Ezért érezzük mindig éhesebbnek magunkat, amikor tengerparton pihenünk

A "tengerparti éhség" valós jelenség, egy szakértő el is magyarázza, miért vágyunk sokszor ételre a parton.

Érzelmi és biológiai tényezők elegye vezet a gyomor korgásához, függetlenül attól, mennyi rágcsálnivalót fogyasztunk. A NY Nutrition Group dietetikusa és vezérigazgatója, Lisa Moskovitz szerint gyakran alábecsüljük, hogy a strandra való eljutás általában kemény munkával jár, ami megérkezéskor aztán éhségérzet kialakulásához vezethet.

"A készülődés, a cuccok cipelése, a homokban történő gyaloglás...Néha már két órával a törölköző leterítése előtt komoly aktivitást végzünk. Aztán természetesen bármilyen klasszikus strandos dolog, például az úszás, a röplabdázás vagy a homokvár-építés tovább fokozza az étvágyat" – mondja a szakértő.

A parton könnyen kiszáradhatunk, ha erősen süt a nap, továbbá a szakértő szerint sokan gyakran összetévesztik a szomjúság jeleit az éhséggel. Néhány sör legurítása szintén a gyomor korgásához vezet, mert az alkohol étvágygerjesztő hatású.

Az sem mindegy továbbá, mit pakoltunk el az uzsonnás táskánkba.

A csipsz vagy a fagylalt éhségérzetet kelthet, ellentétben olyan egészséges alternatívákkal, mint mondjuk a sárgarépa.

„Különösen a finomított szénhidrátok vagy a magasabb hozzáadott cukortartalmú ételek okoznak vércukorszint-emelkedést, ami aztán elkerülhetetlenül vércukor-összeomlást eredményez. Amint a vércukorszint összeomlik, ismét éhesek leszünk" – mondja.

Ha viszont félretesszük a tudományt, az érzelmi tényezők is erősen közrejátszanak. Lisa Moskowitz szerint a tengerpart boldog, nosztalgikus helynek számít a legtöbb embernek, ami végül ahhoz vezethet, hogy az élmény részeként egyszerűen enni akarnak.

Akár a Földközi-tenger türkizkék színű vizeiben gyönyörködünk, akár az Atlanti-óceán hullámai zúgnak a fülünkbe, Európa legjobb strandjai egészen álomszerűek. Az alábbiakban tíz kiemelkedő strandot mutatunk be – és még szállástippeket is mellékelünk.

(Forrás: The Sun, fotók: Getty Images)

tengerpart | pihenés | szakértő | nyaralás | strand

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom