Close
Európa legszebb hegycsúcsai között tekereg a világ legnehezebb bringás kihívása

Európa legszebb hegycsúcsai között tekereg a világ legnehezebb bringás kihívása

Európa legnehezebb amatőr kerékpárversenyének tartják, amely a kontinens legismertebb hegyvonulatain állítja nem éppen hétköznapi kihívás elé a bringásokat. A résztvevők tíz nap alatt tíz szakaszt teljesítenek, hol az Alpok, hol a Dolomitok, hol a Pireneusok csúcsain. A feladat egyszerű, de brutális: száz hágót kell megmászniuk. Ez a Cent Cols Challenge.

A CCC ötlete nagyjából tíz esztendővel ezelőtt Phil Deeker fejéből pattant ki, aki kitartó és elszánt sportemberként arról kezdett el filozofálgatni, hogyan lehetne feszegetni a közúti kerékpározás határait.

Az egykori pirotechnikus a napi ingázásai során tűnődött el azon, milyen lenne végigtekerni az Alpok és a Pireneusok átjáróit, és miután huszonhat nap alatt letekert háromszáz hegyi utat, a kihívás megszületett.

Tényleg csak a legfelkészültebbeknek ajánlják a komoly igénybevételt igénylő túrát.

Egy adott napon a versenyző – miközben nyolcezer kalóriát visz be, majd éget el – akár tizenkét órát is a nyeregben tölt, és többet hajt, mint egy Tour de France-on induló profi, azzal a kicsit sem elhanyagolható különbséggel, hogy adott esetben sötétben, szakadó esőben, vagy egy farm nehézkes talaján át vezethet az útja.

Miután teljesíti az adott napi penzumot, fürdik, vacsorázik, majd abban a tudatban fekszik le néhány órát aludni, hogy másnap hasonló megpróbáltatások várnak rá, összesen tíz napon keresztül.

Egy kimerítő etap mentálisan és persze fizikailag szívja le az embert; a nap végén komoly térd-, hát-, csuklófájdalmakkal érhet célba, ráadásul a versenyzőnek egyedül kell megoldania az esetleges problémákat a durrdefekttől a leesett láncig – meglepő ezek után, hogy a próbálkozók nagyjából harmada képes teljesíteni a kihívást?

A számok megdöbbentőek. A Pireneusokon át vezető túra több mint kétezer kilométeren át tekereg, leghosszabb szakasza a Saint-Lary-Soulantól Oloronig tartó 226 kilométeres távja, összesen hatezer méter szintemelkedéssel.

A tíznapos kaland alatt mintegy kilencvenhét órát pedáloznak a résztvevők.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Cent Cols)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom