Close
Ha a Szent Grált kutatnánk, elsőként ebben a kolostorban keresnénk

Ha a Szent Grált kutatnánk, elsőként ebben a kolostorban keresnénk

A Tatev-kolostornak gazdag történelme, rejtélyes ereklyéi és megannyi legendája van. Az UNESCO Világörökségi listáján is szereplő épületegyüttes csodálatos természeti környezete azonban éppúgy rabul tudja ejteni az utazót.

Stratégiai jelentőségű helyen, a Vorotan-folyó szurdoka fölött áll a Tatev-kolostor, amely a középkorban Örményország legjelentősebb szellemi és tudományos központjának számított.

A régió legfontosabb egyetemének adott ugyanis otthont, ahol azonban nemcsak a kulturális élet volt élénk, hanem a gazdálkodást is mesteri szintre emelték. Saját olajpréssel, kemencével, malommal, a korban rendkívül modernnek számító vízellátó és öntözőrendszerrel rendelkeztek, szőlőbirtokokon gazdálkodtak, kertekben termelték a gyümölcsöt és a zöldséget. Teljesen önfenntartók voltak, a megtermelt javakat pedig cserekereskedelem útján értékesítették.

Az első aprócska templomot a 4. században építették, később e köré épült ki a kolostorrendszer. A templom rendkívül hamar, már egyetlen évszázaddal később kulcsfontosságú zarándokhellyé vált. A későbbiekben Örményország hercegei adományokkal támogatták a kolostorban élőket, így a komplexum gyors fejlődésnek indult. Jelentősége megkérdőjelezhetetlenné vált, így az egyházi élet különleges relikviáit is ott helyezték el. A Tatevbe került Babken embernagyságú ezüstkeresztje, a Szent Kereszt több darabja, Szűz Mária hajszála, valamint a tizenegy apostol, Világosító Szent Gergely és Keresztelő János ereklyéi is.

Az évezredes műemlék épületek közül kiemelkedik a Gavazan, amely tulajdonképpen egy nyolc méter magas, kövekből épített, nyolcoldalú oszlop, melyet 905 körül húztak fel a Péter-Pál templom és a püspöki rezidencia közé. Különlegessége, hogy függőleges helyzetéből képes kilengeni, majd nyugalmi helyzetébe visszaállni.

Egyes elképzelések szerint egy kezdetleges szeizmográfként működött, és megjósolta a nagyobb földrengéseket, mások viszont úgy vélik, a démoni oszlop félelmetes kilengései elűzték a hódító katonákat a kolostorból.

Szintén rendkívül látványosak a szerzetesi cellák, a konyha, a püspöki rezidencia és a többi, a kolostor működését segítő helyiség, mely közvetlenül a sziklaperemen helyezkedik el. Ott található a pékség is, ahol egészen egyedülálló módon, földbe süllyesztett agyagtartályokban sütötték a kenyereket és egyéb pékárukat.

Az egyetem a 14. században nyitott meg a területen, a kolostor falai között a teológia mellett csillagászatot, építészetet, miniatúrafestészetet és kéziratkészítést is tanítottak. A háború azonban véget vetett az élénk kulturális életnek, a szerzetesek elmenekültek, a Tatev pedig a következő évszázadokban több vallási megújulásnak is színterévé vált. Volt, amikor a törökök, volt, amikor a szovjetek dúlták fel, az 1990-es évek óta folyamatosan a teljes körű felújításán dolgoznak.

Középkori kolostorok, égig érő sziklaoszlopok: gyönyörű képeken mutatjuk be a Meteorákat, korábban pedig megírtuk, hogy mesés dolog épült egy középkori kolostor romjain a svájci Alpokban.

(Fotók: Getty Images)

FOLYTASD EZZEL
Még a koronavírus előttinél is jobb turisztikai adatokat produkált most Magyarország
Csak védettségivel látogathatók az éttermek és a bárok ebben a belga nagyvárosban
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom