Close
Ezt a kiállítást receptre kellene felírni a műkedvelőknek

Ezt a kiállítást receptre kellene felírni a műkedvelőknek

Tombor Zoltán fotográfus első önálló, intézményi kiállítása a Mai Manó Házban látható augusztus 31-től. A tárlat átfogó képet nyújt az alkotó elmúlt években készült munkáiból. A fotográfus közel kilenc év után, 2019 novemberében költözött haza New Yorkból, ahol 2011 óta élt, és számos világhírű márkával és alkotóval dolgozott együtt. Divatfotográfusként nevét több mint húsz éve ismeri a szakma. A Fényterápia című kiállításon új, autonóm alkotói oldaláról ismerhetjük meg Tombor Zoltánt.

Tombor Zoltán fotográfus, 1994 óta fényképez. 2003 és 2011 között Milánóban élt, ahol a Budapesten megkezdett divatfotográfusi pályát folytatta, majd New Yorkba költözött, hogy ott építse tovább karrierjét, ahonnan jelentős nemzetközi sikerek után 2019 végén tért haza. Szakmai munkássága során olyan neves brandekkel működött együtt, mint a DKNY, a La Perla vagy a Theory, és olyan világhírű alkotókkal és hírességekkel dolgozott, mint Sophie Marceau, Alicia Keys és Eddie Murphy. A magyar hírességek közül többek között Palvin Barbara, Alföldi Róbert, Dobó Kata, Friderikusz Sándor, Marozsán Erika és Kulka János is modellt állt neki. Divatfotói és portréi olyan rangos, véleményformáló orgánumokban jelentek meg, mint a Vogue, a The Last Magazine, a Harper’s Bazaar, a Time vagy a Kinfolk. Tombor Zoltán tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Sajtószövetségnek, a New York-i International Center of Photographynak és a Professional Photographers of America szervezetnek. Munkái megtalálhatóak hazai és nemzetközi magángyűjteményekben; 2019-ben több alkotását vásárolta meg a Harvard University gyűjteményébe.

A Fényterápia egy 21. századi, hosszúra nyúlt karanténkorszak epikus története, amely a változásról, a természetfeletti hatalmak elfogadásáról, az összefogásról, bizakodásról és megújulásról mesél az alkotó objektívén keresztül.

A Mai Manó Ház első emeletén látható fotók anyaga a közelmúlt egy mindannyiunkat érintő, aktuális eseményére reflektál. A karantén időszakában született sorozat képei a mára szinte a feledés homályába merült helyzet letapogathatatlan bizonytalanságára reagálnak, hol metaforikus, hol absztrakt, hol pedig leíró pontossággal. Így rajzolva portrét egy kitalált, elszigetelt figura lassú és csendes karantén napjairól egy, a művész által definiált helyen. A széria nagy egésze mellett az egyes képek metaforikus állításokkal árnyalják és egészítik ki a globális szinten zajló történéseket, lehetőséget adva a befogadónak, hogy elidőzzön a közelmúlt tanulságain. A Fényterápia című sorozat könyv formájában 2021-ben jelent meg, megvásárolható a Mai Manó Ház könyvesboltjában.

A Mai Manó Ház második emeletén az alkotó alkalmazott- és divatfotográfiái jelennek meg, melyek az utóbbi öt év, főként New Yorkban készült editorial munkáiból válogatnak. Az anyagon keresztül jól látható kapcsolat rajzolódik ki Tombor alkalmazott és alkotóművészeti munkái között. Tombor Zoltán a kezdetektől fogva azon dolgozik, hogy alkalmazott fotóit mélyebbre hangolja a divatfotó egyszerű törvényszerűségeinél; a valóság megszépítésénél és a vágyakból és álmokból szőtt ruha bemutatásánál. Az esztétizálás nem elsődleges eszköz számára, a hétköznapiság és a spontaneitás ugyanolyan fontos képalkotó elemként jelennek meg képein. A dokumentumfotó szigorúan hiteles stílusa megrendezett fikcióval párosul editorial munkái esetében.

A Mai Manó Házban időről időre különleges kiállítások várják a látogatókat, korábban Erik Kessels munkái és Marilyn Monroe fotósának tárlata varázsolta el a közönséget.

(Fotók: Tombor Zoltán)

budapest | fénykép | tombor zoltán | kiállítás | Mai Manó Ház

FOLYTASD EZZEL

Egész decemberben megéri felnézni az éjszakai égre: ilyen nagy és ragyogó még tíz évig nem lesz a Mars

Elképesztően látványos csillaghullás várható a jövő héten

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram