Close
Tízszer kártékonyabbak a lezárások, mint amit nyerünk velük egy orvos szerint

Tízszer kártékonyabbak a lezárások, mint amit nyerünk velük egy orvos szerint

Egy kanadai szakértő véleménye.

Dr. Ari Joffe kanadai gyerekorvos és fertőző betegségeket kutató doktor a Stollery gyermekkórházban dolgozik Edmontonban, és a University of Albertán tanít. Az orvos a napokban írt egy értekezést, amelyben a Covid–19 lezárásainak újragondolására hívja fel a figyelmet; egészen konkrétan arra, hogy

a lezárások tízszer olyan károsak, mint amennyit nyerhetünk velük.

Az orvos számos adatot emel ki az elemzésében, amelyből az derül ki, hogy a lezárásokkal lényegében sokkal többet veszít a társadalom, mint magával a vírussal. Joffe szerint eleinte megtévesztőek voltak az adatok 2020 tavaszán: a fertőzés elhalálozási aránya hamisan utalt 2-3 százalékra, valamint az a jóslat sem volt igaz, ami azt sugallta, hogy a népesség nyolcvan százaléka megfertőződik. Az év végi adatok 0,23 százalékos koronavírus-halálozási arányt mutatnak, a hetven éven alattiak mediánja ebből 0,05 százalék, valamint az orvos szerint az is kiderült, hogy 20-40 százaléka fog megfertőződni, mielőtt kialakul a nyájimmunitás.

Az orvos ezután részletesen kiemeli a drámai és borzalmas adatokat arról, milyen járulékos szörnyűségeket okoztak és okoznak a lezárások. Közvetetten a következőkre hat a koronavírus miatti lezárás számokban: az élelmezési bizonytalanság 82-132 millió emberrel nőtt; a mélyszegénység 70 millió emberrel nőtt; az ötéves kor alattiak és anyák elhalálozási száma a felfüggesztett egészségügyi ellátás miatt 1,7 millióval nőtt; a fertőző – de nem Covid–19-ben – betegségben elhunytak száma sok százmillióval nőtt, mert nem látták el őket a kórházak; ahogy sok száz millióval nőtt az alapvető egészségügyi oltásokat meg nem kapó gyermekek száma, az iskolák lezárása miatti lélektani hatások, a családon belüli erőszak, munkanélküliség, magány, mentálhigiénés problémák, öngyilkosságok száma is 2020-ban, a járványügyi lezárások miatt.

Az orvos így azt a következetetést vonja le, hogy

végtelenül több kárt okoznak a korlátozások és lezárások, mint amivel megvédenek.

Az orvos azt javasolja, hogy a teljes lezárások helyett a magas kockázati csoportba tartozókat kellene sokkal jobban óvni; szerinte az individuális kockázati faktorokat meg kellene vizsgálni a lezárásoknál, nem pedig mindenkire ugyanazokat az előírásokat vonatkoztatni, legyen az több alapbetegséggel küzdő hetvenéves vagy egészséges harmincas.

Emellett szerinte az iskolákat is nyitva kéne hagyni, mivel a gyerekek között bizonyítottan nem terjed úgy a betegség, valamint sokkal inkább a valós adatokkal kellene számolni az egészségügyben, nem pedig – legtöbbször tévesnek bizonyuló – előrejelzésekkel.

Szóval összességében az a véleménye, hogy a sok száz millió ember fizikai, anyagi, lelki és szellemi jólétének már közel egy éve való veszélyeztetése a lezárásokkal és az azokból szétgyűrűző következményekkel nem arányos azzal a védelemmel, amit a lezárás adhat. A javaslata pedig, hogy a magas kockázati csoportú emberekre figyelve, de oldjuk fel a lezárásokat. A Dr. Ari Joffével készült interjút itt lehet elolvasni, az orvos értekezését teljes terjedelmében pedig itt.

(Forrás: Toronto Sun)

orvos | lezárás vége | toronto sun | kanadai | covid-19

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram