Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház

Stefano Boeri olasz építész missziójának tartja a zöldfelületek növelését, ennek pedig nem mindennapi formáját választotta akkor, amikor elkészítette az Eindhovenben található Trudo Vertical Forest elnevezésű társasházat.

Az épület hetven méter magas, lépcsőzetes kialakítású, erkélyek tucatjaival szabdalt – ez utóbbiak pedig több mint tízezer növénynek adnak otthont. A korábban átadott, függőleges erdőket tartalmazó ingatlanokban többnyire luxuslakásokat alakítottak ki, a nemrégiben befejezett komplexum azonban százhuszonöt szociális lakást foglal magában.

A városi erdősítés ilyen értelmezésével a tervezők szerint nemcsak a lakhatási válság oldható meg, hanem lehetőséget teremt a klímaváltozás elleni küzdelemre is.

A Trudo Vertical Forest erkélyeit olyan szenzorokkal látták el, amelyek folyamatosan mérik a talaj nedvességét és tápanyagszintjét is, hogy a beültetett növények, fák és cserjék optimális körülmények között növekedhessenek és gondoskodhassanak az oxigéntermelésről.

A növényzetet alpintechnikai gyakorlattal rendelkező kertészek gondozzák.

Magának az épületnek a kivitelezési munkái során többnyire előregyártott alkatrészeket és költséghatékony anyagokat használtak, melyeket a legújabb generációs építési technológiák alkalmazásával ötvöztek. A növényzet öntözéséhez esővízgyűjtő rendszert telepítettek, az ingatlan által felhasznált energia egy részét pedig napelemekből fedezik.

(Forrás: Dezeen, fotók: Norbert van Onna)

ökotudatosság | stefano boeri | zöld épület | klímaválság | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom