszában vagy Angliában, úgyhogy a vendéglátóhelyeken is teljesen biztonságban érzi magát.

„Közel egy év után végre a napon, egy teraszon ihattam egy sört Spanyolországban. Erre sokáig fogok emlékezni.”

(Forrás: Reuters, France24, fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Ez az a téli sport, amitől boldog leszel – Elképesztő élményekkel várnak az osztrák síterepek
Diszkriminatív? Csak az oltatlanokra vonatkoznak azok a kijárási korlátozások, amelyeket most vezet be Románia
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom