Close
Alighanem ez a legszebb látnivalókat kínáló vonat a világon

Alighanem ez a legszebb látnivalókat kínáló vonat a világon

Bár a nevében szerepel az expressz szó, de finoman szólva se számítsunk űrsebességre, ha jegyet váltunk Svájc egyik leghíresebb turisztikai attrakciójára. A Gleccser Expressz lényege, hogy lenyűgöző helyeken kanyarogva megadja az időt a kilátás és az utazás élvezetére – és hát legyünk őszinték, több szempontból is van mit élvezni a St. Moritz és Zermatt között közlekedő szerelvényen.

A komótos tempóban cammogó luxusvonat először 1930-ban indult el, hogy megmutassa a svájci Alpok szépséges hegyvonulatait a panorámakocsikban hüledező utasainak, akik erre a járatra nem azért szállnak föl, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben eljussanak valahová.

A Zermattból induló Gleccser Expressz nyolc órán keresztül zakatol a hegyek és völgyek között, nem kevesebb mint 291 hídon halad át, bebújik 91 alagútba és érint még hét völgyet is, hogy aztán felkapaszkodjon mintegy kétezer méter magasba St. Moritzig (nyáron Davosig).

Az utazás alatt olyan szebbnél-szebb látnivalók miatt tapaszthatjuk az orrunkat az ablakhoz, mint a Furka- és az Oberalp-hágó, a Nikolai-völgy, a Landwasser viadukt, vagy Európa egyik legmagasabb hegye, a kicsit félelmetes Matterhorn, hogy az alpesi legelőkről, a mesékben látott hegyi falvakról, a vízesésekről és a tavakról ne is beszéljünk.

Persze nem muszáj végigülni a teljes útvonalat a kényelmes bőrüléseken, rövidebb szakaszokra is válthatunk jegyet a panoráma tetőablakkal, minibárral és étkezőkocsikkal felszerelt piros-fehér expresszre. Apropó étkezőkocsi: az étkezési jegyet váltóknak hétfogásos menüt, pezsgőt és délutáni teát szolgálnak fel az utazás alatt, de lehet kérni whiskyt, likőrt és koktélokat is.

Viszont egy úton csak maximum húsz utas veheti igénybe a menüt, melyben többek között füstölt pisztrángot, szarvasgombát, marhasültet, sajtválogatást és csokoládétortát találunk.

A bakancslistára való Gleccser Expresszen egy egyirányba szóló jegy hétszáz dollárba kerül.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Glacierexpress.ch)

 

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom