A "tengerparti éhség" valós jelenség, egy szakértő el is magyarázza, miért vágyunk sokszor ételre a parton.
Érzelmi és biológiai tényezők elegye vezet a gyomor korgásához, függetlenül attól, mennyi rágcsálnivalót fogyasztunk. A NY Nutrition Group dietetikusa és vezérigazgatója, Lisa Moskovitz szerint gyakran alábecsüljük, hogy a strandra való eljutás általában kemény munkával jár, ami megérkezéskor aztán éhségérzet kialakulásához vezethet.
"A készülődés, a cuccok cipelése, a homokban történő gyaloglás...Néha már két órával a törölköző leterítése előtt komoly aktivitást végzünk. Aztán természetesen bármilyen klasszikus strandos dolog, például az úszás, a röplabdázás vagy a homokvár-építés tovább fokozza az étvágyat" – mondja a szakértő.
A parton könnyen kiszáradhatunk, ha erősen süt a nap, továbbá a szakértő szerint sokan gyakran összetévesztik a szomjúság jeleit az éhséggel. Néhány sör legurítása szintén a gyomor korgásához vezet, mert az alkohol étvágygerjesztő hatású.
Az sem mindegy továbbá, mit pakoltunk el az uzsonnás táskánkba.
A csipsz vagy a fagylalt éhségérzetet kelthet, ellentétben olyan egészséges alternatívákkal, mint mondjuk a sárgarépa.
„Különösen a finomított szénhidrátok vagy a magasabb hozzáadott cukortartalmú ételek okoznak vércukorszint-emelkedést, ami aztán elkerülhetetlenül vércukor-összeomlást eredményez. Amint a vércukorszint összeomlik, ismét éhesek leszünk" – mondja.
Ha viszont félretesszük a tudományt, az érzelmi tényezők is erősen közrejátszanak. Lisa Moskowitz szerint a tengerpart boldog, nosztalgikus helynek számít a legtöbb embernek, ami végül ahhoz vezethet, hogy az élmény részeként egyszerűen enni akarnak.
Akár a Földközi-tenger türkizkék színű vizeiben gyönyörködünk, akár az Atlanti-óceán hullámai zúgnak a fülünkbe, Európa legjobb strandjai egészen álomszerűek. Az alábbiakban tíz kiemelkedő strandot mutatunk be – és még szállástippeket is mellékelünk.
(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)
magyarázat | strand | nyaralás | tengerpart | vízpart
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!