Close
Két kilométeres vonat kanyargott a világ egyik legszebb vasútvonalán

Két kilométeres vonat kanyargott a világ egyik legszebb vasútvonalán

A svájci Alpok magaslatain található St. Moritz azzal tette le a névjegyét a világ utazói elé, hogy már a 20. század elején feszegette a téli sportolás határait. Az elbűvölő régió most folytatta azon hagyományát, hogy tágítsa a fogalmainkat arról, mi minden lehetséges, igaz, ezúttal nem a havon, hanem a síneken.

Az ország idén ünnepli az első vasútvonal megszületésének 175. évfordulóját, az alkalmat pedig egy gigantikus, majdnem két kilométeres vonattal ünnepelte.

A 25 darab Capricorn elektromos vonatból összerakott, száz kocsiból álló és 4550 ülőhelyet tartalmazó, 2990 tonnás, 1906 méteres szerelvény körülbelül egy óra alatt tette meg a 25 kilométeres világörökségi utat Predától Alvaneu-ig az Albula-vonalon.

Az útvonal váratlan kanyarairól és meredek lejtőiről híres, és igazi mérnöki remekmű: a Thusis és St. Moritz közötti 62 kilométeres vonalat mindössze öt év alatt építették, pedig 55 híd és 39 alagút is helyet kapott rajta.

Mielőtt 1904-ben elkészült a vasútvonal, igencsak nehézkes volt errefelé a közlekedés, aki vállalkozott a 14 órás útra lovaskocsin vagy szánon, annak igencsak veszélyes terepviszonyokkal kellett szembenéznie.

A vonal központi eleme az 5866 méter hosszú Albula-alagút, amely mélyen a Rajna és a Duna közötti vízválasztó alatt húzódik.

A részben a világhírű Gleccser Expressz útvonalán haladva a vonat a 1788 méteres tengerszint feletti magasságon található Predából ereszkedett le a 999,3 méteren lévő Alvaneu-ba.

A rekordkísérletet a Rhaetische Bahn vasúttársaság szervezte, és további érdekesség, hogy keskeny nyomtávú vasútvonalról van szó, amely az európai 1435 centis standarddal szemben mindössze egy méter széles.

Svájc legjobban őrzött titkát itt, a világ legszebb vasútvonalait pedig erre kell keresnünk.

(Forrás: CNN, képek: Philipp Schmidli, Mayk Wendt/RHB)

Svájc | rekord | albula | vasút | vonat

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram