Döbbenetes tájakon halad át ez a svájci vonat, ami maga is elég mutatós

A svájci Stoosbahnt a világ egyik legmeredekebb kábelvasútjaként tiszteljük: a mérnöki csoda egy szinte függőleges pályán húzza fel a járművet és utasait.

Különleges tájhoz különleges funikulárist készítettek Svájcban: a Stoosbahn szerelvényeit egy pár hidraulikus hengerhez csatlakoztatták, amelyek a terepviszonyok függvényében forognak, így az utasok pozíciója mindig vízszintes marad.

A Stoosbahn képes akár 110 százalékos (47,73°) emelkedőt leküzdeni, miközben az utasai továbbra is kényelmesen utaznak a forgó hengerekben.

Így aztán akadálytalan a le- és felszállás is, sőt a Stoosbahnt áruszállításra is használják.

A Schwyz kantonban közlekedő vonat Hintere Schlattlit köti össze a Morschach fölött fekvő Stoos faluval és hegyi üdülőhellyel. Az 1,7 kilométeres úton két állomása van, és 744 méteres szintkülönbséget gyűr le.

A Stoosbahnt 2017 decemberében adták át, és az 1933 óta működő régi funikulárist váltotta fel, új útvonallal. Bár egyes források szerint ez a világ legmeredekebb kábelvasútja, hivatalosan csak a második az ausztrál Katoomba Scenic Railway mögött.

Bennünket ugyanakkor nem elsősorban a technikai képességeivel, hanem a körben elterülő táj szépségével vett le a lábainkról a Stoosbahn.

És az megvolt, hogy bármilyen meglepő is, de egy svájci városba utazott a legtöbb magyar idén a tavaszi szünetben?

(Nyitókép: GettyImages, Stoos falu)

vonat | Stoosbahn | Svájc

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom