Close
Csak egy lépés, és Stanley Kubrick hátborzongató világában találhatjuk magunkat

Csak egy lépés, és Stanley Kubrick hátborzongató világában találhatjuk magunkat

Húsz éve hunyt el a kultikus státuszba emelt Stanley Kubrick. A filmrendező munkásságának tiszteletére egy megszokottól eltérő kiállítás látható Londonban.

A Design Museumban néhány napja megnyílt kiállításon a Kubrick-klasszikusok megszületésének történeteiben merülhetünk el, de ahogy Deyan Sudjic, az intézmény igazgatója elmondta, a kiállítás többet ad a kellékek és a jelmezek megszokott gyűjteményénél, és igyekszik életre kelteni az olykor hátborzongató alkotások körülményeit.

Ezt pedig különleges légkör megteremtésével úgy próbálja elérni, hogy a plakátok, forgatókönyvek és díszletek mellett bemutatja az inspirációs forrásokat is: megismerhetjük az összes kreatív folyamatot a tervezéstől kezdve a történetmesélésen át a szerkeszteség és a rendezésig.

Így egyebek között megcsodálhatjuk a Mechanikus narancs és a Barry Lyndon jelmezeit, a Ragyogás írógépét, a Tágra zárt szemek álarcait, vagy a 2001: Űrodüsszeia díszleteit. Az ötszáz tárgyat bemutató, szeptember 15-éig látogatható Stanley Kubrick: The Exhibition fotókkal, levelekkel és interjúkkal egészül ki, és természetesen részleteket is láthatunk a filmekből.

A vándorkiállítás világszerte tizenöt városban látható, és mindegyik kronológiai sorrendben mutatta be Kubrick mukáját,

Londonban viszont hét részre osztották a tárlat anyagát, és inkább a dizájnra és a rendező Angliával való kapcsolatára fókuszál, hiszen negyven évet élt és dolgozott az országban.

Mindjárt a belépéskor Kubrick különös világában találhatja magát a látogató, ugyanis egy olyan folyosón keresztül érkezik meg, melynek falaira a filmekből összevágott jeleneteket vetítik, a padló mintázata és színe pedig megegyezik Ragyogás-ban látott szőnyegével. Külön szobában kapnak helyet a Kubrick háborús alkotásaihoz, illetve a morális problémákat feszegető filmjeihez köthető relikviák.

Az 1928-ban New Yorkban született néhai filmrendező, forgatókönyvíró és producer híres volt arról, hogy alapos kutatómunkát végzett, és óriási figyelmet fordított a részletekre, valamint remekül ráérzett a közeljövő alakulására. Filmjeit újító technikai megoldások, eredeti történetmesélés és szellemesség jellemezte.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

kiállítás | stanley kubrick | tárlat | design museum | filmrendező

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram