Kultikus magyar filmek standfotóiból nyílt pop-up kiállítás a Főfotóban

„A fotó maga az igazság. És ha ez így van, akkor a film maga az igazság, másodpercenként huszonnégyszer.” Jean-Luc Godard gondolata bevezetőnek is illik a fővárosi Főfotó Galéria legújabb kiállításához, ami kultikus magyar filmalkotások standfotóit mutatja be.

Tavaly ilyenkor, a Főfotó Galéria legsikeresebb kiállításához ezt írták a szervezők, Krasznai János és Zsigmond Gábor: „Úgy gondoljuk, régi adósságunk, hogy megvizsgáljuk, minden idők legsikeresebb magyar lemezborítóinak fotói miért nem futottak be egy másik, új vagy párhuzamos életet."

A kis Valentino

A Főfotó Galériában most olyan magyar filmtörténeti alkotások állóképeit gyűjtötték össze, amelyek egykor mozik aulájában, vagy rajongói képeslapokként, sokszor a filmeket kísérő kampányokban jelentek meg hatalmas példányszámban. A Megáll az Idő futós jelenete, a Kutya éji dalának Bódy Gábor-féle pap portréja mellett olyan klasszikusok is láthatók, mint a ma már külön életet élő Szindbád-fotók, vagy a híres, öngyújtó csattintás előtti Cserhalmi arcközeli a Dögkeselyűből.

Az egész ország ismerte ezeket a filmeket, ám valamiért a forgatásokon készült standfotók eddig nem jelentek meg a képek színvonalához illő módon, egészen mostanáig. A standfotózás külön műfaj volt, amelynek megvoltak a saját sztárjai. Ezek a fotók meghatározták és irányították a filmekről kialakult összképet, imázst.

Bereményi Géza

„Fontosnak tartjuk, hogy felemeljük ezeket a képeket oda, ahol mindig is lenniük kellett volna, megmutassuk, hogy ezek a művek valódi műtárgyak”

– mondták a galéria vezetői.

A kiállítás december 24-ig látható a Főfotó Galériában. A képek a Főfotó galériában nem csak megtekinthetők, de utolsó pillanatos karácsonyi ajándékként meg is vásárolhatók, 30x40-es méretben, limitált szériában.

főfotó galéria | krasznai jános | stadfotó | zsigmond gábor

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom