Tojásmentes húsvét – Vegán menüsor az egész családnak

Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 2 szár zeller, kockára vágva
  • 1 tk só
  • 1 fél csésze kesudió
  • 2 l alaplé
  • 3 csokor spárga, feldarabolva, fás részei elvátolítva
  • 1 csésze zöldborsó
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 ek kapribogyó
  • 1/2 tk füstölt paprika
  • 1/4 tk cayenne bors
  • 3 citrom reszelt héja és leve
  • 2 tk fehérborecet
  • 2 ek apróra vágott kapor

Elkészítése:

  1. Egy lábasba teszünk egy kevés olajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az összes hozzávalót a kesudió kivételével, felengedjük alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.
  2. Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgépben selymes állagúra pürésítjük.
  3. A kesudiót serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára törjük, tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
Spanakopita

Hozzávalók:

  • 1 csomag fagyasztott spenót
  • 1 fej vöröshagyma kockára vágva
  • 3 fokhagymagerezd, zúzva
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • 1 doboz vegán ricotta
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • ¼ tk fekete bors
  • ¼ csésze extra szűz olívaolaj
  • 1 csomag vegán leveles tészta

Elkészítése:

  1. A spenótot kiolvasztjuk, a sütőt 350 Celsius-fokra előmelegítjük.
  2. Egy serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Egy percig hagyjuk, hogy az illatanyagok felszabaduljanak, majd rátesszük a spenótot és a vegán rikottát. Rászórjuk a fűszereket, és addig főzzük, amíg a spenót leve el nem párolog.
  3. Egy tepsi alját megkenjük olivaolajjal, rátesszük a leveles tészta felét, majd ráhalmozzuk a spenótos tölteléket. Egy spatulával elsimítjuk, majd ráfektetjük a leveles tészta másik delét is. Éles késsel, gyors mozdulatokkal feldaraboljuk, mivel sütést követően nehezebb felvágni.
  4. Addig sütjük, míg enyhén barna és ropogós lesz. Tálalás előtt néhány percig pihenni hagyjuk.
Citromtorta

Hozzávalók:

  • 100 ml növényi olaj
  • 275 g liszt
  • 200 g cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 citrom héja
  • 1/2 citrom leve

A mázhoz:

  • 150 g porcukor
  • ½ citrom leve

Elkészítése:

  1. A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérforma belsejét megkenjük olajjal.
  2. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citrom reszelt héját, a citromlevet, az olajat és 170 ml hideg vizet. Simára keverjük.
  3. A masszát beleöntjük a formába, és 30 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük. Az idő elteltével kiemeljük a süteményt a formából, rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
  4. A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a citromlevet, és ráöntjük a citromtortára. Hagyjuk, hogy megszáradjon, majd tálaljuk.

Sokan még mindig azt hiszik, hogy az a teljes értékű étel, amiben hús is van. Három olyan zöldségespolenta-receptet mutatunk, amely seperc alatt oszlatja el ezt a tévhitet.

(Fotók: Getty Images)

gasztronómia | recept | húsmentes | tejmentes | húsvét | vegán

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom