Szédítő látvány, ahogyan a mélybe tekint ez az ötemeletes épület Európa tetején

A Sphinx-obszervatórium Európa egyik leghihetetlenebb látnivalója.

A svájci Alpok híresen lenyűgözőek, nem csoda, hogy a világ minden tájáról vonzzák a turistákat. Azt azonban kevesen tudják, hogy ott található a világ egyik magasabban fekvő csillagvizsgálója is, a Sphinx- obszervatórium.

Európa teteje

A Top of Europe egy észbontóan meredek hegyoldalba épült és az Aletsch-gleccser örök havas tájára néz. Az ötszintes komplexumban éttermek és állandó kiállítás is megtekinthető a Jungfrau fogaskerekű vasútról és az Alpokról.

Ott található a Sphinx-obszervatórium és Európa legmagasabban fekvő postahivatalának is otthont ad.

A csillagászati és időjárás-megfigyelési állomás 3571 méteres tengerszint feletti magasságban található a Jungfraujoch tetején és a svájci Alpok egyik leglátványosabb nevezetességeként tartják számon. Maga az épület 1937-ben épült és ma is tárt karokkal várja az érdeklődőket, akik fogaskerekű vasúttal és felvonóval tudják a létesítményt megközelíteni.

Az obszervatóriumban több laboratórium, csillagászati és időjárás-megfigyelő állomás is található.

Az obszervatórium mellett van Svájc második legnagyobb kilátója, ahonnan csodás látvány nyílik a környező hegyekre és völgyekre, különösen a Jungfrau-, a Mönch- és az Eiger-csúcsokra, a Mittelland felé és a négyezer méteres csúcsokkal szegélyezett Aletsch-gleccser irányába, de

tiszta időben egészen hihetetlen módon Németországba és Olaszországba átláthatunk.

A Jungfraujoch-vasút

Ahhoz képest, hogy a Jungfrau egy igen magas, zord hegység, viszonylag könnyen megközelíthető, köszönhetően annak, hogy 3454 méteren, szinte a hegy tetején építették fel pályaudvarát, mely így Európa legmagasabban fekvő vasútállomása.

Az 1912-ben épített állomás korábban főként tudósokat fogadott, kifejezetten abból a célból építették, hogy

a kutatók feljuthassanak a hegyre megfigyelési munkájuk elvégzésére.

A Jungfraujoch-vasút Kleine Scheideggből indul, áthalad a Jungfrau alagúton, Eigeren és Mönchön is. Végállomásától felvonóval lehet tovább haladni egészen Szfinx-gerincen magasodó Top of Europe komplexumig.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty Images)

jungfraujoch | Svájc | sphinx-obszervatorium | top of europe | utazás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom