Spanyolországba menekülnek a franciák egy kis éttermi élményért

„Felszabadító végre étteremben lenni, vagy csak egy teraszon inni egy italt” – mondja egybehangzóan az a sok ezer francia, akik most Spanyolország vendéglátóhelyeit töltik meg a saját országukból menekülve.

Madrid lett az Covid-riviéra a franciáknak, akik a szigorú lezárások elől Spanyolországba menekülnek mostanában. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a múzeumok, mozik és színházak is nyitva vannak a spanyol fővárosban, és a kijárási tilalom is csak este tízkor kezdődik – a franciaországi hat órához képest – franciák ezrei látogatnak jelenleg Madridba.

Itt van élet, itt történnek dolgok!

– mondja a hsuzonkét éves Clara Soudet a Reuters-nek; Clara egy francia egyetemi tanuló, aki épp egy zenés eseményről távozik. "Minden nyitva van. Még a kijárási korlátozás mellett is egy csomó mindent lehet csinálni... annyira üdítő volt végre idén először kiülni egy teraszra!"

Madridban a nyitás mellett betartják az egészségügyi szabályokat: a zárt tereken kötelező a maszkviselés, és a vendéglátóhelyek is ötvenszázalékos kapacitással működnek.

Elsőre kicsit sokkoló volt nyitva lévő éttermeket látni, mert Párizs most annyira szomorú... mindenhol csak lehúzott rolók

– ezt egy Sorbonne-on tanuló fiú, Adrien Durand mondja, aki szintén 2021 legelső, teraszon elfogyasztott ebédjét költötte el Madridban. A spanyol mutatók mellesleg nem annyira térnek el a francia Covid-adatokhoz képest: a vírus harmadik hullámában Spanyolországban 2,95 millió fertőzött és 61 300 halott volt múlt péntekig, míg Franciaországban 3,29 millió a vírussal fertőzöttek száma, és 78 600 a haláleset.

A turizmus nélkül nem lenne betevőnk

– mondja Lucio Burgos-Cespedes, aki egy éttermet vezet a Santa Ana téren. Szintén a téren dolgozik pincérként Edu Luna egy tapasbárban, aki megjegyzi, hogy tízből hat asztalnál biztosan franciák ülnek. A pincér komfortosan érzi magát a biztonsági előírások betartása miatt, és szerinte sem lenne szinte semmi jövedelmük a spanyol vendéglátósoknak a turisták nélkül.

Clemence Berna, szintén tanuló, kiemeli, hogy szerinte sokkal inkább figyelnek a maszkviselésre Spanyolországban, mint például Franciaorszában vagy Angliában, úgyhogy a vendéglátóhelyeken is teljesen biztonságban érzi magát.

„Közel egy év után végre a napon, egy teraszon ihattam egy sört Spanyolországban. Erre sokáig fogok emlékezni.”

(Forrás: Reuters, France24, fotók: Getty Images)

covid | kocsma | pincér | vírus | spanyol

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom