Close
Szó szerint kivirágzott Madrid egyik legszebb épülete

Szó szerint kivirágzott Madrid egyik legszebb épülete

Hatalmas pipacsok, liliomok és cseresznyevirágok költöztek a Kristálypalotába egy koszovói művész jóvoltából. 

A spanyol főváros telis tele van csodás épületekkel, elegáns palotákkal, pompás kertekkel, parkokkal. A százhúsz hektáros Retiro Park közülük is kiemelkedik. Itt látogatható a Kristálypalota, Ricardo Velázquez Bosco 1887-es épülete, amely egy törékeny csipkevázra fújt üvegnek tűnik, de valójában egy több mint száz éves kiállítási létesítmény, amely egykor üvegházként funkcionált.

A Kristálypalota egyedisége és döbbenetes szépsége sok művészt vonz. 2006-ban a koreai Kimsooja változtatta szivárványos tündérvilággá, 2010-ben Jessica Stockholder Peer színes műanyagokból épített obeliszket a közepére, 2018-ban Jaume Plensa álmodott “láthatatlan” drótszobrokat installált az egykori üvegházba. Most Petrit Halilaj koszovói művész töltötte meg élettel a légies épületet.

A lugasépítő-féle madarak párzás előtti udvarlása ihlette meg őt, hiszen ők a legművészibb fészekrakók. A hímek bármit bevetnek, hogy elnyerjék a tojók figyelmét és kegyeit, ékes lugasokat építenek. Virágokkal, termésekkel, speciális díszekkel. Virágokkal telerakott lugassá változott most a Palacio de Cristal is. A művész a szerelem ünnepeként tekint az installációra, mely egészen 2021 február 28-ig marad a palotában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók és Forrás: The Colossal)

Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.

Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom