Close
Ütős filmmel startolnak el a Szlovén Filmnapok

Ütős filmmel startolnak el a Szlovén Filmnapok

Október 27. és 29. között a hagyományoknak megfelelően a budapesti Toldi moziban rendezik meg a Szlovén Filmnapokat, amelyen a magyar közönség idén is három díjnyertes, kortárs szlovén alkotást tekinthet majd meg. Az esemény nyitófilmje Szlovénia idei Oscar-nevezettje, a Sanremo lesz.

2022. október 27-én 19 órakor a budapesti Toldi moziban Miroslav Mandić író-rendeztő Sanremo című alkotásával nyílik az idei Szlovén Filmnapok. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. Ez az alkotása Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje.

A film operatőre, Peter Zeitlinger olyan legendákkal dolgozott együtt, mint Vittorio Storaro, Zsigmond Vilmos és Werner Herzog.

A történet szerint Bruno és Duša egy idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, de folyamatosan megfeledkeznek arról, hogy ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A Variety kritikusa, Manuel Betancourt szerint a film

egy meglepően gyengéd történet arról, hogyan ragaszkodunk másokhoz akkor is, amikor már az önmagunkról alkotott képünk eltűnőfélben van.

A Cineuropa pedig azt írta: “A főszereplő páros és a többi szereplő finoman összehangolt alakítása teszi érzelmekkel feltöltötté a filmet, de Mandić a vizuális történetmesélés mesterének is bizonyul. /…/ Összességében a Sanremo egy teljes, szívből jövő élményt jelent a nézőnek.”

A hatodik Szlovén Filmnapokon október 28-án 19 órakor Tijana Zinajić a Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a valahol a Bridget Jones és a Trainspotting között elhelyezkedő Szuka, rosszalló kifejezés nőre lesz látható, október 29-én 19 órakor pedig Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjét vetítik, melynek San Sebastiánban volt a világpremiere és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat is nyert.

film | szlovén filmnapok | mozi | filmnapok | szlovénia

FOLYTASD EZZEL

Egész decemberben megéri felnézni az éjszakai égre: ilyen nagy és ragyogó még tíz évig nem lesz a Mars

Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram