Elképesztő dokumentumfilm készült a szovjet időkből itt ragadt buszmegállókról

2002-ben egy Londonból Szentpétervárra tartó út során Christopher Herwig kanadai fotós azon kapta magát, hogy lenyűgözi a szovjet érát idéző buszmegállók egyedi építészete. Ki is talált magának egy kihívást: óránként készített egy fotót. Minden alkalommal egy olyan kreatív megállót rögzített, amely mellett éppen elvezetett az útja. Aztán valahogy benne ragadt a saját kihívásában.

A tizenkét év alatt Herwig a volt Szovjetunió tizennégy országában járt.

Hol autóval ment, hol biciklire pattant, máskor buszon zötykölődött, de előfordult úgy is, hogy taxival kutatta fel ezeket a különleges buszmegállókat.

A végeredmény lenyűgöző:

két fotóalbumot és egy dokumentumfilmet töltött meg a fényképeivel,

miközben Ukrajnától Üzbegisztánig, Örményországtól Távol-Kelet-Szibériáig megmutatja, hol várakoznak az utasok.

Az építészet a szovjet időszakban szigorúan központosított felügyelet alatt állt. Bár a kor művészetének célja a kommunista állam narratívájának népszerűsítése volt, az igénytelen buszmegállókat gyakran nem vették észre. Ennek következtében számos építészetileg jellegzetes építmény található szétszórva az egykori Szovjetunió területén. Ezeket a megállókat olyanok építették, akik a saját kreatív impulzusaikat kívánták mindenkinek megmutatni.

Így váltak a megállók a helyi művészet eszközeivé.

A Christopher Herwig által megörökített buszmegállók különböző stílusokban készültek. Megjelenik benne a brutalista építészet mellett a modern, színes dizájn is.

A Szovjet buszmegállók című dokumentumfilm hét évet ölel fel.

Nemcsak megmutatja az egyedi alkotásokat, hanem expedíciója során arra a kérdésre is keresi a választ, hogyan jöttek létre. Így több alkotót is felkeres, közben pedig rájön arra, hogy ezek a kivételek építmények megérdemlik azt, hogy a világ megőrizze az emlékezetében, mielőtt mindet elbontják.

(Forrás: Designboom, fotók: Christopher Herwig)

szovjetunió | szovjet kor | brutalista építészet | buszmegálló | szovjet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom