Close
Ismét látogatható korunk legfantasztikusabb épülete

Ismét látogatható korunk legfantasztikusabb épülete

Spanyolországban a bilbaói Guggenheim lett az első jelentős intézmény, amely a járvány okozta korlátozások miatt újra megnyitott.

A nyitás napján mintegy kéttucat látogató várta ki türelmesen a sorát, de a múzeumba csak azután lehetett belépni, hogy mindenkinek megmérték a testhőmérsékletét. A szabályok értelmében a látogatóknak maszkot kell viselniük, ügyelniük kell a kétméteres távolság betartására, a fele kapacitással működő épület több pontján pedig kézfertőtlenítőket helyezett el a múzeum vezetése.

A testhőmérséklet mérése érintkezésmentesen történik.

Baszkföld jelenleg a négylépcsős újranyitási folyamat harmadik fázisánál tart, ami azt jelenti, hogy korlátozásokkal ugyan, de látogathatóak bizonyos zárt helyiségek is. Begoña Martinez, a Guggenheim kommunikációs igazgatója reméli, hogy az emberek kultúrafogyasztási éhsége hamarosan visszatér a járvány előtti állapotba.

Az amerikai építész, Philip Johnson által “korunk legfantasztikusabb épületeként” emlegetett Guggenheim múzeum akkor is megér egy utat, ha épp nem a múzeum aktuális kiállítása miatt érkezünk Bilbaóba. A kőből, üvegből és titániumból épült épület első ránézésre különböző geometriai formák véletlenszerűen egymásra pakolt rendszerének tűnik, az elrendezés azonban nagyon is tudatos: az 1997-ben átadott múzeum szokatlan struktúrája azontúl, hogy körvonalaiban a Bilbao városát átszelő Nervión folyóra reflektál, a kiállítóterek megsokszorozását is lehetővé tette. Nem utolsósorban pedig megálmodóját, Frank Gehryt végérvényesen a sztárépítészek sorába emelte.

Ami az ország többi fontos intézményét illeti, a madridi El Prado, a Thyssen és a Reina Sofia szombattól várja ismét a látogatókat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Bilbao | spanyolország | látogatás | újranyit | guggenheim

FOLYTASD EZZEL

Egzotikus ízek, romantikus séták és egy mesebeli kastély – Ajándékötletek Valentin-napra

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram