Jövő tavasszal egy olyan fesztivál lesz a Balaton körül, amilyen eddig még soha nem volt

Gasztrotúra színészekkel, séfpárbaj kortárs írókkal, koncertvacsora, étteremszínház, hétvégi brunch balatoni termelőkkel, olasz és szlovén vendégéttermek, népzene és pezsgőzés a szőlőben, könyvbemutató, filmvetítés, felolvasóest, kiállítások, workshopok és exkluzív degusztációs menük. Ez mind együtt a tíznapos Taste Balaton fesztivál közel száz programmal, amit először rendeznek meg 2024 tavaszán a tó legjobb éttermeinek részvételével.

A Taste Balaton egy tíznapos gasztro- és kulturális fesztivál, mely összefogja a balatoni régió legjobb éttermeit, szállásait és kulturális eseményeit. A fesztivál huszonhat balatoni étterem, gasztrohotel, valamint kulturális intézmények, borászatok és a Balaton Bike 365 összefogásával jön létre.

2024. március 8-17-ig minden csatlakozó étterem különleges, csak ebben az időpontban elérhető menüvel és programmal készül, így minden esemény egyszeri és megismételhetetlen lesz!

– Egy olyan balatoni fesztivált álmodtunk meg, ahol a látogató könnyen egy főzős workshopon, egy szabadtéren megterített asztal körül vagy egy időutazáson találhatja magát, de az is megtörténhet, hogy kedvenc énekese zenél majd a vacsora mellé. A Taste Balaton keretében teret adunk az éttermeknek, hogy kitalálják, hogyan tudják még jobban bemutatni magukat. Nem véletlenül választottuk a kora tavaszi időpontot, biztosak vagyunk benne, hogy a Balaton ebben az időszakban legalább annyit tud nyújtani az ide érkező vendégeknek, mint nyáron – mondja Budavári Dóra, a Taste Balaton fesztivál egyik alapítója és szervezője.

Csapody Balázs, a Kistücsök Food & Room tulajdonosa az elsők között tette le a voksát a 365 napos balatoni vendéglátás mellett, nem véletlen, hogy ötletadóként is örömmel csatlakozott a szervezéshez. – A legtöbb balatoni vendéglátós már jó ideje négy évszakos Balatonban gondolkodik, ezért is tartanak nyitva télen-nyáron. Egy ilyen fesztivál remek alkalom arra, hogy a vendéglátók és a vendégek egy kicsit kevésbé megszokott időpontban, nyugodtabb keretek között találkozhassanak, és megmutassuk a Balaton kora tavaszi arcát is.  A fesztivál teljes ideje alatt nyitva áll majd a vendégek előtt a Kistücsök “Séfszobája”, ahol minden napra jut valamilyen esemény. A vendégek részt vehetnek például erdélyi és olasz gasztronómia tematikus vacsorákon, könyvbemutatókon, gasztronómiai beszélgetéseken is – mondta Csapody Bence, a szálloda igazgatója, aki szervezőként is részt vesz az eseményben.

– A Taste Balaton nem egy hagyományos értelemben vett, kitelepülős fesztivál, célunk, hogy az éttermek a saját környezetükben, “otthonukba” tudják megmutatni magukat. A Taste Balaton azért is különleges, mert itt a vendégek járják körbe és fedezik fel a balatoni éttermeket. Mindenkit arra biztatunk, hogy minél több étterembe, programra látogasson el, de természetesen, ha valaki csak három napra tud elszakadni, az is egyedülálló élményekkel fog gazdagodni. Minden gasztro- és Balaton-rajongó foglalja be már most ezt a 10 napot a naptárban! – hangsúlyozta Kalas Györgyi, aki szintén a Taste Balaton alapító-szervezője, és kiemelte, hogy a Taste Balaton esetében a hangsúly a finom ételek mellett a személyességen és családias hangulaton van.

A Taste Balaton fesztivál együttműködő partnere a Balaton Bike 365. Örömmel álltak a kezdeményezés mellé, így a vendégek elektromos biciklivel is tudnak majd közlekedni a fesztivál helyszínei között. A balatonfüredi, keszthelyi és földvári állandó Balaton Bike 365 átvételi pontok mellett további, ideiglenes központokat állítanak fel a fesztivál tíz napja alatt. – Meggyőződésünk, hogy bringázni tavasszal és ősszel még jobb, mint nyáron, és hogy a Balaton felfedezése biciklivel sokkal teljesebb élményt nyújt, hiszen a parttól eltávolodva egy egészen más világot, rejtett kincseket fedezhetünk fel –mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.

A fesztivál egyik kiindulópontja az volt, hogy az egyedi kóstoló menü mellett minden étterem kulturális programot is szervezzen. A Taste Balaton a vendégeknek nemcsak esti, hanem széleskörű nappali elfoglaltságot is kínál: több mint száz különleges program közül választanak majd a tó partjára érkezők. A szervezők hangsúlyozzák, hogy a fesztivál egyik legfőbb célja, hogy új vendégeket is megmozgasson, bevonzzon a gasztronómia világába.

– Számunkra nem is volt kérdés, hogy a Taste Balaton egy olyan szuper kezdeményezés, amihez mindenképpen csatlakozunk – mondja Nagy-Golyán Nikoletta, a fövenyesi Kalóz Strandbisztró tulajdonosa. – Számunkra nagyon fontos, hogy már tavasszal is pozitív hírek érkezzenek a Balatonról, és minél többen azt érezzék, itt a helyük ezen a remek fesztiválon. Hisszük, hogy a gasztronómia és a kultúra elválaszthatatlan egymástól, ezért nagy örömmel szervezünk mi is ilyen programokat. A Kalózban nőnapi beszélgetés és koncertvacsora is lesz, utóbbi Lovasi András, valamint Beck Zoltán részvételével.

És hogy mi lesz még? A teljesség igénye nélkül: például pop-up kiállítás Sárközi Éva festményeiből, miközben Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje vacsorát készít. Megjelennek a gasztronómia legjelesebb képviselői egy nőnapi beszélgetésen, érkeznek vendégséfek Olaszországból és Szlovéniából, lesz terítés workshop profi stylisttal, gasztroséta Pelsőczy Rékával, irodalmi gasztroelőadás Nyáry Krisztiánnal, irodalmi vacsora Grecsó Krisztiánnal, divatbemutató kortást tervezők ruháiból és tudományos előadás a klímaváltozás kihívásairól. Mindez a Balaton legjobb fogásaival vegyítve.

(Fotók: Chripkó Lili)

 

kóstoló | program | étterem | taste balaton | ajánló

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom