Close
Ott Anna: A művészet gyógyír az emberek sebeire

Ott Anna: A művészet gyógyír az emberek sebeire

Az elmúlt hónapokban jelentősen átalakult a kulturális élet, a színházak, kávéházak, múzeumok és kiállítóterek bezártak, egy részük átköltözött az online térbe, másik részük pedig átmenetileg elköszönt a nézőitől. Ott Annával, a Hadik Kávéház művészeti vezetőjével beszélgettünk a digitalizálódó kultúráról, a társas kapcsolatok hiányáról, a Hadik egyedülálló akciójáról és a kreatív energiák áramlásáról egy minden szempontból különleges időszakban.

Kapaszkodó a mindennapokban

A Bartók Béla úton álló Hadik Kávéházat legendák sora övezi, hiszen a magyar irodalom olyan ikonikus szereplőinek volt egykor a törzshelye, mint Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső vagy Déry Tibor.

Az elmúlt években az egyik központi színtere volt a hazai kulturális életnekis, a művészeti brunchok időről időre megtöltötték a teret.

Aztán jött a koronavírus, a székek felkerültek az asztalokra, a kultúra pedig új utat tört magának, hogy eljusson az emberekhez.

“A kulturális élet szereplői nem voltak felkészülve arra a helyzetre, amit a járvány első hulláma hozott. A kijárási korlátozásokkal párhuzamosan minden bezárt, a kezdeti sokkhatás után azonban mindenki azon dolgozott, hogy az online térbe helyezze át színdarabjait, előadásait, kulturális eseményeit” – mondja Ott Anna, aki őszintén bevallja, a járvány kitörésekor ők maguk is leblokkoltak.

Aztán egyre inkább érezték: az emberek szomjaznak a kultúrára, a félelmekkel, bizonytalanságokkal teli időszakban szabályosan belekapaszkodnak a művészetbe.

“Márciustól májusig a művészet gyógyír volt az emberek sebeire, a mostani második hullám azonban teljesen más. Lelkileg rendkívül megterhelő időszak ez mindenki számára, és úgy érzem, hogy ma már az online kulturális előadások sem tudják betölteni azt a funkciót, amire tavasszal képesek voltak. Ma, ha meglátjuk, hogy az egyik színház online közvetíti egy korábbi előadását, vagy kezdődik egy irodalmi beszélgetés, sok esetben megvonjuk a vállunkat, és azt mondjuk, »majd mosogatás közben belenézek«. Szerintem már nem tudjuk magunkat elmélyülve átadni az online térbe történő művészetnek” – mutat rá Anna, hozzátéve, többek között ez az egyik oka annak, hogy a Hadik mostanában nem szervez hasonló virtuális eseményeket.

Pedig tavasszal hatalmas siker volt a teljesen online platformokra költöző Margó Irodalmi Fesztivál, amely ötven programot tartott meg a megváltozott körülmények ellenére, a könyvbemutatókba, beszélgetésekbe a világ minden pontjáról becsatlakoztak az érdeklődők.

Egyedülálló kezdeményezés a szépirodalom népszerűsítésére

A könyvek amúgy állandó központi szereplői Anna életének, talán éppen innen jött az ötlet, hogy a Hadik étel házhoz szállítását egy teljesen egyedülálló akcióval egészítsék ki. Az ételrendelések mellé hazai és nemzetközi szépirodalom remekeit csomagolják, a könyvgyűjtésük pedig első perctől nagyon pozitív fogadtatást kapott.

“Szerencsére nagyon sokan ajánlanak fel szépirodalmi köteteket a kezdeményezésre. Buzdítjuk is az embereket, hogy nézzenek körül otthon a polcon, és ha az egyik mű két példányban van meg, vagy éppen nem nőtt annyira a szívükhöz, hogy újraolvassák, hozzák be hozzánk. Nekem is rengeteg ilyen könyvem van, és nagyon szívesen cserélem el mindig másokkal olyan kötetekre, amik nekem nincsenek meg.”

Amikor a kultúra és a fenntarthatóság kéz a kézben jár

Az akció mellé számos ismert kortárs író, könyves blogger is beállt. A kezdeményezés mögött természetesen megbújik a fenntarthatóság üzenete és gondolata is, hiszen Ott Annának köztudottan szívügye a környezettudatos élet. Szinte teljesen kerüli a fast fashiont, a mindennapokban műanyag palack helyett kulacsot használ, vászontáskával jár bevásárolni. Azt mondja, a környezetében mindenki hasonlóképpen gondolkodik.

“Tudod, kis buborékokban élünk, és az én buborékomban senki sem használ műanyag szívószálat, nem vesz nejlonszatyrot. Valahogy ez számunkra már teljesen természetes, és csak remélni tudom, hogy egyre több ember számára válik hasonlóan fontossá a fenntarthatóság” – teszi hozzá.

Hogy az életünk hogyan és főként mikor állhat vissza a normális kerékvágásba, nem tudja, a Hadik művészeti vezetője azonban úgy véli, ha végre ismét kinyithat a kávéház, akkor sem fognak azonnal száz-kétszáz fős kulturális rendezvényeket szervezni.

“Ősszel az utolsó Hadik Brunchon Barabási-Albert László volt a vendégünk. Már akkor is hatalmas volt a bizonytalanság, de szép számmal összegyűltünk – meséli. – Mindenki úgy volt vele: ha Barabási-Albert László fizikus-hálózatkutató, sikerkönyvek írója elfogadja a meghívásukat, eljön a kávéházba, mesél a jelenlévőknek, akkor minden rendben van, akkor a világ még nem fordult fel fenekestül.”

A kreatív energiákra mindennél nagyobb szükség van

Ott Anna szerint a maszk és a távolságtartás nem barátja a kulturális életnek. “Az embereknek egész egyszerűen szükségük van arra, hogy találkozzanak, hogy érdekes előadásokat hallgassanak, hogy valamit kapjanak. És lehet, hogy ez most túl romantikusan hangzik, de mégis csak az az igazi, amikor az emberek egymás szemébe néznek. Mégis csak az a jó, ha látom és hallom a másik reakcióját egy-egy irodalmi beszélgetésnél.”

A MargoFesztet valószínűleg teljesen a szabad ég alatt tartják majd meg a nyáron, és a Hadikba is egyelőre csak a teraszra terveznek kulturális programokat, hogy aztán remélhetőleg ősztől újból a hazai kulturális élet pezsgő színterévé válhasson a kávéház. Addig azonban Annának más megoldásokat kell találnia nemcsak arra, hogy a művészet ismét gyógyítóan tudjon hatni az emberekre, hanem arra is, hogy a kreatív energiáit kiengedje magából.

“Karácsony előtt már nagyon hiányoztak a kreatív, alkotó folyamatok, és hogy, amit létrehozunk, abból más is kaphasson. Megálmodtam háromfajta ex libris pecsétet” – meséli, hozzátéve, akkora siker volt, hogy most más, az olvasást segítő, az olvasáshoz szorosan kapcsolható tárgyak tervezésén dolgozik.

Négy fal közötti örömforrások

A hosszú ideje tartó korlátozó intézkedések, és maga a járvánnyal járó gazdasági és egészségügyi bizonytalanság sokakat frusztrál. A stressz és a feszültség elűzésére érdemes olyan elfoglaltságot találni, amely valóban ki tudja kapcsolni az agyat, hozzá tud járulni a szorongás csökkentéséhez, illetve ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és teljesíteni tudjunk a mindennapokban. Lehet kovászos kenyeret sütni, új nyelveket tanulni, vég nélkül kutyát sétáltatni, és lehet olvasni is. Például ezeket a könyveket.

(Fotók: Balogh Kata)

online | hadik | brunch | kultúra | kávéház

FOLYTASD EZZEL

Regényzene készült az Utas és holdvilág című klasszikushoz

Így befolyásolja az energiaválság a magyarok idei karácsonyi költéseit

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram