Gyémántból rakták ki a Tiffany sanghaji üzletének homlokzatát

Mi más inspirálta volna a Tiffany & Co. sanghaji flashship üzletének homlokzatát, mint az ékszerek? A holland MVRDV stúdió terve 6988, kézzel készített „üveggyémántból”, azaz gyémántot idéző üvegből áll, amelyek nappal csillognak, és tükrözik/megtörik a környezet látványát, míg éjszaka a homlokzati LED-világítás segítségével mindenféle színben pompáznak.

Sanghaj különleges részén, a luxusmárkák sokaságának helyt adó Taikoo Li Qiantan tengelyen alakították ki az elmúlt három évben a Tiffany új, 533 négyzetméteres zászlóshajó üzletét, amely még az ottani parádés felhozatalból is kiemelkedik.

Bár az ötlet látszólag pofonegyszerű, mégis magában foglalja a Tiffany identitását és történelmét. A holland építészek ezt a homlokzattervezési módszert tavaly alkalmazták először a szingapúri Changi repülőtéren, a kínai metropoliszban pedig

az innovatív anyagszerűséggel, az erős háromdimenziós hatással és a járókelők megállásra késztetésével igyekszik felnőni a Tiffany örökségéhez.

Az „üveggyémántokat” úgy helyezték el, hogy a véletlenszerűség látszatát keltsék, de jobb láthatóságot biztosítsanak ott, ahol szükséges, mint az első emeleti erkélynél vagy a kávézónál.

Mindegyik „gyémánt” 21 centiméter széles és 13 centiméter magas, a súlyuk egyenként 1,5 kilogramm, ezért tükrözött acél bevonattal ellátott vékony acélsodronyokra függesztették fel őket. A speciális acélszerelvényeket a lehető legkevésbé feltűnőre tervezték, és arra is figyeltek, hogy a gyémántok ne mozduljanak el és ne forogjanak – mindezt csak mechanikus csatlakozásokat használva, hogy szükség esetén teljesen szétszerelhessék a szerkezetet, az elemeit pedig újrahasznosíthassák a jövőben.

 

Ugyanakkor a dizájn utal a helyi környezet jellegzetes elemeire is: a sanghaji látkép jellegzetes élénk színeit idézik. Nem gondolnánk, hogy a fentiek ismeretében bárki is ezen aggódna, de a projekt alacsony energiafogyasztású, színváltó LED-eket integrál a homlokzat tetejére és aljára is, amely így bármilyen színben megvilágítható, beleértve a védett Tiffany Blue-t is.

(Forrás: MVRDV, fotók: Wen Studio; Tiffany & Co.)

dizájn | gyémánt | kína | sanghaj | lista

FOLYTASD EZZEL

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Itt úgy alkotják meg az öltönyöd, mintha James Bondnak készítenék

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A pihenés új értelmet nyer ebben az ötcsillagos szállodában
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom