Szívesebben koncentrálok arra, ami inspiráló – Beszélgetés Trellay Leventével

A Highlights of Hungary kezdeményezés hetedik alkalommal vállalja, hogy reflektorfénybe állítja az értékteremtő hazai projekteket. A tízfős kurátori csapatban idén újként üdvözölhetjük például Iain Lindsayt, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét, Törőcsik Franciska színésznőt és Mádai Vivien műsorvezetőt. Trellay Levente, a Telep Galéria alapítója, aki magát filantrópként aposztrofálja, negyedszerre a Highlights of Hungary kurátora, és éppen a Konyha nevű belvárosi éttermükben mosogat, amikor megérkezem.

– Hogyan szoktad bemutatni a Highlights of Hungaryt annak, aki még nem ismeri?

– A platform fő missziója szerintem a látókör tágítása. Erre mindenki egyedül is képes, ha igyekszik fülön csípni az általánosítást, akár saját magában is, ha törekszik a tájékozottságra, ha a különböző helyzetekben nemcsak ítélelet hoz, hanem próbálja meglátni a lehetőséget és élni vele, és ha hajlandó beszélgetni, akár olyanokkal, akik mást gondolnak valamiről. Ezekre a témákra általában a jelöltek is reflektálnak valamilyen módon, így bizonyítva, hogy Magyarország tele van izgalmas ötletekkel és tettrekész emberekkel.

Természetesen aki mindenáron negatív fényben akarja látni az országot, annak mindegy, de én a magam részéről szívesebben koncentrálok arra, ami inspiráló.

– Éspedig? Milyen értékek mentén választod ki most azt az öt projektet, amit felterjesztesz?

– A konkrét jelölteket nem árulhatom el, ők december elején válnak nyilvánossá. De számomra is körvonalazódott két témakör, ami mentén szelektáltam. Az egyik, amikor egy itthoni dolog nemzetközi színtérre lép, és ízléstől függetlenül olyan minőségi sztenderdet produkál, hogy kétséget kizáróan megállja a helyét. A másik, hogy a jelöltjeim többsége a közösségépítés köré tehető. Azt látom, még mindig több a példa a széthúzásra, mint egymás támogatására, pedig tapasztalatból mondom, hogy úgy sokkal többre mehetünk, bármiről is legyen szó.

– Miért ennyire fontos neked a közösség?

– Ez az otthonról hozott mintám, négyen vagyunk tesók. Nálunk egy családi összejövetel olyan huszonöt terítéket jelentett. Hozzászoktam ahhoz, hogy együtt csinálunk mindent, a személyiségembe ivódott, hogy “senkit sem hagyunk hátra”. Például amikor gyerekkoromban az utcában szülinapi zsúr volt, és az Attilát nem hívták meg, akkor mondtam, hogy én sem megyek. Ugyanez jellemző a szakmai életemre is, így szerveződik a 100Sparks, a Telep, és a Konyhának sem véletlenül az a szlogene, hogy "Friends for Food". Nekem például nagyon tetszik az a jelenség, amikor a szirénázó mentő körül az emberek azonnal csapattá válnak, akik együtt segítik az autó haladását – függetlenül például attól, hogy fél órája bemutattak egymásnak a stadion lelátójáról.

– Bár ez nem egy verseny, de a közönség mellett a kurátorok is választanak egy projektet. Hogyan zajlik ez, és hogyan lehet összehasonlítani, kategóriák híján, egymástól ennyire elütő jelöléseket?

– Egy szép, és értelmes vita zajik. Azt látom, hogyha intelligens emberek összejönnek – bárhonnan is érkezzenek, akárhány évesen, akármilyen hangulatban –, akkor tudják azt, hogy nem egyetérteni kell, hanem elfogadni. Ettől még persze nem könnyű egy lapra helyezni mondjuk a vidéki méhészetet és a zsebkönyvek kiadóját,

de hát ez az egyik legjobb dolog abban, ha az ember kurátor, hogy okos emberekkel beszélgethet.

– Nyert már olyan projekt, amit te jelöltél?

– Inkább underground cuccokat tolok mindig, teljesen tudatosan. Ami jellemző, hogy általában olyasmit, ami emberekkel kapcsolatos. Ne értsetek félre, nem az állatok ellen vagyok, de az emberekkel alig foglalkozik valaki. Ki tanítja ma az embereket? A Highlights of Hungary taníthatná. Példákon keresztül világít rá a bennünk, magyar emberekben rejlő értékekre.

Szerintem a modern embernek felelőssége van a társadalomban, mert egy közösségben élünk. Nekem fontos, hogy a környezetem mit gondol az életéről, és egyszerűen tartozom azzal, hogy teszek ezért.

A közeli magánéletemben és a távolabbi értelemben egyaránt. Az én módszerem az, hogy mesélek a jó élményeimről, vagy valahogyan érdekessé próbálok tenni valamit, semmiképpen sem a szájbarágás és piszkálás. Anyukámnak a konyhafelújítás előtt egy csomó belsőépítészeti könyvet vettem, vidéki hátrányos helyzetű gyerekeket meg elviszünk a Balatonra kirándulni. A Highlights is valahogy így működik.

– Mit tanácsolnál az új kurátortársaidnak?

– Azt, hogy merjenek minél mélyebbről meríteni, minél elrugaszkodottabban választani. Hozzanak olyasmit, amit csak ők hozhatnak! Minél változatosabb lesz a jelöltek listája, annál jobb.

 

A Highlights of Hungary tíz kurátora fejenként öt jelöltet mutat be december elején. Januárban mindenki szavazhat a számára legszimpatikusabb projektre, és addig is kövesd őket figyelemmel a Facebookon, az Instagramon vagy hallgasd meg a podcastjaiket.

(Fotó: Zombori András)

telep | hightlights of hungary | trellay levente

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom