Európa legszebb hegycsúcsai között tekereg a világ legnehezebb bringás kihívása

Európa legnehezebb amatőr kerékpárversenyének tartják, amely a kontinens legismertebb hegyvonulatain állítja nem éppen hétköznapi kihívás elé a bringásokat. A résztvevők tíz nap alatt tíz szakaszt teljesítenek, hol az Alpok, hol a Dolomitok, hol a Pireneusok csúcsain. A feladat egyszerű, de brutális: száz hágót kell megmászniuk. Ez a Cent Cols Challenge.

A CCC ötlete nagyjából tíz esztendővel ezelőtt Phil Deeker fejéből pattant ki, aki kitartó és elszánt sportemberként arról kezdett el filozofálgatni, hogyan lehetne feszegetni a közúti kerékpározás határait.

Az egykori pirotechnikus a napi ingázásai során tűnődött el azon, milyen lenne végigtekerni az Alpok és a Pireneusok átjáróit, és miután huszonhat nap alatt letekert háromszáz hegyi utat, a kihívás megszületett.

Tényleg csak a legfelkészültebbeknek ajánlják a komoly igénybevételt igénylő túrát.

Egy adott napon a versenyző – miközben nyolcezer kalóriát visz be, majd éget el – akár tizenkét órát is a nyeregben tölt, és többet hajt, mint egy Tour de France-on induló profi, azzal a kicsit sem elhanyagolható különbséggel, hogy adott esetben sötétben, szakadó esőben, vagy egy farm nehézkes talaján át vezethet az útja.

Miután teljesíti az adott napi penzumot, fürdik, vacsorázik, majd abban a tudatban fekszik le néhány órát aludni, hogy másnap hasonló megpróbáltatások várnak rá, összesen tíz napon keresztül.

Egy kimerítő etap mentálisan és persze fizikailag szívja le az embert; a nap végén komoly térd-, hát-, csuklófájdalmakkal érhet célba, ráadásul a versenyzőnek egyedül kell megoldania az esetleges problémákat a durrdefekttől a leesett láncig – meglepő ezek után, hogy a próbálkozók nagyjából harmada képes teljesíteni a kihívást?

A számok megdöbbentőek. A Pireneusokon át vezető túra több mint kétezer kilométeren át tekereg, leghosszabb szakasza a Saint-Lary-Soulantól Oloronig tartó 226 kilométeres távja, összesen hatezer méter szintemelkedéssel.

A tíznapos kaland alatt mintegy kilencvenhét órát pedáloznak a résztvevők.

Ez is érdekelhet:
Willy Fogg irigykedik: nyolc nap alatt körberepülhetjük a Himaláját helikopterrel

A kalandok és izgalmak után kajtatók felhagyhatnak a kereséssel, mert mi lehet annál menőbb, mint helikopterrel bejárni a világ legmagasabb hegycsúcsait?

(Fotók: Unsplash, Cent Cols)

hágó | Phil Deeker | Cent Cols Challenge | amatőr | kihívás | túra

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés