Close
Európa legszebb hegycsúcsai között tekereg a világ legnehezebb bringás kihívása

Európa legszebb hegycsúcsai között tekereg a világ legnehezebb bringás kihívása

Európa legnehezebb amatőr kerékpárversenyének tartják, amely a kontinens legismertebb hegyvonulatain állítja nem éppen hétköznapi kihívás elé a bringásokat. A résztvevők tíz nap alatt tíz szakaszt teljesítenek, hol az Alpok, hol a Dolomitok, hol a Pireneusok csúcsain. A feladat egyszerű, de brutális: száz hágót kell megmászniuk. Ez a Cent Cols Challenge.

A CCC ötlete nagyjából tíz esztendővel ezelőtt Phil Deeker fejéből pattant ki, aki kitartó és elszánt sportemberként arról kezdett el filozofálgatni, hogyan lehetne feszegetni a közúti kerékpározás határait.

Az egykori pirotechnikus a napi ingázásai során tűnődött el azon, milyen lenne végigtekerni az Alpok és a Pireneusok átjáróit, és miután huszonhat nap alatt letekert háromszáz hegyi utat, a kihívás megszületett.

Tényleg csak a legfelkészültebbeknek ajánlják a komoly igénybevételt igénylő túrát.

Egy adott napon a versenyző – miközben nyolcezer kalóriát visz be, majd éget el – akár tizenkét órát is a nyeregben tölt, és többet hajt, mint egy Tour de France-on induló profi, azzal a kicsit sem elhanyagolható különbséggel, hogy adott esetben sötétben, szakadó esőben, vagy egy farm nehézkes talaján át vezethet az útja.

Miután teljesíti az adott napi penzumot, fürdik, vacsorázik, majd abban a tudatban fekszik le néhány órát aludni, hogy másnap hasonló megpróbáltatások várnak rá, összesen tíz napon keresztül.

Egy kimerítő etap mentálisan és persze fizikailag szívja le az embert; a nap végén komoly térd-, hát-, csuklófájdalmakkal érhet célba, ráadásul a versenyzőnek egyedül kell megoldania az esetleges problémákat a durrdefekttől a leesett láncig – meglepő ezek után, hogy a próbálkozók nagyjából harmada képes teljesíteni a kihívást?

A számok megdöbbentőek. A Pireneusokon át vezető túra több mint kétezer kilométeren át tekereg, leghosszabb szakasza a Saint-Lary-Soulantól Oloronig tartó 226 kilométeres távja, összesen hatezer méter szintemelkedéssel.

A tíznapos kaland alatt mintegy kilencvenhét órát pedáloznak a résztvevők.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash, Cent Cols)

verseny | Phil Deeker | hegycsúcs | amatőr | Cent Cols Challenge

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram