Close
Ha létezik a vonatozás bakancslistája, az első helyet az Orient Expressz birtokolja

Ha létezik a vonatozás bakancslistája, az első helyet az Orient Expressz birtokolja

Egy repülőgép gyorsaságával vagy egy autó mobilitásával nyilvánvalóan nem versenyhezhet, de nosztalgiában, romantikában és maradandó élményben könnyedén lehagyja vetélytársait. Európa legimpozánsabb városait érintve kanyarog az ikonikus Orient Expressz, melyre idén is felpattanhatunk.

A 19-20. századra datálódó fénykorában Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő Orient Expresszt (teljes néven Velence–Simplon–Orient Expressz, amelyet a Belmond szállodalánc üzemeltet) aligha kell bárkinek is bemutatni. A kultikus luxusvonat mind a politikában, mind a történelemben évtizedeken át meghatározó szereplőként tündökölt; számtalanszor megváltoztatták az útvonalát, túlélt megannyi katasztrófát, elvitt tucatnyi híres utast, és ihletett jó néhány anekdotát, könyvet.

A kocsiszínben porosodás helyett a mai napig zakatolnak a síneken az Orient Expressz art deco stílusú vagonjai, visszaszállítva picit a vonatközlekedés aranykorát.

Lenyűgöző vasúti kocsijaival a Párizstól Isztambulig húzott eredeti szakaszát is bejárja, illetve végig zötyögi a romantikusságmérőt hasonló mértékben kiakasztó Velence–London etapot is.

A polírozott fával, fényűző kárpitokkal és antik bútorokkal díszített vagonokban a két világháború közötti időszak eleganciája köszönti az utast. A gondosan felújított kocsik hangulatvilága az aktuális célpontoknak megfelelően hol Párizst, hol Velencét, hol Isztambult idézi.

Valamennyi vagonban központi szerepet kapnak a hatalmas kanapék, hiszen mi lehet annál pihentetőbb és kényelmesebb, mint egy ilyenen elnyúlva bámulni a folyton váltakozó tájat?

Számos szolgáltatás járul hozzá a felejthetetlen élményhez. Az étkezéstől az esti lefekvésig segítőkész, meglepetésekkel készülő személyzet minden kívánságunkat lesi: ha megéheztünk, három-négy fogásos ebéddel és vacsorával vár a séf, de választhatunk klasszikus brunchot is.

Tényleg nincs más dolgunk, mint elsüppedni az ablak melletti kanapék és fotelek valamelyikében, majd az előre kinézett pezsgőt vagy kávét kortyolgatva átengedni magunkat a gondtalanságnak.

Egy- és kétszemélyes ággyal felszerelt fülkékben szelhetjük át a kontinenst, és nem csupán a London–Párizs–Velence–Isztambul négyszögben. A pontosságáról ismert Orient Expressz Európa legbájosabb városai közé tartozó olaszországi Veronában is beiktat egy megállót, de igencsak iparkodnunk kell, ha nem szeretnénk lemaradni a csatlakozásról.

(Fotók: Belmond.com, Unsplash)

velence | london | Orient Expressz | nosztalgia | utazás

FOLYTASD EZZEL

Egy távoli hely, amely a nap, a tenger és a karibi életérzés rajongóinak kedvence lehet

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram