Close
Tízszer kártékonyabbak a lezárások, mint amit nyerünk velük egy orvos szerint

Tízszer kártékonyabbak a lezárások, mint amit nyerünk velük egy orvos szerint

Egy kanadai szakértő véleménye.

Dr. Ari Joffe kanadai gyerekorvos és fertőző betegségeket kutató doktor a Stollery gyermekkórházban dolgozik Edmontonban, és a University of Albertán tanít. Az orvos a napokban írt egy értekezést, amelyben a Covid–19 lezárásainak újragondolására hívja fel a figyelmet; egészen konkrétan arra, hogy

a lezárások tízszer olyan károsak, mint amennyit nyerhetünk velük.

Az orvos számos adatot emel ki az elemzésében, amelyből az derül ki, hogy a lezárásokkal lényegében sokkal többet veszít a társadalom, mint magával a vírussal. Joffe szerint eleinte megtévesztőek voltak az adatok 2020 tavaszán: a fertőzés elhalálozási aránya hamisan utalt 2-3 százalékra, valamint az a jóslat sem volt igaz, ami azt sugallta, hogy a népesség nyolcvan százaléka megfertőződik. Az év végi adatok 0,23 százalékos koronavírus-halálozási arányt mutatnak, a hetven éven alattiak mediánja ebből 0,05 százalék, valamint az orvos szerint az is kiderült, hogy 20-40 százaléka fog megfertőződni, mielőtt kialakul a nyájimmunitás.

Az orvos ezután részletesen kiemeli a drámai és borzalmas adatokat arról, milyen járulékos szörnyűségeket okoztak és okoznak a lezárások. Közvetetten a következőkre hat a koronavírus miatti lezárás számokban: az élelmezési bizonytalanság 82-132 millió emberrel nőtt; a mélyszegénység 70 millió emberrel nőtt; az ötéves kor alattiak és anyák elhalálozási száma a felfüggesztett egészségügyi ellátás miatt 1,7 millióval nőtt; a fertőző – de nem Covid–19-ben – betegségben elhunytak száma sok százmillióval nőtt, mert nem látták el őket a kórházak; ahogy sok száz millióval nőtt az alapvető egészségügyi oltásokat meg nem kapó gyermekek száma, az iskolák lezárása miatti lélektani hatások, a családon belüli erőszak, munkanélküliség, magány, mentálhigiénés problémák, öngyilkosságok száma is 2020-ban, a járványügyi lezárások miatt.

Az orvos így azt a következetetést vonja le, hogy

végtelenül több kárt okoznak a korlátozások és lezárások, mint amivel megvédenek.

Az orvos azt javasolja, hogy a teljes lezárások helyett a magas kockázati csoportba tartozókat kellene sokkal jobban óvni; szerinte az individuális kockázati faktorokat meg kellene vizsgálni a lezárásoknál, nem pedig mindenkire ugyanazokat az előírásokat vonatkoztatni, legyen az több alapbetegséggel küzdő hetvenéves vagy egészséges harmincas.

Emellett szerinte az iskolákat is nyitva kéne hagyni, mivel a gyerekek között bizonyítottan nem terjed úgy a betegség, valamint sokkal inkább a valós adatokkal kellene számolni az egészségügyben, nem pedig – legtöbbször tévesnek bizonyuló – előrejelzésekkel.

Szóval összességében az a véleménye, hogy a sok száz millió ember fizikai, anyagi, lelki és szellemi jólétének már közel egy éve való veszélyeztetése a lezárásokkal és az azokból szétgyűrűző következményekkel nem arányos azzal a védelemmel, amit a lezárás adhat. A javaslata pedig, hogy a magas kockázati csoportú emberekre figyelve, de oldjuk fel a lezárásokat. A Dr. Ari Joffével készült interjút itt lehet elolvasni, az orvos értekezését teljes terjedelmében pedig itt.

(Forrás: Toronto Sun)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom