Close
Spanyolországba menekülnek a franciák egy kis éttermi élményért

Spanyolországba menekülnek a franciák egy kis éttermi élményért

„Felszabadító végre étteremben lenni, vagy csak egy teraszon inni egy italt” – mondja egybehangzóan az a sok ezer francia, akik most Spanyolország vendéglátóhelyeit töltik meg a saját országukból menekülve.

Madrid lett az Covid-riviéra a franciáknak, akik a szigorú lezárások elől Spanyolországba menekülnek mostanában. Mivel a vendéglátóhelyek, valamint a múzeumok, mozik és színházak is nyitva vannak a spanyol fővárosban, és a kijárási tilalom is csak este tízkor kezdődik – a franciaországi hat órához képest – franciák ezrei látogatnak jelenleg Madridba.

Itt van élet, itt történnek dolgok!

– mondja a hsuzonkét éves Clara Soudet a Reuters-nek; Clara egy francia egyetemi tanuló, aki épp egy zenés eseményről távozik. “Minden nyitva van. Még a kijárási korlátozás mellett is egy csomó mindent lehet csinálni… annyira üdítő volt végre idén először kiülni egy teraszra!”

Madridban a nyitás mellett betartják az egészségügyi szabályokat: a zárt tereken kötelező a maszkviselés, és a vendéglátóhelyek is ötvenszázalékos kapacitással működnek.

Elsőre kicsit sokkoló volt nyitva lévő éttermeket látni, mert Párizs most annyira szomorú… mindenhol csak lehúzott rolók

– ezt egy Sorbonne-on tanuló fiú, Adrien Durand mondja, aki szintén 2021 legelső, teraszon elfogyasztott ebédjét költötte el Madridban. A spanyol mutatók mellesleg nem annyira térnek el a francia Covid-adatokhoz képest: a vírus harmadik hullámában Spanyolországban 2,95 millió fertőzött és 61 300 halott volt múlt péntekig, míg Franciaországban 3,29 millió a vírussal fertőzöttek száma, és 78 600 a haláleset.

A turizmus nélkül nem lenne betevőnk

– mondja Lucio Burgos-Cespedes, aki egy éttermet vezet a Santa Ana téren. Szintén a téren dolgozik pincérként Edu Luna egy tapasbárban, aki megjegyzi, hogy tízből hat asztalnál biztosan franciák ülnek. A pincér komfortosan érzi magát a biztonsági előírások betartása miatt, és szerinte sem lenne szinte semmi jövedelmük a spanyol vendéglátósoknak a turisták nélkül.

Clemence Berna, szintén tanuló, kiemeli, hogy szerinte sokkal inkább figyelnek a maszkviselésre Spanyolországban, mint például Franciaorszában vagy Angliában, úgyhogy a vendéglátóhelyeken is teljesen biztonságban érzi magát.

„Közel egy év után végre a napon, egy teraszon ihattam egy sört Spanyolországban. Erre sokáig fogok emlékezni.”

(Forrás: Reuters, France24, fotók: Getty Images)

francia | kocsma | spanyol | sör | tanuló

FOLYTASD EZZEL

Rekordokat dönt az új koronavírus-fertőzöttek száma, van azonban valami, ami ennél is pusztítóbb

Nyolc éve először csökkentették a terrorveszély szintjét a világ egyik legvágyottabb országában

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram