Close
Ha létezik a vonatozás bakancslistája, az első helyet az Orient Expressz birtokolja

Ha létezik a vonatozás bakancslistája, az első helyet az Orient Expressz birtokolja

Egy repülőgép gyorsaságával vagy egy autó mobilitásával nyilvánvalóan nem versenyhezhet, de nosztalgiában, romantikában és maradandó élményben könnyedén lehagyja vetélytársait. Európa legimpozánsabb városait érintve kanyarog az ikonikus Orient Expressz, melyre idén is felpattanhatunk.

A 19-20. századra datálódó fénykorában Nyugat-Európát Kelet-Európával összekötő Orient Expresszt (teljes néven Velence–Simplon–Orient Expressz, amelyet a Belmond szállodalánc üzemeltet) aligha kell bárkinek is bemutatni. A kultikus luxusvonat mind a politikában, mind a történelemben évtizedeken át meghatározó szereplőként tündökölt; számtalanszor megváltoztatták az útvonalát, túlélt megannyi katasztrófát, elvitt tucatnyi híres utast, és ihletett jó néhány anekdotát, könyvet.

A kocsiszínben porosodás helyett a mai napig zakatolnak a síneken az Orient Expressz art deco stílusú vagonjai, visszaszállítva picit a vonatközlekedés aranykorát.

Lenyűgöző vasúti kocsijaival a Párizstól Isztambulig húzott eredeti szakaszát is bejárja, illetve végig zötyögi a romantikusságmérőt hasonló mértékben kiakasztó Velence–London etapot is.

A polírozott fával, fényűző kárpitokkal és antik bútorokkal díszített vagonokban a két világháború közötti időszak eleganciája köszönti az utast. A gondosan felújított kocsik hangulatvilága az aktuális célpontoknak megfelelően hol Párizst, hol Velencét, hol Isztambult idézi.

Valamennyi vagonban központi szerepet kapnak a hatalmas kanapék, hiszen mi lehet annál pihentetőbb és kényelmesebb, mint egy ilyenen elnyúlva bámulni a folyton váltakozó tájat?

Számos szolgáltatás járul hozzá a felejthetetlen élményhez. Az étkezéstől az esti lefekvésig segítőkész, meglepetésekkel készülő személyzet minden kívánságunkat lesi: ha megéheztünk, három-négy fogásos ebéddel és vacsorával vár a séf, de választhatunk klasszikus brunchot is.

Tényleg nincs más dolgunk, mint elsüppedni az ablak melletti kanapék és fotelek valamelyikében, majd az előre kinézett pezsgőt vagy kávét kortyolgatva átengedni magunkat a gondtalanságnak.

Egy- és kétszemélyes ággyal felszerelt fülkékben szelhetjük át a kontinenst, és nem csupán a London–Párizs–Velence–Isztambul négyszögben. A pontosságáról ismert Orient Expressz Európa legbájosabb városai közé tartozó olaszországi Veronában is beiktat egy megállót, de igencsak iparkodnunk kell, ha nem szeretnénk lemaradni a csatlakozásról.

(Fotók: Belmond.com, Unsplash)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom