Egyes szakértők szerint a tojás a lehető legjobb alapanyag a reggelihez, hiszen tele van értékes vitaminokkal, jó koleszterinnel, ráadásul hosszan tartó teltségérzetet is biztosít. A tükörtojás elkészítése azonban sokaknak okoz bosszúságot.
A tükörtojás nagyon egyszerűen elkészíthető, tulajdonképpen csak egyetlen hibát követhetünk el vele, ha letapad a serpenyőhöz. Ilyenkor már hiába próbáljuk spatulával felszedni, az ételünk darabjaira hullik. Van viszont egy trükk, amivel ezt megelőzhetjük.
A tükörtojás a nem megfelelő hőmérsékletű serpenyőhöz tud csak letapadni, azaz akkor történik ez, ha az eszköz túlságosan átforrósodik. Éppen ezért két tükörtojás elkészítése között mindig érdemes tartani egy kis szünetet, amikor a serpenyő vissza tud hűlni egy kicsit.
Julian Weisner gasztrotudós szerint ez megtörténhet a tapadásmentesnek mondott serpenyőkkel is,
azoknak a felülete ugyanis nem tökéletesen sima.
A kisebb felületi különbségekbe pedig a tojás bele tud folyni, hogy aztán ott megszilárduljon és letapadjon. A barázdák a hő hatására tágulnak, így egyre szélesebb részekben tud megrekedni a tojás.
Éppen ezért ajánlott a tojásokat alacsony lángon, hosszabb ideig sütni a tökéletes eredmény eléréséhez.
Emellett érdemes odafigyelni arra is, hogy milyen zsiradékot használunk. A szakértők szerint a vaj lehet a legjobb megoldás, ami tökéletes bevonatot képez a serpenyőn, így remekül előkészíti a terepet a tojás számára.
(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)
trükk | sütés | tojás | tükörtojás | tökéletes | tipp
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!