Close
Ismét látogatható korunk legfantasztikusabb épülete

Ismét látogatható korunk legfantasztikusabb épülete

Spanyolországban a bilbaói Guggenheim lett az első jelentős intézmény, amely a járvány okozta korlátozások miatt újra megnyitott.

A nyitás napján mintegy kéttucat látogató várta ki türelmesen a sorát, de a múzeumba csak azután lehetett belépni, hogy mindenkinek megmérték a testhőmérsékletét. A szabályok értelmében a látogatóknak maszkot kell viselniük, ügyelniük kell a kétméteres távolság betartására, a fele kapacitással működő épület több pontján pedig kézfertőtlenítőket helyezett el a múzeum vezetése.

A testhőmérséklet mérése érintkezésmentesen történik.

Baszkföld jelenleg a négylépcsős újranyitási folyamat harmadik fázisánál tart, ami azt jelenti, hogy korlátozásokkal ugyan, de látogathatóak bizonyos zárt helyiségek is. Begoña Martinez, a Guggenheim kommunikációs igazgatója reméli, hogy az emberek kultúrafogyasztási éhsége hamarosan visszatér a járvány előtti állapotba.

Az amerikai építész, Philip Johnson által “korunk legfantasztikusabb épületeként” emlegetett Guggenheim múzeum akkor is megér egy utat, ha épp nem a múzeum aktuális kiállítása miatt érkezünk Bilbaóba. A kőből, üvegből és titániumból épült épület első ránézésre különböző geometriai formák véletlenszerűen egymásra pakolt rendszerének tűnik, az elrendezés azonban nagyon is tudatos: az 1997-ben átadott múzeum szokatlan struktúrája azontúl, hogy körvonalaiban a Bilbao városát átszelő Nervión folyóra reflektál, a kiállítóterek megsokszorozását is lehetővé tette. Nem utolsósorban pedig megálmodóját, Frank Gehryt végérvényesen a sztárépítészek sorába emelte.

Ami az ország többi fontos intézményét illeti, a madridi El Prado, a Thyssen és a Reina Sofia szombattól várja ismét a látogatókat.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Unsplash)

Megjelent a legújabb Roadster magazin!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom