Close
Szabados Ági: A könyvekben mindenre megtalálhatjuk a választ

Szabados Ági: A könyvekben mindenre megtalálhatjuk a választ

Öt éve népszerűsíti az olvasást Szabados Ági, aki ez idő alatt nemcsak egy olvasóklubbot hozott létre, de podcastet és Youtube-csatornát is indított, saját könyvesboltot nyitott, könyvkiadó vállalatot alapított, hamarosan pedig újabb, nagyszabású projektjével fog garantáltan a figyelem középpontjába kerülni. Ágival az olvasási szokásaink megváltozásáról és a terveiről is beszélgettünk.

– Először is a legfontosabb: hogy vagy? – kezdjük a beszélgetést, tudva, hogy Szabados Ági több tízezer emberhez hasonlóan nehéz napokon van túl, hiszen a koronavírust ő sem tudta elkerülni.

Szerencsére ma már jól van, de az első napokban hatalmas volt az alvásigénye a láz miatt, az utolsó napokban pedig a masszív rossz közérzettel is meg kellett küzdenie.

Kapaszkodó, mentsvár, megnyugvás

– “Mára szerencsére visszakaptam a motiváltságot és két könyvet is sikerült elolvasnom. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez a borzasztóan mély kedvetlenség a betegségnek tudható be, szóval, ha más is ezzel küzd, jó, ha tudja, hogy azért süt még a nap és hamarosan ez is elmúlik” – teszi hozzá.

Ez a fajta enerváltság azonban az elmúlt egy évben is a legtöbbünk esetében megfigyelhető volt. Éppen ezért nincs is egyértelmű válasz arra, hogy van-e már időnk olvasni.

– “Árnyalódott az, hogy mennyi a szabadidőnk. Többet voltunk otthon, az emberek bizonyos százalékának pedig az olvasás hatalmas segítség volt abban, hogy egész nap ne a streaming-szolgáltató kínálatát nyomkodja az újabb és újabb sorozatokért. Viszont azt is látom, hogy sokaknak nincs meg a motivációjuk arra, hogy olvassanak. Aggódnak, félnek és nem érzik azt, hogy egy könyv le tudná kötni őket. Pedig pont ilyenkor lenne jó mentsvár az olvasás. Szórakozást, kikapcsolódást biztosít” – magyarázza.

– Valahol azt olvastam, hogy olyan könyvet választunk, amire a valódi életünkben vágyunk – vetjük fel Áginak, aki szerint sok igazság lehet ebben az állításban, hiszen az olvasás egyenlő az önismerettel és valójában tényleg benne van mindaz, amire vágyunk. Nem véletlenül emelünk le a polcról egy szerelmes regényt, vagy olvasunk olyan könyveket, amik csodálatos egzotikus tájakon játszódnak.

– “Válaszokat is keresünk, ezeket pedig gyakran az irodalomban leljük meg. Sajnos azt tapasztalom, hogy egyre többen keresik a gyász feldolgozásával kapcsolatos könyveket. Nemrégiben bejött hozzám a könyvesboltba egy fiatal lány, aki pont ebben kért tanácsot, mert három hete meghalt az apukája a Covid miatt. Ez egy borzasztóan megdöbbentő és nehéz pillanat volt, talán sikerült azóta egy kis megnyugvást találnia a könyvekben” – meséli Ági, aki szerint manapság érezhetően többen olvasnak önismereti és pszichológiai témájú könyveket is.

A jó könyv meditációs állapotot okoz

Ő maga azonban nem feltétlenül az aktuális lelkiállapota, hangulata alapján választja ki azt, amit olvas, hiszen az általa öt évvel ezelőtt elindított kihívás során konkrét tematika alapján haladnak olvasóklubjával.

– “Minden hónapban egy témát jelölök meg, a kihíváshoz csatlakozóknak pedig abban a témában kell olvasniuk. Emellett vannak közös könyveink is, amiket egyfajta könyvklubként szoktunk olvasni. Ezek a fix olvasmányok passzolnak a havi témákhoz, de tükrözik a saját ízlésemet is. Nem erőltetek rá semmit a többiekre, de általában ezek olyanok, amikkel én már régóta szemezek” – mondja Szabados Ági. A csoporttal legutóbb Yuval Nah Harari Sapiens című művét olvasták, ami – bár nehezebb olvasmány, mint egy lektűr vagy egy fikció –, mégis érdemes megküzdeni vele, mert szemléletformáló.

Ági számára az olvasás maga a pihenés, amiben szerinte, ha el tudunk mélyülni, egyfajta meditációs állapotba kerülhetünk. Többek között valahol ez is volt a célja akkor, amikor évekkel ezelőtt elindította az olvasás-népszerűsítő kampányát. Az egész egy példamutató tevékenységnek indult, amihez úgy gondolta, majd csatlakoznak a barátai. Ugyanakkor híradósként szerette volna felvállalni ezt a hobbiját, ami akkor kevésbé volt trendi, mint most.

Olvasni szexi

– “Tudod, a közösségi média sok mindennek nem kedvez, de ha valami divatos lesz, akkor egy csapásra a figyelem középpontjába kerül. Az olvasással is ez történik. Ma mindenki kontenteket akar gyártani, sorra jönnek egymás után a könyves influenszerek, trendi lett olvasni. A kihívás pedig engem is motivál. Én alapvetően is mindent száz százalékkal csinálok, így a könyvklubnak is aktív részese vagyok és a könyvesboltomban sem telik el úgy nap, hogy ne lennék ott valamennyit. Imádok találkozni az olvasókkal.”

Szabados Ági úgy véli, hogy a kezdeti példamutatás helyett ma már inkább misszióként tekint az olvasás népszerűsítésére, ebben pedig valóban mérföldkőnek számít az apró, ám annál igényesebb könyvesboltja, a Libertine Könyvesbolt és a könyvkiadó vállalata is. A bolt kínálatának összeállítása során figyeli, hogy a könyvklubjának tagjai miket olvasnak, másrészről pedig folyamatosan naprakész az újdonságokat illetően, így nem kerülheti el a figyelmét egyetlen friss, ropogós, ígéretes kötet sem.

– “A koncepcióm az volt, hogy a Libertine Könyvesboltban ellensúlyozzam azt a hihetetlen kínálatot, amivel az ember egy nagy könyvesboltban találkozik. Sok ismerősöm kifejezetten szorong ezeken a helyeken, fél órát sétál és végül egyetlen könyvet sem tud kiválasztani. Nálunk húsz-harminc négyzetméteren van egy befogadható mennyiségű könyvállomány, amelyben mindenki megtalálja a számára leginkább megfelelőt.  Mindemellett pedig otthonos hangulatot áraszt és élményt is ad” – teszi hozzá.

Új szerelemprojekt, középpontjában a gyerekekkel

Ági azonban itt nem áll meg, folyamatosan dolgozik azon, hogy mindazt, amit felépített, még magasabb szintre emelje. Könyvkiadóként számost terve van, amit szeretne megvalósítani, ezek közül talán a legnagyobb volumenű az idei első könyve, amely 9-12 éves gyermekeknek szól majd.

– “Kilenc tanárnővel egy éve munkálkodtunk ezen a projekten. Egy olyan könyvet dolgoztunk ki, amelynek segítségével a gyerekek is megtalálják önmagukat az olvasásban. Azt láttuk, hogy ebben az életkorban a kötelező olvasmányok teljesen el tudják venni a kedvüket a könyvektől. Ahelyett, hogy olvasóvá nevelnénk őket, inkább elijesztjük őket.”

A gyerekeknek szóló kiadványban az ajánlások mellett kreatív, a könyveken messze túlmutató feladatok is lesznek, amelyek megoldásában egy általam kitalált karakter, Libériusz segít majd.

Libériusz egy 12 éves, vagány, tornacipős srác, akinek az a szuperképessége, hogy olvas. A májusban megjelenő kötetben huszonkét olyan művet ajánl majd, amik valóban alkalmasak arra, hogy megszerettessék az olvasást, átsegítve a kiskamaszokat a nehezebb kötelező olvasmányokon is.

– “Nagyon hiszek ebben a projektben, bízom abban, hogy sok gyereket olvasóvá tudunk majd tenni és át tudjuk törni a kötelező olvasmányok falát” – teszi hozzá.

Az elmúlt hónapokban jelentősen átalakult a kulturális élet, a színházak, kávéházak, múzeumok és kiállítóterek bezártak, egy részük átköltözött az online térbe, másik részük pedig átmenetileg elköszönt a nézőitől. Ott Annával, a Hadik Kávéház művészeti vezetőjével is beszélgettünk a digitalizálódó kultúráról, a társas kapcsolatok hiányáról, a Hadik egyedülálló akciójáról és a kreatív energiák áramlásáról egy minden szempontból különleges időszakban.

(Fotók: Peleskey Bence, Schram ANdrás, Nesztinger Szilárd)

FOLYTASD EZZEL
Segélykiáltás Velencéből: belépőjegyet kérnek az ikonikus bazilika látogatásáért
Angliában sokezer koncert lesz a következő másfél hónapban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom