Close
Csak egy lépés, és Stanley Kubrick hátborzongató világában találhatjuk magunkat

Csak egy lépés, és Stanley Kubrick hátborzongató világában találhatjuk magunkat

Húsz éve hunyt el a kultikus státuszba emelt Stanley Kubrick. A filmrendező munkásságának tiszteletére egy megszokottól eltérő kiállítás látható Londonban.

A Design Museumban néhány napja megnyílt kiállításon a Kubrick-klasszikusok megszületésének történeteiben merülhetünk el, de ahogy Deyan Sudjic, az intézmény igazgatója elmondta, a kiállítás többet ad a kellékek és a jelmezek megszokott gyűjteményénél, és igyekszik életre kelteni az olykor hátborzongató alkotások körülményeit.

Ezt pedig különleges légkör megteremtésével úgy próbálja elérni, hogy a plakátok, forgatókönyvek és díszletek mellett bemutatja az inspirációs forrásokat is: megismerhetjük az összes kreatív folyamatot a tervezéstől kezdve a történetmesélésen át a szerkeszteség és a rendezésig.

Így egyebek között megcsodálhatjuk a Mechanikus narancs és a Barry Lyndon jelmezeit, a Ragyogás írógépét, a Tágra zárt szemek álarcait, vagy a 2001: Űrodüsszeia díszleteit. Az ötszáz tárgyat bemutató, szeptember 15-éig látogatható Stanley Kubrick: The Exhibition fotókkal, levelekkel és interjúkkal egészül ki, és természetesen részleteket is láthatunk a filmekből.

A vándorkiállítás világszerte tizenöt városban látható, és mindegyik kronológiai sorrendben mutatta be Kubrick mukáját,

Londonban viszont hét részre osztották a tárlat anyagát, és inkább a dizájnra és a rendező Angliával való kapcsolatára fókuszál, hiszen negyven évet élt és dolgozott az országban.

Mindjárt a belépéskor Kubrick különös világában találhatja magát a látogató, ugyanis egy olyan folyosón keresztül érkezik meg, melynek falaira a filmekből összevágott jeleneteket vetítik, a padló mintázata és színe pedig megegyezik Ragyogás-ban látott szőnyegével. Külön szobában kapnak helyet a Kubrick háborús alkotásaihoz, illetve a morális problémákat feszegető filmjeihez köthető relikviák.

Az 1928-ban New Yorkban született néhai filmrendező, forgatókönyvíró és producer híres volt arról, hogy alapos kutatómunkát végzett, és óriási figyelmet fordított a részletekre, valamint remekül ráérzett a közeljövő alakulására. Filmjeit újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemezte.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

Close