Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 2 szár zeller, kockára vágva
- 1 tk só
- 1 fél csésze kesudió
- 2 l alaplé
- 3 csokor spárga, feldarabolva, fás részei elvátolítva
- 1 csésze zöldborsó
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 ek kapribogyó
- 1/2 tk füstölt paprika
- 1/4 tk cayenne bors
- 3 citrom reszelt héja és leve
- 2 tk fehérborecet
- 2 ek apróra vágott kapor
Elkészítése:
- Egy lábasba teszünk egy kevés olajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az összes hozzávalót a kesudió kivételével, felengedjük alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgépben selymes állagúra pürésítjük.
- A kesudiót serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára törjük, tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
Spanakopita
Hozzávalók:
- 1 csomag fagyasztott spenót
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva
- 3 fokhagymagerezd, zúzva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 doboz vegán ricotta
- 1 tk reszelt citromhéj
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- ¼ tk fekete bors
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 1 csomag vegán leveles tészta
Elkészítése:
- A spenótot kiolvasztjuk, a sütőt 350 Celsius-fokra előmelegítjük.
- Egy serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Egy percig hagyjuk, hogy az illatanyagok felszabaduljanak, majd rátesszük a spenótot és a vegán rikottát. Rászórjuk a fűszereket, és addig főzzük, amíg a spenót leve el nem párolog.
- Egy tepsi alját megkenjük olivaolajjal, rátesszük a leveles tészta felét, majd ráhalmozzuk a spenótos tölteléket. Egy spatulával elsimítjuk, majd ráfektetjük a leveles tészta másik delét is. Éles késsel, gyors mozdulatokkal feldaraboljuk, mivel sütést követően nehezebb felvágni.
- Addig sütjük, míg enyhén barna és ropogós lesz. Tálalás előtt néhány percig pihenni hagyjuk.
Citromtorta
Hozzávalók:
- 100 ml növényi olaj
- 275 g liszt
- 200 g cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom héja
- 1/2 citrom leve
A mázhoz:
- 150 g porcukor
- ½ citrom leve
Elkészítése:
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérforma belsejét megkenjük olajjal.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citrom reszelt héját, a citromlevet, az olajat és 170 ml hideg vizet. Simára keverjük.
- A masszát beleöntjük a formába, és 30 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük. Az idő elteltével kiemeljük a süteményt a formából, rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
- A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a citromlevet, és ráöntjük a citromtortára. Hagyjuk, hogy megszáradjon, majd tálaljuk.
Sokan még mindig azt hiszik, hogy az a teljes értékű étel, amiben hús is van. Három olyan zöldségespolenta-receptet mutatunk, amely seperc alatt oszlatja el ezt a tévhitet.
(Fotók: Getty Images)
recept | húsvét | vegán | gasztronómia | tejmentes
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!