Bár a húsvét ikonikus alapanyaga a tojás, ha ezt a menüsort készítjük el, garantáltan nem fog hiányozni az asztalról.
Spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 2 szár zeller, kockára vágva
- 1 tk só
- 1 fél csésze kesudió
- 2 l alaplé
- 3 csokor spárga, feldarabolva, fás részei elvátolítva
- 1 csésze zöldborsó
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 ek kapribogyó
- 1/2 tk füstölt paprika
- 1/4 tk cayenne bors
- 3 citrom reszelt héja és leve
- 2 tk fehérborecet
- 2 ek apróra vágott kapor
Elkészítése:
- Egy lábasba teszünk egy kevés olajat, megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az összes hozzávalót a kesudió kivételével, felengedjük alaplével, és a zöldségeket puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel vagy turmixgépben selymes állagúra pürésítjük.
- A kesudiót serpenyőben kissé megpirítjuk, durvára törjük, tálaláskor a leves tetejére szórjuk.
Spanakopita
Hozzávalók:
- 1 csomag fagyasztott spenót
- 1 fej vöröshagyma kockára vágva
- 3 fokhagymagerezd, zúzva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 doboz vegán ricotta
- 1 tk reszelt citromhéj
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- ¼ tk fekete bors
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 1 csomag vegán leveles tészta
Elkészítése:
- A spenótot kiolvasztjuk, a sütőt 350 Celsius-fokra előmelegítjük.
- Egy serpenyőben egy kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket. Egy percig hagyjuk, hogy az illatanyagok felszabaduljanak, majd rátesszük a spenótot és a vegán rikottát. Rászórjuk a fűszereket, és addig főzzük, amíg a spenót leve el nem párolog.
- Egy tepsi alját megkenjük olivaolajjal, rátesszük a leveles tészta felét, majd ráhalmozzuk a spenótos tölteléket. Egy spatulával elsimítjuk, majd ráfektetjük a leveles tészta másik delét is. Éles késsel, gyors mozdulatokkal feldaraboljuk, mivel sütést követően nehezebb felvágni.
- Addig sütjük, míg enyhén barna és ropogós lesz. Tálalás előtt néhány percig pihenni hagyjuk.
Citromtorta
Hozzávalók:
- 100 ml növényi olaj
- 275 g liszt
- 200 g cukor
- 1 tk sütőpor
- 1 citrom héja
- 1/2 citrom leve
A mázhoz:
- 150 g porcukor
- ½ citrom leve
Elkészítése:
- A sütőt 180 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy gyümölcskenyérforma belsejét megkenjük olajjal.
- Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a sütőport, a citrom reszelt héját, a citromlevet, az olajat és 170 ml hideg vizet. Simára keverjük.
- A masszát beleöntjük a formába, és 30 percig, tűpróbáig sütjük. Amikor elkészült, kivesszük a sütőből, és 10 percig pihentetjük. Az idő elteltével kiemeljük a süteményt a formából, rácsra tesszük, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
- A cukormázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a citromlevet, és ráöntjük a citromtortára. Hagyjuk, hogy megszáradjon, majd tálaljuk.
Sokan még mindig azt hiszik, hogy az a teljes értékű étel, amiben hús is van. Három olyan zöldségespolenta-receptet mutatunk, amely seperc alatt oszlatja el ezt a tévhitet.
(Fotók: Getty Images)
gasztronómia | recept | húsmentes | tejmentes | húsvét | vegán
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!