A díjnyertes csodabillentyűzet csak a kezdet a magyar fejlesztőknek

Félelmetes, mit tud a Fucktron üvegbillentyűzet, de az ötletgazda Zoli Kovacs számos más termékkel is letette a névjegyét a dizájn világában. A Sputnik Goods hamarosan saját üzemet épít Kínában, és ki tudja, mi mindent ad még a világnak.

Egy magyar fejlesztés, az üvegbillentyűzet nyerte a 2018-as Európai Formatervezési Díjat. A Fucktron Glass Keyboard amellett, hogy nagyon látványos, jóval több egy sima klaviatúránál: orvosi eszköznek, játékkonzolnak, teljes vagy megosztott kijelzőnek is használható.

A díjnyertes billentyűzet bármivé képes átváltozni

Alapvetően egy keret nélküli, érintőképernyős OLED-kijelző, ami rövid ideig vezeték nélkül is használható. Antiszeptikus bevonat tartja távol a baktériumokat a felületétől, miközben egy sor egészségi adatot képes diagnosztizálni, méghozzá azon a nyelven, amilyenen az utasítást kapta.

A Fucktron a világ összes billentyűzettípusát tartalmazza, de a layoutot, a hátteret, a színeket egyetlen kattintással meg lehet változtatni. Mivel teljesen szabadon változtatható a kijelző, ha az egyik oldalra potmétereket varázslunk, a másikon a zenéket variáljuk, máris kapunk egy keverőpultot, de akár egy röntgengép kontrollpanelje is lehet a Fucktron, ahogy bármi más is.

Pedig a díjnyertes termék ötletgazdája, a Sputnik Goods cég alapítója, Zoli Kovacs még csak nem is dizájnernek indult. Egy informatikai vállalkozást vitt, de mindig is a termékfejlesztés, az új termékek kitalálása volt a hobbija. Az a cége még most is létezik, de Kovacs öt éve elkezdte megvalósítani az addig felhalmozott termék- és formaötleteit.

Az első dizájncégével csináltak egy e-inkes karkötőt, hogy „legyen egy termék, amit meg lehet fogni, el lehet adni, tovább tudunk belőle építkezni”. Később felismerte, hogy jóval hatékonyabb közvetlenül a globális piacra dolgozni. Ma már

„nem itt fejlesztünk, nem itt gyártunk, nem itt értékesítünk.”

Vagyis a budapesti főhadiszálláson csak az ötletelés és tervezés maradt, a termékeket Kínában, Sencsenben és Csunkingban fejlesztik, ott is gyártják, végül bárki megrendelheti a neten.

Nagyapa és unoka

Igen, termékek, merthogy eddig az üvegbillentyűzet méltatlanul a háttérbe szorította a többi, szintén megvalósult dizájnparádét.

A Precise Pen például egy tisztán titánból készült összecsukható toll. A teleszkópos rész kimunkálása rendkívül finom, de az egész, limitált példányszámban készült toll elegáns és pontos.

Amilyen meglepő a Fucktron billentyűzet neve (amire egyébként a nyugati újságírók nagyon jól reagáltak, senki nem kötött bele), olyan meglepő tárgy az AWA Care piszoár, amelynek formája lehetővé teszi a kézmosást és az intim testrészek megmosását is. Ugyanakkor képes elemezni a vizeletet, az eredményt pedig elküldi egy appra. Figyelmeztethet potenciális betegségre, eltárol számos, egészséggel kapcsolatos adatot, és még az alkoholszintet is méri. Mindazt képes kimutatni a vizeletből, amit egy sztenderd orvosi vizsgálat is tud.

Szintén ügyel az egészségünkre a Yumm okosdoboz, amivel időzíthetjük az ételek adagolását, képes rendelni a netről, a matrica feliratát pedig egy app segítségével változtathatjuk, személyre szabhatjuk. Sőt, az app képes felcímkézni a hűtőben meg a gyümölcskosárban lévő ételeket, hogy aztán utánpótlást rendeljen, ha elfogy vagy lejár a szavatossága.

Persze ezzel csak a változatosságot illusztráljuk, a Sputnik Goods összes produktuma még szélesebb skálát ölel fel.

„A saját termékek mellett nyitottunk a dizájner szolgáltatásokkal is: külső cégeknek, magánszemélyeknek elkészítjük új termékek formatervét, sőt akár a sorozatgyártásig végigvisszük a termék életútját” – árulta el Kovacs, megjegyezve, hogy azért a saját ötletek megvalósítása abszolút prioritás marad. És fontos, hogy

„ezek elsősorban elektronikai fogyasztási cikkek, nem fogunk atomerőmű-turbinákat gyártani”.

A Precise Pen terve, nem egy turbináé

A cég szekere tavaly ősszel indult be igazán, jelenleg „abban a fázisban vagyunk, ahol tömeggyártásban is beindultak a termékeink, ami szükséges a komolyabb fejlesztésekhez”. Vannak technológiák, amelyekhez nagyon sok pénz kell, ezt próbálják meg a saját termékek hasznából fedezni.

Az elkövetkező év során pedig elkészül a saját prototipizáló üzemük Kínában, onnantól tehát nem lesz szükség külsős cégre a prototípusok legyártásához. Nem kell gigantikus gyárra gondolni, elsősorban 3D-nyomtatókból, CNC-kből, és hasonló gépekből áll majd az üzem. Komoly előrelépés, Zoli Kovacsot azonban nem téveszti meg, ahogy mondja,

„az igazán nagy meló akkor jön, amikor a tömeggyártás kezdődik.

Mindig kiderül valami apróság, például nem mindegy, hogyan illeszkedik a kijelző a házba; lehet, hogy csak három fokot kell elforgatni, de az már akkor is egy teljesen új gyártás.”

Azért a tömeggyártás bizonyos szempontból mégis a folyamat kellemesebb része: lassan életre kel, ami addig csak ötlet volt.

(A fotókat a Sputnik Goods engedélyével közöltük.)

Ez is érdekelhet:

A 3D-s nyomtatás már a hidaknál tart, és még nagyon messze vagyunk az út végétől

A 3D-s nyomtatás néhány éve még csak ígéretes kísérlet volt, lassan viszont az életünk részévé válik. De miért éppen a japán kultúra inspirálja a 3D-dizájn fejlődését?

zoli kovacs | billentyűzet | fucktron | design | sputnik goods

FOLYTASD EZZEL

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom