Mindenkinek megvannak a maga konyhai praktikái, amikre esküszik. A sütemények és a torták esetében azonban nem ajánlott eltérni attól, ami a nagy könyvben meg van írva. Ugyanakkor nem elegendő csupán a receptet betartanunk. Vissza kell fognunk a kíváncsiságunkat is és elő kell vennünk minden türelmünket.
Az emberi természetből fakad a kíváncsiságunk és a kontroll-mániánk. Ez visszaköszön sütés közben is, amikor szeretnénk folyamatosan szemmel tartani az ételt, amit a sütőbe tettünk. A süteményeknek azonban egyenletes és állandó hőre van szükségük ahhoz, hogy tökéletesre süljenek.
Így minden egyes alkalommal, amikor kinyitjuk a sütő ajtaját, hogy bekukucskáljunk, megváltoztatjuk a belső hőmérsékletet.
Minél gyakrabban kíváncsiskodunk ilyen módon, annál valószínűbb, hogy például a piskótánk összeesik.
Ha túl gyakran esik le a sütő belső hőmérséklete, a sütési folyamat lelassul, ami megakadályozza egyrészről az élesztős sütemények megfelelő kelését, valamint a sütőporos desszertek megemelkedését is.
Éppen ezért a kíváncsiskodás helyett ügyeljünk arra, hogy a receptekben leírt sütési hőfokot és időt maximálisan betartsuk. A teljes idő letelte előtt egy kicsivel érdemes csak benézni és ellenőrizni a süteményt, akkor már kisebb valószínűséggel esnek össze a desszertek.
Nem elég azonban a sütés ideje alatt türelmesnek lennünk.
Érdemes a süteményt húsz-harminc percig pihenni hagyni a tepsiben, mielőtt kivennénk belőle, illetve felvágnánk.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
sütemény | aranyszabály | konyhai praktika | konyhai tipp | trükk
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!