Close
Tel-Aviv és Lisszabon Budapestre költözött – Megnyitott a TLV eatery és a Lisboa Bakery

Tel-Aviv és Lisszabon Budapestre költözött – Megnyitott a TLV eatery és a Lisboa Bakery

Egy ideje komolyan fel van adva a lecke azoknak, akik Budapesten újszerű, kreatív, innovatív helyet akarnak nyitni. A merész dizájn vagy a megszokottól eltérő kommunikáció mellett alig-alig akad olyan külföldön már befutott – és a fontolva haladó magyar közönségnek is befogadható – koncepció, amit ne honosított volna meg néhány ambíciózus gasztrofanatikus. Gondoltuk legalábbis, amíg az élet rá nem cáfolt ismét a teóriánkra.

Hiszen január végén-február elején újra sikerült beletrafálni két olyan helybe, ami a maga nemében hiánypótló: egyikük a tel-avivi utcák pezsgését és az izgalmas izraeli konyhát hozta el, végletekig lecsupaszított formában – és ez itt nagyon is pozitív jelző –, másikuk Portugália fővárosának ikonikus pékáruival és süteményeivel igyekszik rést ütni az elmúlt években igencsak acélossá vált fővárosi pékségfronton. Ezt érdemes tudnod róluk, mielőtt leteszteled őket:

TLV eatery – Tel-Aviv a Dob utcába költözött

2014 nyarán az Akácfa utcai Mazel Tovval hangulatban és gasztronómiában is kaptunk valami egészen mást, mint amit addig megszoktunk – végre Budapesten is kóstolhattunk fejedelmi shakshukát, shawarmát és falafelt. Pár évre rá csatlakozott hozzájuk a közeli Dobrumba, amit szintén közel-keleti, mediterrán és kaukázusi utazások inspiráltak.

Most viszont nyitott végre egy hely, amit vállaltan Izrael egyik legnagyobb, de mindenképp legvibrálóbb városa ihletett. A Dob utca 19.-ben életre hívott TLV eatery étlapja olyan, mint amilyennek régebben a megújult magyar adóbevallást emlegették: elférne akár egy poháralátéten.

Az ereje mégis ebben az egyszerűségben rejlik, hiszen így egyből könnyen értelmezhető az üzenet: ez a hely azoknak szól, akik már bejárták Izrael egy részét, belekóstoltak kultúrájába, és azzal együtt különleges ízvilágú ételeibe is. No meg azoknak, akik repülőjegy helyett inkább a gasztronómiáján keresztül fognának kezet egy izgalmas kultúrával.

A klasszikus krémek – ami kétféle humuszt és egy remek fűszerezésű padlizsánkrémet takar – mellett néhány faszénen sütött hús, hal, és sok-sok vega fogás került a menüre. A TLV eatery úgy simogatja a vega vendégeket – például falafel salátával, shakshukával és grillezett karfiollal –, hogy közben a húsimádóknak is élményt nyújt – kevés helyen lehet ízletes bárány kebabot vagy faszénen sütött rib eye-t kóstolni.

A zsúfolásig telt tel-avivi bárok hangulatát pénteken és szombaton zúzós techno beatekkel idézik fel a TLV-ben, de a kiszolgálás is legalább ilyen pörgős és allűröktől mentes. Egész biztos, hogy szívesen nézünk be, ha fel akarjuk idézni, milyen volt Jaffa árusai között sétálgatni, kóstolni és élvezni az életet.

Lisboa Pastry & Bakery – Lágy fado zene és pastel de nata

Lisszabonért könnyű rajongani – a portugál fővárosban igazi mediterrán életérzést és ételeket kapunk, 70%-os áron. De legalább ilyen felkapottak Lisszabon süteményei is, különösen a pastel de nata (vagy ismertebb nevén a Pastel de Belém), amiért eddig tényleg Lisszabonig kellett utaznunk.

A legenda szerint a 18. században a Belém torony mögötti Szent Jeromos rend kolostorának szerzetesei édes krémmel töltött tésztakosárkákat kezdtek árulni – mint a legtöbb szerzetesrend, ők is önfenntartó közösség voltak. A receptet állítólag csak egyetlen cukrásznak árulták el, ez az oka annak, hogy a klasszikus Pastel de Belém csak egyetlen helyen kapható Lisszabonban.

A megszólalásig hasonló pastel de nata viszont most már Budapesten, a Gozsdu udvar mellett is megkóstolható – hála egy fiatal, portugál cukrásznak, Daniel Sousának – pazar fánkok, pampilhok, portugál toastok, friss kenyerek és más sütemények mellett, ráadásul a kellemes gitárdallamok könnyen feledtetik velünk, hogy nem egy aprócska kávézóban ücsörgünk, valahol az Atlanti-óceán partján.

A Lisboa még csak néhány napja nyitott, de már komoly rajongótábort verbuváltak össze, a közösségi oldalaikon egymást érik az elismerő kommentek, úgyhogy nincs más dolguk, mint fenntartani a magasra tett lécet az erős start után.

(Fotók: TLV eatery, Lisboa Pastry&Bakery)

izraeli konyha | tlv eatery | lisbon | nagy sztori | budapest

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram