Ezekkel a szerencsehozó ételekkel készülj az újévre!

Szilveszterkor és az új év első napján számos babonával és hiedelemmel találkozhatunk. Van, aki fogadalmat tesz, míg mások inkább a szerencsehozó ételekhez fordulnak, melyek gazdagságot, jólétet, egészséget ígérnek. Körbenéztünk a világban, milyen hagyományok élnek a káposztától kezdve a tésztán át a lencséig.

A zöld szín a szerencsét szimbolizálja – gondoljunk csak a négylevelű lóherére, a dollárjegyekre és a jade kövekre. Újévkor éppen ezért érdemes egy tányér salátával indítani a napot, így nemcsak szerencsések leszünk, de még a másnaposság ellen is teszünk egy lépést. Németországban, Írországban és az Egyesült Államok egyes részein hasonló okok miatt fogyasztanak január első napján káposztát.

Elsősorban az ázsiai országokban szokás hosszú tésztát fogyasztani az újév napján, mely a hiedelmek szerint meghosszabbítja az életet. Törökországban és más mediterrán országokban a gránátalmát társítják a bőséghez és a termékenységhez, Spanyolországban pedig

tizenkét szem szőlőt kell elfogyasztani akkor, amikor éjfélt üt az óra, hogy az újévben gazdagság várjon ránk.

Nemcsak Magyarországon, hanem Olaszországban is nagy hagyománya van a lencsés ételek elfogyasztásának, ami az anyagi gazdagságot szimbolizálja. Ezzel szemben a hal rendkívül megosztó. Vannak országok, ahol kifejezetten tiltólistán szerepel, hiszen a hal elúszhat a szerencsével.

Mások szerint pedig, mivel rajokban úsznak, a bőséget jelenítik meg.

A sertéssel viszont garantáltan nem lövünk mellé, ugyanis általánosan elfogadott, hogy a gazdagságot és a jólétet testesíti meg újévkor.

(Fotók: Getty Images)

babona | újév | szilveszter | szokás | hagyomány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom