Ötcsillagos figyelem és kedvesség – Egy hely, ahol feltöltődik a tested és a lelked

Szinte pihenés nélkül szaladó világban élünk, amiben olykor pillanatoknak tűnnek csak a hónapok. Érthető módon szükségünk van legalább néhány órára kint felejteni a nyüzsgést és a bosszúságokat, rendbe rakatni a testünkkel együtt a lelkünket is; szép, csendes, minőségi környezetben kikapcsolni. A budai lankákon megbúvó Studio Aeden ilyen.

A névjegykártyán jóga- és pilatesstudió szerepel, de bátran hozzáírható a safe place is. Már megérkezéskor szívélyesen üdvözöl a bizalom és a nyugalom, „zajszennyezést” egyedül a csiripelő madarak okoznak majd, ha valamikor tavasszal visszatérnek.

Alapvetően natúr mozgásformákkal tehetünk itt a legtöbbet az egészségünkért, de az alapító csapat tagjainak közeljövőbeli terveit hallgatva hamarosan dzsúsz, saláta, smoothie hármasra épülő, teraszos közösségi tér nyílik, ahová nem csupán a stúdió fizető vendégei ülhetnek be kávézni vagy reggelizni.

Bécsi szelet helyett Namaste

Számos érdekes epizódot rendezett az élet a Studio Aeden előzménysorozatához, nyitva mindjárt azzal, hogy az épület előző életében évtizedekig a vendéglátásban szolgált,

a záróévad végéig egyenesen Budapest egyik legismertebb éttermének adott otthont.

A megannyi buktatóval járó álmodozás, átalakulás, átalakítás, és rohamtempóban megvalósult kivitelezés eredményeként néhány hónapja viszont már a főváros kevés minőségi jóga, barre- és pilatesstúdiójának egyikét találjuk a Szarvas Gábor úton.

– A történet eredetileg nők számára íródott. A látogatók alig néhány százalékát jelentették a férfiak, akik jellemzően kísérőként érkeztek, aztán itt ragadtak. Rájöttek, hogy nagyon is van igényük erre a mozgásformára – idézi fel a kezdeteket Devecseri Edina operatív vezető.

Devecseri Gergő, Devecseri Edina, Such Klaudia (Fotó: Hartyányi Norbert)

– Annak idején a Studio Aeden „csak” egy kis lakásstúdióként jelent meg az álmok rajzasztalán, ehhez képest napjaink valóságában egy többszintes, többhelyiséges, teraszos, panorámás rezidenciaként tündököl. Alapvetően a Pilates stúdió nyitása a lányok ötlete volt. Amikor elkezdték keresni a megfelelő ingatlant, akkor jutott eszembe, hogy az egykori Kisbíró, habár óriási falat, és teljesen más nagyságrend, mégis tökéletes helyszín lehet. Viszont a térben és a lokációban sokkal több volt, mint egy egytermes stúdió. Sokkal inkább vízionáltam egy olyan közösségi teret, ahova más mozgásformákat, kávézót és egyéb funkciókat is fejleszthetünk. Az Aeden-re minden értelemben lifestyle márkaként tekintünk. A következetes márkaépítés az első perctől kezdve vezérfonal – legyen szó az arculatról, belsőépítészetről, vagy a service design-ról. A lányok nyitottak voltak erre a megközelítésre, egymást licitáltuk túl az újabb és újabb ötletekkel. Iszonyat izgalmas hetek voltak.

– A megvalósítás extra feszített tempót diktált, napi 16-18 órát mi magunk is dolgoztunk, ajtófélfát festettünk, vakoltunk, szekrényt szereltünk, virágot ültettünk, a nyitás óta pedig mindhárman napi részesei vagyunk a stúdió életének. Talán az idejárók is érzik, hogy mennyire fontos nekünk a hely, hiszen iszonyatosan sok munkát pakoltunk bele. A vendégek gyakran húsz perccel az órák előtt megérkeznek és utána is maradnak. Friss gyümölccsel, teával kínáljuk őket és beszélgetünk, totálisan ki tudnak kapcsolódni, ami az itteni pozitív vibe-nak és a profi instruktoroknak köszönhető – mondja Devecseri Gergő, Edina férje, mellesleg a reformer pilatesező férfiak egyre növekvő táborának aktív részese. Az alapító kommuna harmadik tagja a sportszakmai vezetőként dolgozó Such Klaudia, a feljövőben lévő és óriási érdeklődésre számot tartó mozgásforma vezérevezőse.

Egyediség és figyelmesség

A letisztult, bensőséges hangulatú Aeden alsó szintjén rendezték be a jóga és barre termet, valamint ott kapott helyet a lounge, a zuhanyzó, a mosdó és az öltözők, illetve az elképzelések szerint nemsokára férfi öltözővé alakul a kezdetekkor még gyerekkuckónak megálmodott részleg.

A club teremben kipróbálható napjaink Amerikájának legtrendibb aktivitása, a barre is, melynek keretében a balett, a talajpilates és a jóga inspirálta gyakorlatokkal formálhatjuk a testünket, míg a bejáratnál a merchshopban lehet nézelődni és válogatni a saját termékek, a jógaruhák, a fürdőruhák és a táplálékkiegészítők között.

A legtöbbet használt helyiség jelenleg a Salon, ahol a bizonyos reformer pilates edzéseket tartják hét gépen – méghozzá tavasztól jó idő esetén a szabad ég alatt is, ilyen opciót pedig nem nagyon kínálnak máshol. Plafonon figyelő tükröket se, holott az ebben a formában izgalmas kiegészítő rendkívül sokat javít az edzés minőségén; látható, mit csinál jól vagy rosszul az alany és motiválóan hat rá.

Viszlát, kalóriák!

Annyit emlegettük már a reformer pilatest, hogy ennél a pontnál eljött az ideje közelebbről megismerkedni a világszinten elterjedt mozgásformával.

– Magát a gépet nevezik így – avat be a Such Klaudia. – Talajpilatesen alapuló mozgást lehet rajta végezni, eredetileg katonák rehabilitációs céljaira szolgált. A rugók használatának köszönhetően jóval gyorsabban fejleszthetőek vele az apróbb, mély izmok. A funkcionális tréningen alapuló metódust én fejlesztettem ki reformer pilatesre, ilyen jellegű edzést pedig egyedül nálunk lehet végezni. Az ötlet a Covid hozadéka: rengeteg vendég érkezett akkoriban izületi problémákkal, miközben nem volt szabad olyan mozgásformát végezniük, ami ront a fizikai állapotukon. A gépen nem okoz fájdalmat a mozgás, nincs sérülés, a vendég pedig úgy fejlesztheti az izomzatát, hogy közben óvja az izületeit.

Such Klaudia, Devecseri Edina, Devecseri Gergő (Fotó: Hartyányi Norbert)

A reformer pilates nem attól számít prémium mozgásformának, mert drágább egy hagyományosabb csoportos órához képest, hanem, mert képzett, profi oktatók személyre tudják szabni a gép beállításait, attól függően, hogy teszem azt, egy 90 kilós férfi vagy egy 45 kilós tinilány érkezik-e a társaságba. Egy csoporton belül megoldható, hogy minden résztvevő a saját edzettségi szintjének megfelelő leghatékonyabb mozgást végezhesse.

Egyénileg beállított tombolás

A 21. századi embernek szüksége van azért a pörgésre, miközben teljesen ki tud kapcsolni, ehhez pedig az kell, hogy izgalmas, dinamikus legyen az óra és elmélyülhessen benne. Persze legyen még alapfelszerelés a jókedv és a pozitív hangulat is, ezerszám szabaduljanak fel a boldogsághormonok és a nap végén kellemesen elfáradjon.

Such Klaudia és az általa gründolt instruktori csapat óráin ezek mindegyikét kipipálhatjuk.

Járnak hozzá versenysportolók is, akik a foglalkozás befejeztével ugyanúgy csavarják ki a pólójukból az izzadtságot, mint azok az anyukák, akik szülési szabadság után tértek vissza. Pontosan ez adja a reformer pilates szépségét és különlegességét: megfér egy csoporton belül két ennyire különböző résztvevő, mert mindkettőnek ugyanúgy lesz nehéz – saját szintjén – az óra. – Edzőként izgalmas azt látni, hogy egy csoportos foglalkozásra egyaránt eljön anyuka és lánya, és jól érzik magukat. Nálunk keverednek a korcsoportok, a fiatalok és az idősebbek tudnak egymással beszélgetni, akad bőven közös témájuk – mondja Klaudia.

Az instruktorcsapatot az Aeden saját akadémiájáról kikerülő évfolyamelsők alkotják.

Mindegyikőjük különálló és egyedi karakter; pont annyira kemények, mint amennyire kell, akkor motiválnak, amikor szükséges és persze a poénok időzítését is remekül érzik.

Manapság a csoportos mozgásformák amúgy is arrafelé haladnak, hogy az edző igazi karakter legyen, prezentáljon némi műsort is, az óra pedig szórakoztasson és mentálisan kikapcsoljon, mint amikor kedvenc zenekarunk koncertjén kitomboljuk magunkat.

Nincs olyan, hogy nem

A Studio Aeden instruktorai egy előre meghatározott kommunikációs protokollt követnek azért, hogy ne érezze kevesebbnek magát a vendég, ha esetleg nem tudja tartani a lépést a csoport többi tagjával. Úgy kap alternatív megoldást az edzőktől, hogy közben fel sem tűnik neki. Ebből is látszik, hogy a vendégekkel kialakított kapcsolat tényleg kivételes, ez a hozzáállás és odaadás teszi a Studio Aedent egyedivé. – Sokat teszünk azért, hogy a vendég a legutolsó apró kérdésére is választ adjunk, történjen az személyesen, telefonon, vagy akár Instagramon keresztül. A vendégkapcsolat-kezelésünk egy ötcsillagos szállodáéhoz hasonló, igyekszünk a maximum maximumát teljesíteni, a nemből bármikor igent csinálni – erősíti meg a tézist a stúdió kvázi concierge-eként mindent kézben tartó Devecseri Edina.

Az Aeden a következő hónapokban izgalmas kollaborációkkal, rendezvényekkel erősíti a közösséget, legyen szó tudatos táplálkozásról, önismeretről vagy egyéb workshopokról. Együtt dolgoznak például Czakó Dóri élelmiszeripari mérnökkel és táplálkozási tanácsadóval aki évek óta éllovasa az egészséges életmód népszerűsítésének és akinek #czakoeszik receptjei még a kizárólag marhapörin szocializálódott fanyalgókat is beindítják.

A Studio Aeden tehát az a hely, ahol a kezdő és a versenysportoló egyaránt megtalálja, amit keres, amely közösségbe jó tartozni, minden mozdulatára és óhajára odafigyelnek, és ahová bármilyen problémát bevihetsz. Mert utána egy kicsivel biztosan könnyebb lesz.

studio aeden | reformer pilates | stúdió | mozgásforma | talajpilates

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom