Három nyári étel, amit a szilva aranyoz be

A szezonális gyümölcsök közül az édes, bár kissé fanyar, lédús szilva hihetetlenül változatos módon felhasználható. Ahelyett, hogy csak önmagában fogyasztanánk, vagy lekvárt főznénk belőle, adjuk hozzá kedvenc hétvégi ételeinkhez! Készítsünk belőle jéghideg levest, koronázzuk meg vele grillételünket és süssük bele a nyár legjobb süteményébe!

Szilvaleves

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm szilva
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1/2 liter víz
  • 1/2 liter tej
  • cukor ízlés szerinti mennyiségben
  • fahéj

Elkészítése:

Első lépés: A gyümölcsöt alaposan megmossuk és kimagozzuk, majd felkockázzuk.

Második lépés: A szilvát beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, rászórunk nagyjából egy teáskanálnyi fahéjat, majd felöntjük vízzel.

Harmadik lépés: A levest addig főzzük, amíg a kockára vágott szilva meg nem puhul. Ezt követően botmixerrel homogén állagúra pürésítjük.

Negyedik lépés: A tejet és a pudingport összekeverjük, majd behabarjuk vele a levest. Miután kissé besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kihűlni. Hidegen fogyasztjuk.

Grillezett sertésszelet szilvás chutney-val és rukkolával

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 4 szilva vékonyra szeletelve
  • 1/2 vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál barna cukor
  • só, bors
  • 1 teáskanál mustár
  • egy zacskó rukkola
  • friss kakukkfűlevél a díszítéshez

Elkészítése:

Első lépés: A húst egy tálba tesszük, ráöntjük a vörösborecetet, beledörzsöljük és félretesszük.

Második lépés: Egy nagy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olívaolajat. Hozzáadjuk a szilvát és a hagymát, majd nagyjából öt percnyi főzést követően beletesszük a balzsamecetet és a barna cukrot is. Aranybarnára főzzük, picit sózzuk, borsozzuk. A tűzhelyről lehúzva pihenni hagyjuk.

Harmadik lépés: A sertéshúst kivesszük a pácból, sózzuk, borsozzuk és grillrácsra helyezzük. Oldalanként négy percig sütjük, majd további öt percig pihentetjük.

Negyedik lépés: Egy tálban összekeverjük mustárt egy kevés borecettel, hozzáadunk három evőkanál olívaolajat és beleforgatjuk a rukkolát.

Ötödik lépés: Tálaláskor a grillezett sertéskarajra és evőkanálnyi chutney-t helyezzük, kakukkfűvel díszítjük, rukkolával kínáljuk.

Szilvás galette

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 evőkanál víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 maréknyi szeletelt mandula
  • ½ csészényi cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 tojássárgája
  • 8 szilva
  • 1 tojás elkeverve

Elkészítése:

Első lépés: Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit egy tálban, fóliába csavarjuk és hűtőbe tesszük legalább fél órára.

Második lépés: A szilvát felszeleteljük. A töltelék többi hozzávalóját egy kis tálban összekeverjük.

Harmadik lépés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tisztát kör alakúra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy a tészta szélét vissza tudjuk hajtogatni.

Negyedik lépés: A tészta szélét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk egy kevés cukorral és aranybarnára sütjük. Tálalás előtt legalább 20 percig pihentetjük.

(Fotók: Getty Images)

leves | szilva | grillétel | galette | grill

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom